В защита на отец Василий Зографски и на зографското книжовно дело

В защита на отец Василий Зографски и на зографското книжовно дело / Съобщения / нови членове и почетен председател на Инициативния комитет за подкрепа на Зографското книжовно дело и православните духовни ценности / Коментари


Гост

#1

2014-01-29 08:13

Радваме се в Господа, че дядо игумен Амвросий, отец Пимен и отец Павел са се присъединили и са начело в призива ни към Светия Синод на БПЦ, изразен в тази петиция.
Да се уповаваме на Бога в молитва и покаяние.


Гост

#2 Зографският игумен се разграничава от подписката в покрепа на Василий

2014-01-30 01:44

Зографският игумен архимандрит Амвросий, чието име миналата нощ беше добавено към комитета, който пусна в интернет-пространството подписка в подкрепа на йеромонах Василий, тази вечер се разграничи от въпросната подписка. Според духовни чеда на зографския старец той вече веднъж си е изразил мнението по въпроса със станалия скандално известен през последните седмици зографски брат Василий, който миналата седмица беше прогонен и от Пловдивска епархия (след ограничението за служение, което преди време му наложиха на своя територия Софийска и Ловчанска епархия).

Миналата нощ авторът на подписката, който междувременно е изтрил около 200 коментара под подписката (вероятно от несъгласни с акцията), най-изненадващо е добавил като „Почетен Председател” на комитета за подкрепа на йером. Василий „Негово Високопреподобие Схиархимандрит Амвросий – игумен на Зографската света обител”, както и името на и. д. игумена на Германския манастир, метох на Зограф, йеромонах Пимен. Известен за тази инициатива да включат името му, игумен Амвросий заявил категорично, че се разграничава от подобни действия. Зографски монаси смятат, че пък йером. Пимен е заблуден от организаторите на подписката с това, че неговият старец, архим. Амвросий, я подкрепя.

Така или иначе нещата станаха много заплетени и се надяваме основните участници в тях да дадат яснота през следващите дни.
http://dveri.bg/93qf3

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2014-01-30 08:43


гост

#4 Re: Зографският игумен се разграничава от подписката в покрепа на Василий

2014-01-30 22:25