Петиция и инициатива за поставяне на паметник в чест на Константин Велики в София

 52688616_10218794179902590_6124218529068613632_n2.jpg

  Флавий Валерий Аврелий Константин Август, наричан Константин Велики, е една от най-значимите личности в историята на Балканския полуостров и цяла Европа. Като римски император в 306-337 г., той премества столицата на тогавашния цивилизован свят в нашия регион, а това показва нарастващото значение на Балканите в късната Античност. Константин е и държавникът, превърнал Християнството в официална религия. Този негов акт слага началото на нова културна епоха, продължаваща и до днес. Заради това императорът е почитан като светец от източноправославната Църква по целия свят.

    Константин Велики е почти наш земляк. Роден в Наисус (дн. Ниш, само на двеста и двайсет километра от София), на младини той обича да казва: „Сердика е моят Рим“, както свидетелства Продължителят на Дион. Известно време императорът дори замисля да премести центъра на управлението именно тук. Едва шест години след смъртта на Константин се провежда и Сердикийският църковен събор, свикан от синовете на владетеля. Това още веднъж свидетелства за значението на града както за античния свят изобщо, така и за семейството на великия император.

   Ето защо смятаме за подходящо да популяризираме ролята на Константин Велики в историята на нашия град, като инициираме подписка за поставяне на паметник или бюст в чест на този забележителен реформатор, свързал завинаги името си както със София, така и с цялостния облик на европейската цивилизация.

 Сдружение за антични реконструкции „Mos Мaiorum Ulpiae Serdicae“, София

https://www.facebook.com/MosMaiorumUlpiaeSerdicae/

 

Пътят на Константин Велики през Сердика, днешна София

https://www.ploshtadslaveikov.com/patyat-na-konstantin-veliki-prez-serdika-dneshna-sofiya/?fbclid=IwAR1rC96eytjznXVqEcsaxe3FnkacDyzU_Xb8UG5pumlcLNMaaFUFFHSWVyQ

 


Сдружение за антични реконструкции „Mos Мaiorum Ulpiae Serdicae“, София    Свържете се с автора на петицията