В защита на отец Василий Зографски и на зографското книжовно дело

Свържете се с автора на петицията

Изявление от Видинска света митрополия

2015-08-03 19:19:32

Инициативен комитет

Благодарност за подкрепата

2015-02-26 07:00:43

 Благодарим ви, че подкрепихте книгоиздателската дейност, ръководена от иеросхимонах Василий. Молим  Божията помощ и закрила да бъдат с всички вас. Просим вашите свети молитви пламъкът на душеспасителната книжовност да продължи да гори в нашето православно отечество още дълги години.

 

Тук може да видите новите книги:  http://svetogorski-kt.com/  


Писмо от Игумения Валентина и сестринството на Девическия манастир “Свето Въведение Богородично” гр. Калофер

2014-03-11 15:47:31

До

Негово Високопреподобие

схиархимандрит Амвросий – игумен

и боголюбивите братя на

манастирския събор

Света Зографска обител – Атон

 

Копие до Инициативен комитет

за защита на Зогр. книжовно дело

 

Писмо от Игумения Валентина

и сестринството на Девическия манастир

“Свето Въведение Богородично” гр. Калофер

 

„Братя, и да падне човек в някое прегрешение, вие духовните поправяйте такъв с дух на кротост, като се пазите да не би и вие да бъдете изкушени” /Гал. 6:1/

 

 

Ваше Високопреподобие,

братя от манастирския събор,

 

Искаме да споделим болката си от предложението за низвергване на нашия духовен отец иеросхимонах Василий. То ни покруси. Виждаме го много жестоко и сме склонни да мислим, че липсва братската обич при вас. Вие му произнесохте смъртна присъда. Вие го убихте...

Вие му сочите покаянието, но не този е пътя към него, защото не го наказахте правомерно. Светският съд дори не би го направил така. Той ще се основе на „факти и документи”, а вие се основавате на „казано и речено” от озлобени, завистливи и недоброжелателни хора, като най-силният обвинител е една психически неуравновесена жена.

Не съдим, но като наши братя в Христа, ви молим да смекчите наказанието му. Сторете го с топла братска обич, защото с времето това ще затежава все повече на съвестта ви.

Молим ви от сърце и се надяваме да размислите, защото вие му налагате изведнъж три наказания, което не е канонично: снемане от манастирския събор, изгонване от манастира и лишаване от духовен сан.

Обнародването на вашето решение извика в просветените християни възмущение, а в другите – изгубване на слабата им вяра. Доверието към свещената обител намаля в голяма степен. Нека измием това петно!

Молитстваме Майката Божия и св. Георги Победоносец да помогнат за едно ново по-добро разрешение, за да не отговаряме пред Страшния съд, че сме осъдили неправомерно един брат, който петнадесет години работи усърдно за духовната просвета на нашия народ и спаси хиляди души. При това всеки месец пътуваше, за да изпълни манастирското си послушание да служи в храма.

Нека всеки от вас, боголюбиви зографски братя, се постави на мястото на осъдения отец Василий и да се опита да понесе тежкото бреме, което сложихте на раменете му.

Със сестринска обич ви молим за снисхождение. Не е късно да го сторите. Много християни ви осъждат за жестокостта. Прегърнете вашия брат, приберете го и тръгнете заедно по тесния път на монашеския подвиг. Имате право да го изгоните ако е еретик. Всички сме човеци и всеки човек е суета. Никой не е защитен от греха, защото носим немощите на повредената човешка природа.

Със сестринска обич коленопреклонно ви молим, Ваше Високопреподобие схиархимандрит Амвросий и скъпи братя в Христа, вслушайте се в нашия искрен зов. Това е зов на много хора. Ние сме сред българския народ и виждаме реакцията от вашето решение. Някои хора казват: „Ама и монасите ли са завистливи и злобни?” А други от простолюдието отсичат с една дума: „Утрепаха един човек, който ни отваряше очите за Бога”.

Хората не разбират сложната духовна бран на монасите със силите на злото. Вие я разбирате. Помогнете на отеца, помогнете и на слабите хора, които се съблазняват.

В навечерието на Великия пост просим прошка и вашите свети молитви.

 

02. 03. 2014

гр. Калофер

 

Игумения Валентина

и сестринството

 

 

Игумения Валентина

Мон. Теодосия

Мон. Анисия

Мон. Ксения

Мон. Серафима

Мон. Нектария

Мон. Макрина

Мон. Възкресия

 


Инициативен комитет

Изявление на инициативния комитет

2014-02-14 15:24:56

Изявлението може да бъде видяно в www.globalorthodoxy.com

Kъм изявлението излезе и статия във вестник " Култура" със заглавие

" Щом любов нямам, нищо не съм ". www.kultura.bg

 

 

 


Инициативен комитет

Писмо на монахиня Възкресия до Инициативния комитет и архимандрит Амвросий

2014-02-03 18:27:20

Инициативен комитет

Опровержение на неверни твърдения относно подписката

2014-01-30 10:13:14

Във връзка с публикации в сайта Двери.бг поставящи под въпрос достоверността на настоящата подписка, заявяваме, че както архимандрит Амвросий Зографски, игумен на Зографския манастир, така и иеромонах Пимен Зографски, игумен на Германски манастир са запознати със съдържанието на отвореното писмо, напълно го одобряват и собственоръчно са го подписали.


Инициативен комитет

саботаж

2014-01-30 05:45:28

Известяваме Ви, че изтритите съобщения идват от 1-2 IP адреса и съдържат клевети, сквернословия и хули. Първият ден на петицията имахме нападение от 200 обиди, идващи вероятно от едни и същи хора.

 

Инициативен комитет Зограф


Инициативен комитет

нови членове на комитета

2014-01-29 07:31:36

Уважаеми братя и сестри православни християни,

Уведомяваме ви, че Инициативният комитет за защита на Зографското книжовно дело и православните духовни ценности има нови членове:

- Почетен Председател Негово Високопреподобие Схиархимандрит Амвросий- игумен на Зографската света обител

- Иеромонах Пимен Зографски-игумен на Германския манастир "Св.Йоан Рилски"


Инициативен комитет за подкрепа на Зографското книжовно дело и православните духовни ценности

нови членове и почетен председател на Инициативния комитет за подкрепа на Зографското книжовно дело и православните духовни ценности

2014-01-28 20:39:53

 

 

 


Инициативен комитет за подкрепа на Зографското книжовно дело и православните духовни ценности



Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

  • Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.