Да се осигури безплатна ясла и детска градина за всички български деца

Я. Л.

#1 Обсъжданата мярка е полезна

2016-04-07 09:10

Предложената мярка може да бъде полезна, защото би създала възможност, деца от всички социални групи да бъдат ефективно включени в процесите на предучилищна подготовка и начална социализация. По този начин държавата ще създаде ефективни условия за превъзмогване на явления като ранното отпадане от училищните системи и функционалната неграмотност сред населението. Споменатата от министъра мярка би могла да се окаже полезна и за други секторни политики, свързани най-вече с пазара на труд. Възможността за ефективно включване на всички деца в системите на предучилищно образование може да освободи трудов потенциал сред населението и да намали нивата на дългосрочната безработица.

Образователната система не бива да бъде поставяна в контекст на избор между десни и леви политики, тъй като е съществен елемент на националната сигурност. Ето защо, ако образованието наистина е приоритет за България, както е отбелязано в редица стратегически документи (сред които е и Националната програма за развитие: България 2020), към него трябва да се подхожда целенасочено и отговорно. Предстои да видим, дали декларираните намерения ще могат да се превърнат и в реално действащи политики.

 


Гост

#2

2016-04-07 18:23

Ако отпаднат таксите в ясли и детските градини всички ромски деца ще могат да се възползват .В община Тунджа няма такси в детските градини , и вече няма места в детските градини, ще се наложи общината да прави нови детски градини .Хората не пращат децата, защото нямат пари за изследванията да им направят,второ не могат да покриват таксите за детските градини.Повечето роми са безработни , нима ние искаме децата да останат такива?Това е една добра възможност за децата да са прибрани ,нахранени и научени на първоначални навици ,които липсват в много семейства.

Гост

#3

2016-04-08 02:15

Mnogo hybava ideya. Po nashe vreme zabavachkite i det gradini ne byaha bezplatni, no byha sas simvolichno zaplashtane. Razbira se za mnogodetni roditeli, invalidi i pr. byaha bezplatni:)


Гост

#4

2016-04-08 06:28

Смятам, че е много добре аргументирана и необходима за много деца на социално слаби семейства и не само.

Гост

#5

2016-04-10 16:05

за да стане реалност

Гост

#6

2016-04-12 13:52

Всички родители имат право да пращат децата си на детска градина!

Гост

#7

2016-04-12 18:03

Децата са нашето бъдеще!

Гост

#8

2016-04-13 18:13

Стига с тези безплатни придобивки. За качествена услуга трябва да се заплаща и то добре. Необходимо е в България да се заплаща адекватно труда на родителите, а не да се унижават с ниски заплати и безплатни услуги. Не се ли заплати нещо, то не се цени, а грижите и образованието на децата трябва да бъдат високо ценени.

 

българска майка

#9

2016-04-23 21:33

Живеем в 21 век.Европейска държава сме от 10 години .Жизнения стандарт на България вместо да се развива той спада непрекъснато до нивото на африкански и държави от третия свят.Това е абсолютно неприемливо деца да умират от глад поради бедност на семейството.Стандарта на държавата е прекалено нисък и не съответства на никоя европейска държава.Млади родители не са в състояние да се грижат за новородените си деца с издръжка от 0.50 цента от 1 Евро за дневна издръжка на дете.Някой родители са принудени да ги оставят в домове за сираци,а други просто не съумяват да ги спасят от глад,студ,и мизерия.Всяка културна нация инвестира в децата си.България от влизането си в европейският съюз напълно промени облика си като държава с култура,традиции и интелект.Бедността превърна някой от хората в същества без самоуважение и морални задръжки.Причината се е позиционирала от несправедливото и неадекватното поведение на ЕС към целият български народ.Трябва да споделя с голяма болка и огорчение,колко ниско приравнихте нацията ни дори спрямо държавите от третият свят. Управляващите България не са в състояние да защитят интересите на народа и така той е изоставен на произвола на съдбата.Абсолютно несправедливо е да бъдат посрещани и настанявани и издържани пришълци в държавата при положение,че местния народ е без работа ,без доходи,с непрекъснати заплахи от различни външни и вътрешни влияния.Не съм допусках,че България може да бъде доведена до това падение след като управниците й следваха сляпо европейските канони и бяха добре възнаградени за послушанието им. Обръщението ми е към Вашингтон,Брюксел,ЕС и ЕК моля не забравяйте,че България е държава ,която също има право да се позове на Законите за човешки права и свободи! Ни сме дали не малко на света и Европа и имаме право на достоен живот!Моля да ни освободите от идеите си за колониална държава,защото това е много иподия и неетична постъпка за толкова високо морални ръководители като вас.