За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Quoted post

Гост

#104 Re: Re: Поздравления към Златан Златанов

2012-11-25 22:01

#98: Златан Златанов - Re: Поздравления към Златан Златанов

Подтекста на въпроса към инж. Златанов за приравняването на правоспособностите по ЗКИР и ЗУТ беше, че проектирането и кадастъра са две различни неща, както и Вие потвърждавате. Както един колега, специализирал се в изработване на кадастрални карти и регистри има специфични знания (повече юридически), така и проектирането на част геодезия в инвестиционни проекти изисква други специфични знания. Дали колега, който 10 години е работил само кадастър, в който геодезията е приблизително 20%, ще може да се справи с проект за вертикално планиране?  А дали колегите, които се занимават с фотограметрия имат достатъчна подготовка за проектанти или за практикуване на кадастър? Ами тези, занимаващи се с картография? За всеки от тези случаи отделни камари ли трябва да имаме?

Единственият довод до момента за приравняване на правоспособностите, който изтъква УС на КИГ, е да не плащаме два членски вноса, но за работещи колеги това не е проблем. Дали другите специалности от КИИП имат отделни камари? Ами след като ние геодезистите се считаме за по-особени и настоявахме за отделна камара, сега защо плачем, че трябва да си плащаме за членство в нея?

Правоспособност следва да се дава не от организация на физически лица каквато е КИГ, а от държавния орган, който възлага и приема резултатите от дейността на правоспособните лица. За кадастъра това все още е АГКК.

Отговори

Златан Златанов

#106 Re: Re: Re: Поздравления към Златан Златанов

2012-11-25 22:18:03

#104: - Re: Re: Поздравления към Златан Златанов

Аз съм завършил специалност ГФК. Не съм завършил специалност
геодезия или специалност фотограметрия или специалност картогафия. Мисля, че
всички имаме такива дипломи. КИГ е създадена със закон и не мисля да коментирам
защо и как. Камарата е факт и не мисля, че има смисъл да коментираме този факт.
Нито аз, нито Вие сме измислили този закон. Каква е пречката, след като тази
камара съществува, да я напълним със съдържание. Съмнявам се, че има колеги
специализирали се само в създаване на кадастрални карти и никога не са правили
вертикално планиране, както и обратното. И тук отново се връщам на това, което
ми се иска, но едва ли ще стане. За този лиценз да има изпит. Да докажеш че
знаеш какво трябва да правиш.  Ние нямаме
отделни камари. Ние имаме една камара. В КИИП има „сектор” или „отдел” незнам
точно как се води. Не знам кой е дал идеята да има КИГ, но не мисля че това е
лоша идея. И може ли някой да ми каже, защо, след като има нещо създадено, ние
вместо да го развиваме искаме да го няма.