Сталинският "Альоша" или културна сцена на Тройката в Бургас


Гост

#26

2013-12-30 10:42

Бургас, успех! Надявам се искрено да се премести този обиден символ!...............Кой знае, може би след това ще дойде време и на русенският " альоша " Дай боже!..............УСПЕХ! Живи и здрави!
КОТКАТА

#27 Re: #3

2013-12-30 12:32

#3: -

Браво! Какво са гракнали историята, та историята.... Никаква история НЕ е тоя паметник, не т.е. доста срамна история е - няма народ, който си прави паметници на окупаторите!

Друг е въпросът, че фонтанът е един от символите на Бургас и е добре да си остане!

КОТКАТА

#28 Re: #4

2013-12-30 12:36

#4: -

Да, наистина е срамота Ботев и Левски да имат някакви паметничета, скрити в Морската!

Точно те са се борили за Свободата ни, а не руските окупатори!

КОТКАТА

#29 Re: #7

2013-12-30 12:39

#7: Николай Чудотворец - "Альошата"

Да се направи Музей на позора - да не се забравя кое как е било!

На тоя паметник там му е мястото, а не насред центъра на БЪЛГАРСКИ град!

КОТКАТА

#30 Re: #26

2013-12-30 12:40

#26: -

Русенският поне не стърчи толкова нависоко!

Добре е и той да се махне!


Гост

#31

2013-12-30 17:17

Подкрепям!

Гост

#32

2013-12-30 18:11

Kakwo stana s izhwarlenite rabotnizi ot korabostroitelnizata v Burgas??? Chuhme golemi tragedii bili s rabotnizite, a sobstewnizite, koito kypiha ednowreme darjawnata korabostroitelniza se okazali varli moshenizi / kradzi i izbyagali:))))) Ochakwat se oshte mnogo ywolneniya i bezrabotiza..

Гост

#33

2013-12-31 09:51

НОВА ГОДИНА -НОВА СЦЕНА.ПАМЕТНИКА ДА СЕ ПРЕМЕСТИ ДО ГРОБИЩЕТО.
МИХАИЛЕВСКИ И МОСИНОВ ДА СЕ НАЗНАЧАТ ДЕНОНОЩЕН ПОЧЕТЕН КАРАУЛ.

Гост

#34

2013-12-31 16:17

Нова година - много работа за населението на Бургас, много туристи, процъфтяване на малкия и среден бизнес, много здраве, щастие и любов!!! Амин! Социално и материално равенство, крадците, мошениците, алчните монополистите- смукачи ВЪН!!

WE THE PEOPLE!

Гост

#35

2013-12-31 16:20

всични комунистически паметници да се съборят
Киро Проданов
Гост

#36

2014-01-01 09:49

#18: - За размисъл:

Не се бойте от критики за незнание на историята. Прочетете само нашия закон от 2000 г. Ако искате да не се връщаме назад или, не дай си боже, да повтаряме тази история, подпишете петицията. И се молете на децата и внуците Ви най-сетне да им въведат в училище и университета изучаването на комунизма. А когато те осъднаят нашето примиренчество, сигурно ще взривят тези монументи. А ние сега просто искаме да отидат в музей на открито. А площатката от 126 кв.м. на този да стане културна сцена , за каквато просто плаче "Тройката" в Бургас.

abcdef

ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН , ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.

Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

(2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:

1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;

2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;

3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";

4. моралния и икономическия упадък на държавата;

5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;

6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;

7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;

8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;

9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;

10. безогледното унищожаване на природата.

(2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:

1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;

2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;

3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;

4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:

а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;

б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;

в) лишаване от право на собственост;

г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;

д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;

е) лишаване от гражданство;

5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;

6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.

Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.

(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

 

Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.

-------------------------

Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

 

 

 

 


Гост

#37 Re: За размисъл:

2014-01-01 09:50


Гост

#38

2014-01-01 14:27

''страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;''

Това изобщо не е вярно, никой не ни караше нсила да изразяваме публично съгласие или несъгласие или ни преследваше за бодобни неща. Как може така да се лъже??? А положителните неща, които имахме и се дадоха през това време на хората къде останаха? Лесно е само да се плюе.... Имали сме толкова неща през този период, социални придобивки, които и запада и сев. америка не е имала.. Какава е безработицата при капитализма, каква е грамотността, колко хора могат да си позволят летни и зимни ваканции - не много...Като давате тази инфо давайте и другата, не избирайте само това, което ви е угодно.... Тате беше роден през 1917 год познаваше реалността преди 1944 и казваше, че предишните управници са се пребойдисали и сега като цяло пак били те на власт... Каква е безработицата сега в България и по-точно в Бургас??? Колко хора напускат Бургас, защото нямат елементарно препитание и условие за живот??? Изглежда някои хора, които са материално добре и много добре не им е много зор за останалите и това е много страшно и жалко.. Да се помолим за душите им..Но сега те пак ще дойдат и ще пишат, пишат, повтаряйки едно и също, давайки , в много случаи грешна или само негативна информация.

Гост

#39

2014-01-01 14:37

'безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;''

Това е типично за сега, лъжи, мошеници, никакво правосъдие, даже и узаконени престъплени.,Вършат се невероятни престъпления срещу хората, моето семейство е жертава в момента на такова престъпление от страна на прокурори, и други 'правозащитнициъ.'Мои роднини и родители умряха в мизерия и глад, с откачен ток и без парно...а колко много има такива, но явно това е нормално, сит на гладен не вярва..

Гост

#40

2014-01-01 16:06

''Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.''

Estestveno shte e negativen, vijte samo koga e priet 2000 g. vreme na monopoli, prane na pari. kradene na zemya, falshifizirane na vajni dokymenti, progonvane na naselenieto ot rodinata my, visoka prestapnost, kradene na darjavno imyshtesvo, i mn drygi, koito predi 89 ne se nabludavaha.. A kakvo stana s izhvarlenite 150 moje i poveche rabotnizi ot darvjavnata korabostroitelniza, verno te i tehnite semeistva ne sa vajni, no vse pak nyakakva informaziya, kak jiveyat bes sredstva, s akavo si hranyat dezata, plashtata 'evtiniay' tok i parno:(((

Здравко

#41 Честито, имаме си платен трол

2014-01-01 16:38

Съдейки по коментари 37-40, явно на някой не му допада идеята за петицията и е пратил верен интернет трол за да се опита да отклони вниманието от темата и да започнат разни спорове и размени на нападки.

Не му се връзвайте!

Гост

#42

2014-01-01 17:40

А ние нека да не се връзваме на Здравко и другите му имена;)))) Той е младо момче, не е видял много в този живот, сега живее добре??? И не му пука за всичката разруха, която стана и става за последните 25 год. Ние не казваме, че тогава всичко беше идеално и затова искахме промени, но не такива 'промени', които станаха през последните 25 год. И защо сега изведнъж се присети да гояори за стари неща Здравко, които са били преди 25 год, а не се опита да направи нещо за подобряване на положението???? Всеки може да прецени кой е истинския трол...А честно казано за социализма могат да говорят само хора, които са живели поне 10- 20 год съзнателен живот през този период..Иначе се получава същата ситуация като с американските ни приятели, които никога не са напускали щатите, но ни обясняват колко било лошо при социализма и колко сме били мъчени:))))) Да не им се сърдим - промиването на мозъците е изпитано и мощно средство:((((
Честита Нова 2014 год. Здраве, късмет, работа, любов и всичко най-добро на сънародниците от цял свят:)))))!!!!

Гост

#43

2014-01-01 23:42

"Альоша" da si hodi pri dr. Stalin

Гост

#44

2014-01-02 06:04

Tozi tip (bez)pametnici triabva da budat premahnati ne samo ot Burgas (bravo za iniciativata), no i ot cialata strana - Sofia, Plovdiv, Varna...
hanseatic

#45

2014-01-02 06:42

Нека Бургас бъде първия град в България,преодолял страха от премахване на стари комунистически символи. Тази изсипана в центъра на града купчина железобетон, предизвиква единствено чувство на срам и погнуса от собственото ни безсилие! Нека Бургас бъде първи!!

Гост

#46

2014-01-02 07:45

Bravo na avtora za initziativata!
Петър Камбарев
Гост

#47

2014-01-02 08:28

Аргументите в петицията са валидни за всички подобни "паметници", построени само за да ни напомнят, че "??!от нас нищо не зависи" и да помпят самочувствието на рубладжиите в тяхната антибългарска игра.

Kalin

#48 Позорната окупация, наречена Освобождение!

2014-01-02 09:16

До кога?
09.09.1944г. - Държавен преврат, установяване на Съветска диктатура. Замяна на офицерите в армията със съветски. Изпращане на армията на фронта, като част от 3-и Украински фронт, 30-40 хил. убити и забравени! Никъде няма паметник на тези български войници, но по-лошото тепърва предстои. Благодарение на Сталин, България е ПОБЕДЕНА държава, според мирният договор! Наложена е съветска окупация и репарации. Издръжката на окупационната Съветска армия надвишава 30% от тогавашните държавни бюджети /до 1947г./. Изплатеното по репарациите от ВСВ, надвишават изплатеното по срамният Ньойски мирен договор! Изчислениятя са направени и документирани от Никола Стоянов, човекът с пряко участие във всички дългови въпроси на държавата, представляващ БНБ в периода между двете войни и малко след това!
А ние като народ продължаваме да благодарим на Съветската армия и да бъркаме ЕС със Съветския съюз.
Н.Петков

#49 2 цитата

2014-01-02 11:01

„…при желании любой человек на основе уже давно опубликованных сведений может твердо установить что нет таких преступлений нацистов, которые бы в СССР не совершались задолго до возникновения нацистского режима, многими годами позже его гибели, в гораздо больших масштабах, с большим количеством жертв и с гораздо большим количеством соучастников. И, как правило, с большим уровнем зверств....”
„...невозможно произнести фразу «Красная Армия освободила Европу от фашизма», не оскорбив память миллионов жертв жуткого сталинского режима, который Красная Армия устанавливала на всех захваченныхею территориях....”
Дмитрий Хмельницкий „СТАЛИНСКИЙ РАСИЗМ” (в сборника „Виктор Суворов без цензура”, изд. „Яуза”, Москва, 2011, стр. 334 и 449)

Гост

#50

2014-01-02 12:45

Този паметник е един от многото морални трупове на СССР, задръстващ европейското развитие на България.