20 000 за предприемчив безработен? Да, ама не!

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията 20 000 за предприемчив безработен? Да, ама не!

Pum-Bum
Гост

#126 ЕООД

2012-05-15 23:58

Една непроверена( за момента) информация : Ако регистрирате ЕООД,ще трябва да имате и Управител. Ако Вие сте си сам/а Управител, се изисква да се осигурявате и за ДВЕТЕ длъжности - и като самонаето лице (2х мин. заплата) и като Управител ( мин. праг за осиг. за тази длъжност е 800 лв)И да назначите друг-пак ще трябва да го осигурявате в/у 800 лв, така че все тая...При това за "стартиране на дейност " се смята не само ако купите нещо , ако наемете дори и помещение ! Което значи, че ако ви одобрят проекта, в момента на започване на реализирането му, вие трябва да осигурявате и себе си и Управителя си! А мин. срок за реализацията е 3 мес.,а макс. е 12 мес. Значи всеки месец ще трябва да си вадите от някъде по над 300 лв. ( смятам ги на око - може и да са доста повече )докато приключите реализирането на проекта и започнете да работите за да ги изкарвате тия осигуровки.
На мен лично не ми е ясно, за кои 3 месеца са предвидени осигуровки и заплати ? За реализиране на проекта или за стартиране на дейността след като се реализира ?


Гост

#127

2012-05-16 14:33

1111
bvnvbn

#128

2012-05-16 22:27

vbnbvnnb
kat

#129 Re: ЕООД

2012-05-17 10:07

#126: Pum-Bum - ЕООД

Всичко написано е точно така . Трябва да се внимава какво се пише в бизнес -плана ,защото след евентуално одобрение всичко започва да се изпълнява от Бенефициента т.е от нас, като се спазват всички запетайки.


Гост

#130

2012-05-17 15:03

Очевидно никой от родната ни администрация не се трогва от сътворената каша. Дано ни чуят от ЕС, та да набият малко акъл в главите на съответните (без)отговорни люде в държавата. И да им обяснят, че подобно отношение към безработните си е ЧИСТА ПРОБА ЦИНИЗЪМ!!!

Гост

#131

2012-05-17 19:47

МОЛЯ ПРОЯВЕТЕ ОТГОВОРНОСТ В ИМЕТО НА ПОКОЛЕНИЯТА:
http://www.causes.com/causes/664730-

Гост

#132

2012-05-17 20:27

Сблъсках се с тези проблеми в бюрото по труда, но дори там ми намекнаха, да не очаквам повече яснота по програмата, защото парите ще отидат при предварително избрани "свои" хора. Това би било долно и обидно спрямо хората, които в тази програма виждат своя шанс сравнително нормален живот. Дано и тази програма не се окаже поредната схема за източване на пари!

Гост

#133

2012-05-18 00:47

грешно да се кара пьрво курса а после да правиш бизнес план ----защото след курса всички се отказват а парите за курса остават в полза не на безработните а на друто място пьрво трябваше да правим бизнес плана после одобрените да карат курса --- трябваше само кратки обеснения за бизнес плана (((а после одобрените щяха да изкарат курса ---така се икономисва средства а сега какво безработните остават без нищо---а парите ги взема обучаваща огганизация ---да трябва да се обучат само тези които са одобрени с бизнес плана ---затова трябваше пьрво бизнес плановете да направят ---а после обучението ...половината от курса е счетоводство ...а то е за спечелилите по бизнес плана ---кога ще се оправим в бьлгария ..защо идват тея пари да спонсорираме училищата а не безработните

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2012-05-24 17:18


АX

#135 Re: ЕООД

2012-05-24 18:14

#126: Pum-Bum - ЕООД 

 Не Ви е съвсем точна информацията. Според Насоките за кандидатстване предприятието-кандидат трябва да е регистрирано и да се представлява от лицето, получило обучение или услуги по Компонет І. С една дума - това лице трябва да е управител на ЕООД-то. Нещо повече - след като регистрирате фирмата и договорът за управление на управителя е вече факт, ще трябва да внасяте осигуровки по този договор и ако сте внесли проектно предложение ще трябва поне 3-4 месеца да чакате оценка на предложението, одобрение/неодобрение и сключване на договор с АЗ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. През тези месеци разходите за фирмата ще трябва да са изцяло за Ваша сметка. В същото време никой ни Ви пречи да развивате дейност във фирмата си, да си осигурите някакво финансиране (кредитиране, заем от приятел) и да започнете да печелите от тази дейност. Не забравяте, че тези 20 000 лв. са за да подпомогнат старта на Вашата фирма, а не да й решат финансирането като цяло. В рамките на първите 3 месеца от стартирането на ПРОЕКТА, а не на дейността на фирмата, ще е допустимо заплатите и осигуровкита за Вас и наетия персонол (ако има такъв) да са за сметка на проекта. Това разбира се трябва да бъде записано в бюджета на проекта. Можете да се вместите в рамките на авансовото плащане от 20 %. Освен това, какво значи "докато започнете да работите  за да ги изкарвате тия осигуровки"? А докото трае проекта (3, 6 или 12 месеца) фирмата няма ли да работи? Много странна позиця за развитие на самостоятелен бизнес. Ще харчи парите от помощта? Да, ама не! Ще трябва да харчите и свои пари докато отчитате дейностите по проекта (технически и финансово) и докото чакате одобрение на разходите и верифициранито им, респективно плащане по договора. Ако смятате да откривате фирма заради тези 20 000 лв. без сериозни намерения за собствен бизнес, по-добре се откажете.

AX

#136 Как да кандидатстваме с проект по Компонет ІІ

2012-05-24 18:36

Вместо да се вайкате за липсата на информация в АЗ, по-добре не си губете времето, а сядайте да четете основите документи за кандидатстване и да пишете проекта си. Не се заблуждавайте, че бизнес-планът Ви е основния документ за кандидатстване.Той ще Ви помогне да опишете във Формуляра за кандидатстване основнота идея за Вашия бизнес и дейностите, свързани с нея, но не и да оформянето на всички раздели но формуляра. Първите проекти, написани що годе добре, със сигурност ще спечелят финансиране. Ако не Ви се чете и имате нужда от помощ, предоставям консултации то темата срещу изключително ниски цени за разработване на проекти за европейско финансиране, с различни възможности и схеми за плащане на услугите. Фирмената регистрация е също в обсега на консултантската ми дейност.
kat

#137 Re: Как да кандидатстваме с проект по Компонет ІІ

2012-05-25 12:24

#136: AX - Как да кандидатстваме с проект по Компонет ІІ

Искам да попитам сигурно ли е това , че фирмата може да работи преди отговора на АЗ дали проекта е одобрен или не.Това попитах АЗ в срока на обсъждане на Насоките до 02.05.2012 , но отговор не получих. Въпросите , които зададох са:1. Може ли да развивам друга дейност различна от дейността описана в проекта, докато се изчаква отговор от АЗ? 2. Може ли да работя по дейността включена в проекта преди одобрение/неодобрение от АЗ ,като разходите са за сметка на лицето? След това ми казаха , че нямам право да работя преди решението на АЗ.Това  не ми харесва. Аз предпочитам докато чакам за отговор фирмата да работи, независимо дали по проекта или извън него.

AX

#138 Re: Re: Как да кандидатстваме с проект по Компонет ІІ

2012-05-27 21:19

#137: kat - Re: Как да кандидатстваме с проект по Компонет ІІ 

 Вие ще регистрирате фирмата си по всички правила на българското законодателство, както се регистрира фирма за да развива дейност, без да чака финансиране чрез проекти. Финансирането чрез кандидатстване в процедура за безвъзмездна помощ е само един от начините за финансиране на дейността на фирмата Ви. Освен това фирмата ще се регистрира с някъкв предмет на дейност, който ще бъде в по-широк смисъл, отколкото е темата на проекта, с който ще кандидатствате. Така, че в този ред на мисли, фирмата може да си работи и да извършва и "всякаква друга дейност, не забранена от закона". По дейности, включени в проекта със сигурност не може да работите преди одобрението на проектното предложение и подписване на договор. За да стане поясно ще Ви дам следния пример. Регистрирала съм с передмет на дейност организиране на обечиния и семинари. Имам само зала и столове. Развивам дейността си  и провеждам ообучения по стандартния начин - присъствено. Събирам такси за това и имам обороти. решавам да кандидатствам с проект за модерно обучение. Разписвам проекта - наемане на още персонал, обучението му , нова техника (оборудване), наем на офис и т.н. Тези дейности ги разписвам в проекта и чакам одобрение. Не мога да предприема нищо по тях преди това, колкото и да ми се иска, или пък да имам вече финансова възможност за това.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2012-05-28 18:34



Гост

#140 НRe: Re: Re: Как да кандидатстваме с проект по Компонет ІІ

2012-05-28 18:39

#138: AX - Re: Re: Как да кандидатстваме с проект по Компонет ІІ 

 Нека да субсидират безработните и с регистрация на фирмата или пък да ни дадат ваучер за безплатна регистрация

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2012-05-28 18:53



Гост

#142 Re: Протестни действия

2012-05-29 15:45

#88: - Протестни действия

Прочетох коментара /нека си говорим на ТИ/

днес се дорегестрирах по тази програма-искаха ми и диплома за средно образование, нищо че съм завършил

ВИИ /разбирай УНСС

Харесва ми, че за разлика от другите пердлагаш ДЕЙСТВИЕ

Петиция е добе..но не сне Швейцария НЕ действа

Предлагам ти да напишем отворено писмо до Бойко /явно това е Ключа в БГ/ и до ЕС и да определим ден за отговор

примерно 01.07.2012

ако искаш да го обсъдим

0878 504190
ais@gbg.bg


Гост

#143

2012-05-30 10:53

В рамките на 10 дни, считано от днес – 20 април 2012 г., всички заинтересовани лица, включително и бъдещите участници в изпълнението й, които успешно са преминали обучение или получили консултации по Компонент I, могат да дават своите мнения и препоръки към Договарящия орган – Агенция по заетостта, по отношение на условията за кандидатстване по схемата. Тези препоръки ще се вземат предвид от Агенцията по заетостта преди да започне набирането на проектните предложения в Бюрата по труда. Кандидатите могат да подават проектните предложения от 7 май до 31 май 2012 г., съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

http://econ.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%BE-20-%D1%85%D0%B8%D0%BB-%D0%BB%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81_l.a_i.380848_at.11.html

Гост

#144

2012-05-30 10:57

Остават 2 дена!!!
Pum-Bum

#145 Re: Re: ЕООД

2012-06-01 12:52

#135: АX - Re: ЕООД

Първоначалната идея на тази програма е безработния да не е вече безработен ( и бездоходен) като сам си създаде работа, ако има добра идея за бизнес, но няма финансови средства !

Според промените от АЗ се получава така, че действително безработните са дискриминирани ! И възможност да продължат участие в проекта в Компонент II се дава на тези, които имат средства да започнат бизнес, но не им се рискуват собствените финанси ( ако човек е убеден в успех на идеята си - ще си рискува парите , нали ?)

Така на практика се получава, че се финансират безвъзмездно с пари на ЕС хората, които могат и сами да си осъществят идеите за бизнес със собствени финанси . А действително безработните,които едвам свързват двата края,  изобщо са лишени от възможността дори да предстваят своите идеи!!!

В Европа не е проблем, когато някой член от семейството остане без работа, но в България в работническо семейство когато 1 загуби работа- става трагедия в дома! Цени - европейски, че и по-високи, а месечната заплата- колкото 1 европейска надница. И...бива дискриминиран от участие в Компонент II, защото АЗ внесоха промени в програмата, коренно различни от обявените първоначално ! Преди да се запиша за тази програма  четох какво ще се финансира на таблото в коридора на общината !

И на практика се получава, че достъп до Компонент II получават съпруги, съпрузи, деца на бизнесмени ( такива са 5 човека от групата ни от 13 ) работещите на черно ( 3 ма от нашата група, като 2 изкарват по 50-100лв на ден)  - могат и сами да си финансират проектите, но ще изхарчат пари на ЕС

Pum-Bum

#146 Сигнал

2012-06-01 13:02

Горното, написано от мен, го копирах и го пратих на http://afcos.mvr.bg/signals.htm и на асистентката на комисар Ласло Андор denise.clarembaux@ec.europa.eu


Мисля тия дни да се разровя за адреси на вестници в Германия, Франция , Белгия - дано там някой ни обърне внимание, защото тука всичко е "синджир марка" - гарван гарвана око не вади

Надявам се повече хора да направят същото, защото само един глас е капка сред огромния океан...глас в пустиня


Гост

#147

2012-06-12 22:03

Епа управлява ни изедник вие ко очаквате.
Гост

#148

2012-06-13 16:19

Уважаеми кандидатстващи, по програмата за предприемчиви безработни знаете ли, че фирма "Сивани" консултант по програмата, изисква и събира изготвените бизнес проекти? На въпроса ми защо и кому е нужно това се отговори, че те така се отчитали, а на въпроса ми, по силата на кой документ или правило доброволно трябва да си предоставя труда на фирмата, отговора беше, че няма правило или документ, който да ми предоставят. Много моля, не бъдете наивни и да оставяте доброволно и безвъзмездно на некомпетентни и случайни лица да печелят на ваш гръб! Подавайте сигнали и не мълчете за всичките нередности по програмата!


Anonymous

#149

2012-06-21 18:13

prosto tova e porednata luja....ili e samo za nyakoy...
i tuy nestata ste vurvyat trudno.....

Гост

#150

2012-07-03 00:09

Има още нередности в програм
ата,които не е лошо да се
добавят.