Против закриване на сектор СОД към МВР на Република България

4e

/ #244

2013-08-11 12:55

Васил Маринов: Няма решение за закриване или приватизация на почивните бази на МВР


© Снимка: ЕПА / БГНЕС
Интервю на Таня Величкова с Васил Маринов и Христо Христов

По темата за реформите в МВР, заместник - министърът на вътрешните работи Васил Маринов, който отговаря за социалните дейности и диалога със синдикатите във вътрешното ведомство обясни в предаването "Неделя 150" какви са целите на започналите промени.
Нашите усилия са насочени максимално да облекчим работата на полицаите, за да могат те максимално да се концентрират върху основните си дейности. Имах възможност да проведа среща с шестте синдикални организации в МВР и те представиха част от най - тежките и наболели проблеми, които могат да бъдат решени. Проблемите, които могат да бъдат решени с организационни мерки, там вече сме предприели необходимите стъпки. Имаше например проблем с летните униформи на полицаите. Министърът вече издаде заповед и те ще бъдат сменени. За част от другите искания на синдикатите, е необходим значителен финансов ресурс. Помолил съм да се направят разчети, каза Маринов.
На въпрос, защо се закрива службата "Сигнално - охранителна дейност" /СОД/, заместник - министър Маринов каза, че не става въпрос за закриване на СОД, а за преструктуриране на дейността и преустановяване на търговската дейност.
По настоящем СОД охранява два типа обекти - по договор и служебни. Тези, които са по договор са около 50 хиляди. Служебните обекти на МВР са складове, те са около 30 хиляди. Тази дейност няма да бъде закрита, ще бъде запазена, но ще бъде насочена към охрана на обекти, които са на министерството. Няма да бъдат съкратени хора. Те ще бъдат пренасочени. Създадена е работна група, която трябва да излезе с предложение как да се приключи тази дейност, обясни Васил Маринов.
На свой ред Христо Христов, председател на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР изрази притеснения относно реформите в МВР.
Имам опасения относно лицата, които са на трудови договори. Разчитаме на ефективен диалог със синдикатите, каза Христов.
По темата за обявеното намерение за закриване и приватизацията на почивните бази на МВР, заместник - министър Маринов каза, че няма такова решение.
Не всички служители могат да се ползват от това право. Една пета от служителите на МВР се възползват от това право. Идеята ни е, ако синдикатите се съгласят, всеки един служител да получава годишна сума за почивка, обясни Маринов.
Представителят на синдикатите Христо Христов се противопостави на тази идея.
Ние сме против тази мярка, категорично заяви синдикалистът.
Цялата дискусия чуйте от звуковия файл.