Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Не на връщането на цигарения дим в заведенията

николай

#4751 Re:

2015-12-03 09:56

#4750: -  

 никой не те пита вече има заведения в които свободно се пуши.колкото и да не искаш е факт неоспорим и никой не се опитва да го отмени. можеш да не влизаш в такива заведения има и за непушачи.


Гост

#4752

2016-01-15 12:19

Аз съм пушач, надявам се не за дълго (в смисъл дано се справя с предизвикателството да ги спра), но ми е много неприятно задимено помещение и миришещо на цигари. Аз вкъщи дори не пуша вътре, още повече, че имам и деца, което за съжаление обаче не спира много хора да подлагат децата си на отровата!
anjela

#4753

2016-01-16 12:34

архивите говорят: много добре помня думите на вожда на бездимните Гергана Гешанова :"законът трябва да създаде за пушачите нетърпими условия да ги постави натясно да разберат че са нежелани за обществото и по този начин да ги принуди да се откажат от пушенето" изявление направено от ефира на БНТ от преди 2 години. изказ чисто диктаторски в стил фюрера. а сега ми отговорете след такава злоба и ненавист към пушачите кой от тях ще се отнесе положително към забраната. ако се намери такъв или е масохист или не се уважава като личност.

антония

#4754

2016-01-16 12:58

ПУШАЧИ И СЪДЪТ Е НА НАША СТРАНА отменя всички наложени глоби като незаконни.



Anonymous

#4756

2016-04-06 12:35

Не ми е конфортно когато мирише на цигари и дрехите също се просмукват и смърдиш целия на конюшня.

Гост

#4757 Re:

2016-04-10 11:05

#4756: -  

 какъв ти е проблема можеш да не ходиш в заведения където се пуши има и за непушачи.


Гост

#4758

2016-10-05 14:35

Подписах,защото положителните резултати са очевидни и дори приятели,които пушат, одобряват забраната за пушене.



Гост

#4759

2016-10-16 09:55

помещение за пушачи на аерогара София.

http://skandalno.net/sreshtu-28-leva-pushim-na-letishteto-kolkoto-83486/

anjela

#4760

2016-10-16 09:59

заведенията за пушачи стават частни клубове.

http://skandalno.net/zavedeniyata-za-pushachi-stavat-chastni-k-52971/

Ването

#4761

2016-10-16 10:03

само това е избора нека тези от "България без дим" разберат че не са всесилни. на всички забрани се намира и начин. клубове за пушачи вече има във всички големи градове. бездимните няма какво да търсят там.


Гост

#4762

2016-10-28 18:28

Защото пушачите, искат толерантност за вредния си навик, но самите те не се съобразяват с непушачите.

Гост

#4763

2016-10-30 10:36

в гората не вълците пазят човека а той се пази от тях. нямаш работа в компания на пушачи!


Гост

#4764

2016-10-31 19:33

Всеки има право да се самоубива, АКО не пречи на останалите! Желая да живея здравословен живот и не мисля, че цигарите са полезно и разумно нещо!

Гост

#4765

2016-11-02 14:34

някой да ти пречи да живееш какъвто си искаш живот?и ти не пречи на другите да живеят както искат. не се навирай там където има пушачи няма какво да търсиш в техните компании.

аз

#4769 Re:

2017-04-19 08:46

#4763: -  

Къв вълк си ти бе. Ти си амеба без воля и разум. Мри в полза на булгартабак.


Гост

#4770

2017-04-23 11:04

там е е работата че въпреки желанието ти не умирам и нямам такова желание. въпреки цигарите белия ми дроб е в отлично състояние потвърдено от медиците. амебата си ти марулките рано или късно ще те довършат. 

anjela

#4771 Re: Re:

2017-04-23 11:12

#4769: аз - Re:  

  • този материал слага точка на спора вреда от пушенето. оказва се всичко е една добре организирана користна лъжа

    Американски съд е установил, че статистиката за вредата от тютюнопушенето е била поръчвана от фармацевтичните компании. На международния „цигарен фронт“ възникна събитие, което издърпа килимчето изпод краката на всички онези, които се борят яростно с тютюнопушенето.

    Тези хора бяха лишени от най-скъпото – статистиката за вредата от тютюнопушенето (особено пасивното). Това рано или късно щеше да се случи така или иначе, но навярно не толкова драстично!

    Кой е плащал и защо?

    Столичният съд на окръг на Колумбия, САЩ, постанови да се премахнат от списъка на продуктите, разпространявани от Food & Drug Administration (ведомство, занимаващо се и с тютюн), няколко доклада на американското министерство на здравеопазването за вредите от пушенето за пушачите и околните, както и да бъдат изключи от състава на съветниците на FDA трима експерти, участвали в изготвянето на тези документи.

    Защо? Защото тези експерти, както е установил съдът, са били на издръжка на фармацевтичните компании Glaxo и Pfizer, които получават директна парична облага от факта, че хората се отказват от пушенето: например, като произвеждат препарати, помагащи да се откажат.

    Тези компании са активни поборници на средства за борбата с тютюнопушенето в световен мащаб чрез фондации и други канали, като важно е да се отбележи, че продажбата на препарати, особено без рецепта, е многомилиарден бизнес, в пъти повече от цигарения.

    И какви са тези доклади?

    Един от тях, от 1998 г., е за никотиновата зависимост. Някога чували ли сте, че никотинът създава по-силна зависимост на хероина (въпреки че очевидните факти говорят за друго), както и че всички пушачи са наркомани? Е, няма повече такъв доклад.

    Сега – кои са тези трима експерти. Поименно и на английски: Jonathan Samet, Neal Benowitz и Jack Henningfield. Тези и още няколко други герои, оказва се, около 30 години са получавали грантове, премии и други пари от двете корпорации, непосредствено и материално заинтересовани от ограничаването на тютюнопушенето, от това хората да вярват, например, във вредата от пасивното пушене, да досаждат и принуждават пушачите да „потърсят медицинска помощ, за да се откажат от пушенето“.

    И ето че се появява съдията Ричард Леон … Какво означава неговото решение: то е доказателство за това, че кампанията срещу тютюнопушенето (в своята американска версия) е започнала и е била финансирана с изцяло користни цели от американското медицинско лоби. Което в крайна сметка не е никаква тайна – достатъчно е да се разгледа списъкът на тези, които финансират кампанията срещу тютюнопушенето, при това по целия свят.

    Откъде са цифрите?

    Решението на съда означава преди всичко и това, че много от сведенията за вредата от пушенето са боклук и с тях не може да се борави.

    Не че и това е откритие. Пак в САЩ, както и в други страни, има много статии и книги, написани за това с какви методи са получени стряскащите цифри за въздействието на цигарения дим върху околните непушачи.

    Измислен е дори термин – „наука за боклуци“. Тя се разглежда, например, в творбите на класика в жанра, американският статистик Майкъл Макфаден (най-новата му книга на немски, с позоваване на бореца срещу тютюнопушенето Хитлер, се казва Tobacconacht.

    Майкъл е уникален човек, той още преди решението на съдия Леон, е проучил почти всички първоизточници, прочел е и най-дребния шрифт, и разбрал, че изходните доклади на тази тема са само шест. Ето какви са неговите открития…

    Така например, добре познатата история за това как „в САЩ“, веднага след забраната за пушене, в много проценти е намалена смъртността от инфаркти. По-късно се оказва, че е взета статистика, публикувана след забраната, но направена преди това. Но цифрите се разхождат из информационното пространство.

    Има такава история и за появата на рак на белия дроб. Тя е съставена в Калифорния преди забраната, а не след това.

    Или идеята, че пасивното пушене може да предизвика пародонтоза. Оказва се, че са правени експерименти не с хората, а с плъхове. За целта плъховете са поставяни в малки кутии, където са вкарвали дим. Според изчисленията на Майкъл, това е, примерно, като дим от около десет хиляди цигари в телефонна кабина (ако там стои един човек).

    Плъховете са оцелели, но на венците им се образувало нещо странно: стискали зъбите си?

    Толкова за науката.

    Има подобни проблеми и за активното пушене, т.е. вредата за тези, които пушат. Като пример е цифрата за 400 000 смъртни случая годишно от пушене (отново само в САЩ).

    Оказа се, че половината от включените „жертви“ са били на повече от 72 години, а 20% – на повече от 80. Починали са от болести, за които се „смята, че са свързани“ с пушенето. Въобще, дойде време за разглеждане на първоизточниците.

    Сега възниква въпросът, какво следва. Бюджетът на антицигарените организации в САЩ е (според Майкъл) до 900 милиона долара на година, за тези пари се прави мощна кампания за разпространие по целия свят на подобни данни.

    Към тази хранилка са привлечени хиляди хора. Задействана е Световната здравна организация, правителства, направени са редица изявления на най-високо ниво, приети са закони за забрана на тютюнопушенето – и всичко въз основа на тези доклади.

    Очевидно американското медицинско лоби е било убедено, че номерът ще мине, че никой няма да проверява статистиката. Е, дойде време да се провери.

    Източник: nbox.bg

     
  •  
anjela.

#4772

2017-04-28 08:08

Цигарите могат да бъдат полезни. До това заключение достигнаха множество изследователи, провели независими медицински изследвания през последните 20 години.

Въпреки официалната медицина да е категорична, че тютюневият дим вреди на тялото, има доста случаи, в които той помага за доброто здравословно състояние. Още през 16-и век се е смятало, че растението тютюн притежава много лечебни свойства. С него са лекували мигрена, счупени кости, стомашно разстройство. През Първата световна война пък той бил препоръчван на войниците като способ за успокояване.

Предпазва от Паркинсон

Тютюнът предпазва от развитието на Паркинсон. Коварното заболяване, което е смятано за един от бичовете на 21 век, причинява смъртта на хиляди всекидневно. Характерна за по-възрастните, тя може да бъде избегната благодарение на пушенето.

Изследване, публикувано през 2010 г. в сп. Neurology, доказва, че рискът пушачи да се разболеят от болестта на Паркинсон е с 44 процента по-малък в съпоставяне с този при непушачи. При бившите фенове на цигарите този риск е 22 процента. Лекарите смятат още, че колкото по-дълъг е стажът на пушене, толкова по-малък е рискът. Учените обаче не могат да изяснят причината за тази странна връзка.

Близнаците го доказват

Фактът, че цигарите лекуват Паркинсон, е изпитан и от изучаване върху близнаци, проведено през миналия век в Ню Йорк. Учените забелязали странна зависимост между наследствеността на гените на пушачите и ужасната болест, която поразява нервната система. За да разберат тази противоречаща на здравия разум връзка, доктор Каролайн Танер и нейните колеги от Калифорнийския институт наблюдавали еднояйчни близнаци с идентичен набор от гени. В изследванията са участвали 113 двойки, при които единият е страдал болезнено от Паркинсон. Оказало се, че здравите близнаци са пушили много повече от болните. Основния извод, който следва, е, че по някакъв начин пушенето забавя развитието на болес

                                                                                                                                                                 
                                                                                                     
                                                                                                                                                           
подобрява паметта.                                                                                                                                                           

Изследователи от САЩ твърдят, че никотинът е полезен, защото подобрява паметта. Той спомага способността да се мисли и да се изпълняват задачи. Според д-р Стивън Хеишман и колегите му от щатския Националния институт за злоупотребата с наркотици една цигара преди работа подобрява концентрацията.
Учените старателно анализирали много научни публикации относно влиянието на никотина за периода 1994-2008 г. После направили общо 41 проучвания, които им помогнали да разберат как се отразява никотинът върху организма: от двигателните умения до краткосрочната памет.

Направените открития доста ги изненадали. Както се оказало, никотинът не само помага на фините двигателни умения и внимание, но също така подобрява качествата на краткосрочната памет, включително по време на изпълнението на такива задачи като запомнянето на всички видове списъци. „Знаехме, че ефектът от никотина върху вниманието е добре познат, но аз бях малко изненадан, като научих за отражението му върху паметта“, казва Хеишман. В същото време той отбелязва – много пушачи признават, че пушенето им помага да се съсредоточат върху работата си. „Очевидно е, че голяма част от всекидневната ни работа е свързана с паметта. Така че не бива да бъде твърде изненадваща подобна полза от никотина“, казва ученият.

Помага за отслабване

Още през 1920 г. цигарите били рекламирани като средство за отслабване при жените, тъй като е известно, че никотинът намалява апетита и ускорява метаболизма. В същото време пушачите не усещат цялата вкусова гама на храната, което пък позволява на чревоугодниците да контролират апетита си по-добре. Според специалистите, никотинът е ефективно средство за нормализиране на телесното тегло, като при хората, които пушат умерено, съдържанието на излишни мазнини в телата им е 1,5 пъти по-малко от това на тези, които нямат вредния навик. При отделянето на ендорфини в кръвта се потиска чувството за глад и съчетано с физически натоварвания, това може да бъде отличен начин за намаляване на теглото.

Не отказвайте цигарите

Всяко прекъсване за ден, два, седмица или месец и последващо пропушване носи повече вреди, отколкото равномерното пушене, смятат специалисти. Екип от учени и изследователи под ръководството на британския учен Бо Ланбейк, анализирали белодробната функция на 1116 мъже и жени от 35- до 68-годишна възраст. Доброволците разделили на три групи: постоянни пушачи, такива, които се опитват да ги откажат, и такива, които никога не са пушили. Оказало се, че при тези, които са прекъсвали и са пропушили след година, функцията на белите дробове е намаляла с 5 процента. При доброволците, които не са прекъсвали, щетите за дробовете са само 3 процента.

Има и застраховани

Някои хора притежават „застраховка” срещу рака на белите дробове, който може да се причини от цигарите. Причината за това се крие в гените. Лекарите смятат, че съществуват т.нар. идеални пушачи, т.е. хора, чиято наследственост позволява да пушат колкото си искат, без това да вреди на организма им. Затова цигарите се оказват изключително вредни за едни и напълно безвредни за други. Не са малко примерите на столетници, които не се разделят с любимия си тютюнев навик. Не е за подценяване и фактът, че по данни от изследвания на университета в Пенсилвания, при отказващите се от цигари се наблюдават депресия, мускулни болки, повишаване на температурата, изменения в апетита и обостряне на всички хронични заболявания.

Пасивните да не мрънкат

Химици от Тексаския университет провели изследване, чиято цел била да установи колко атома тютюнев дим получава един активен пушач и един пасивен. Изчислено било, че ако в помещение от 6 квадратни метра има 6 човека постоянно пушещи и един непушещ, той трябва да стои там цели 100 часа, за да погълне дима от една цигара.

 
FrankolEnsulanam

#4773 Test, just a test

2017-11-08 05:31

Hello. And Bye.
Ването

#4774 Re:

2018-02-19 09:09

#4772: anjela. -  

Австрия отменя забраната за пушене на обществени места.

 

anjela

#4775 Re: Re:

2018-04-14 10:12

#4774: Ването - Re:  

този път няма да ви светне лампата. напразно се стараете скоро този мракобесен за пушачите режим наложен от д-р Гешанова ще падне.стига ви толкова господство в заведенията и офисите. най после ще бъдат върнати накърнените права на пушачите. с тази работа се е заел вицепремиера Валери Симеонов а той хване ли се с нещо то обезателно става. връща се старото положение с две зали. е Австрия премахнаха забраната сега всеки пушач може да седне в което си поиска кафене и да изпие едно кафе с виенска кифла и цигара.забраните отпадат и в други държави а в Германия изобщо не са въвеждани.