ПЕТИЦИЯ СРЕЩУ РЕШЕНИЕТО НА РУО И ОБЩИНА БУРГАС ДА БЪДЕ ЗАКРИТА ЕДНА ПАРАЛЕЛКА С МАТЕМАТИКА И АНГЛИЙСКИ ЕЗИК В ППМГ "АКАД. НИКОЛА ОБРЕШКОВ" БУРГАС

ПЕТИЦИЯ
ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ПЛАН-ПРИЕМА ОТ 6 ПАРАЛЕЛКИ
В VIII КЛАС ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2018/2019 Г.
В ППМГ “АКАД. НИКОЛА ОБРЕШКОВ”- ГР. БУРГАС
И СРЕЩУ РЕШЕНИЕТО НА РУО И ОБЩИНА БУРГАС
ДА БЪДЕ ЗАКРИТА ЕДНА ПАРАЛЕЛКА С МАТЕМАТИКА И АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

ДО МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА
КОПИЕ ДО:
КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
НАЧАЛНИКА НА РУО - БУРГАС
КМЕТА НА ОБЩИНА БУРГАС

ПЕТИЦИЯ
от възпитаници на ППМГ “АКАД. НИКОЛА ОБРЕШКОВ”- гр. Бургас
ОТНОСНО: Решение на РУО и община Бургас през учебната 2018/2019 г. да бъде съкратен с една паралелка приемът в VIII клас в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ – Бургас и в другите профилирани гимназии на територията на община Бургас

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,
От няколко дни в социалните мрежи и новинарските регионални сайтове на гр. Бургас се публикува информация за предстоящо закриване на една паралелка в VIII клас през предстоящата учебна 2018/2019г. в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ – гр. Бургас. На сайта на РУО-Бургас и на Община Бургас информация по случая липсва. Не е ясно също, какви мотиви стоят зад подобно решение.
Коментираните в медиите аргументи, изразени в позициите на отговорните за това решение институции, в лицето на г-жа инж. В. Илиева, Началник на РУО- Бургас, и г-жа Й. Ананиева, заместник-кмет по образование към Община Бургас, са дълбоко противоречиви и меко казано НЕ-истини.
Като ученици, завършили една от най-успешните гимназии не само за област Бургас, но и за цялата страна, ние остро възразяваме срещу опита да се вземе Решение за намаляне с една паралелка приема в VIII клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас.
Силно загрижените за съдбата на НАШАТА ГИМНАЗИЯ и като цяло за образованието в Община Бургас, ние считаме това решение за грешно и напълно необосновано, особено в навечерието на поставянето на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ на ВТОРО МЯСТО в класацията на Българската академия на науките за математическите гимназии в страната през 2017 година. Успехите на възпитаниците на училището през годините са многобройни, както в сферата на точните, природните и хуманитарните науки, така и в спортните постижения на национално ниво: две поредни години гимназията е награждавана от Министерството на образованието и науката, от Министерството на младежта и спорта и от Българската асоциация по спорт за учащи се за най-голям брой класирани отбори на Финалите на ученическите игри в СТРАНАТА
47-те години активен, постоянен и систематизиран труд на учители и ученици в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ досега са дали изключителни резултати на международните олимпиади, множество медали и постижения. Само преди броени дни състезателите от гимназията, в три дисциплини - математика, физика и информатика, достойно представиха България на Жаутиковската олимпиада в Казахстан като завоюваха ПОЧЕТНА отборна грамота и общо 5 медала. Благодарение на това високо академично ниво, което поддържа ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ през годините градът ни бе домакин на Международното математическо състезание BIMC 2013 и предстои отново съвместно с община Бургас нашата гимназия да бъде организатор на поредното Международно математическо състезание BIMC през лятото на 2018 г.
И с всички тези доводи, ние, учениците, завършили ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ със съкращаването на приема в VIII клас с една паралелка през предстоящата учебна 2018/2019 г. в ЕДНА ГИМНАЗИЯ ОТ НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ, каквато безспорно е НАШЕТО УЧИЛИЩЕ НА ТАЛАНТИ - ППМГ „АКАД. НИКОЛА ОБРЕШКОВ“ - БУРГАС, доказало своя авторитет и традиции през близо половинвековната си история. Ние отказваме категорично да приемем Решението на РУО-Бургас, съгласувано или несъгласувано с Община Бургас, НАШАТА ГИМНАЗИЯ да бъде задължена да намали своя прием, вместо да го увеличава и така да даде възможност на все повече и повече бургаски деца да покоряват висотите на науката и да продължават да прославят името на България по света.
В контекста на българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет „Бъдещето на Европа и младите хора“ ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ ПОДОБНО РЕШЕНИЕ Е БЕЗОТГОВОРНО и ПАГУБНО ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО В ГРАД БУРГАС. ЗАТОВА НИЕ, ОБЩНОСТТА ППМГ “АКАД. НИКОЛА ОБРЕШКОВ” – БУРГАС, ОБЩНОСТ от настоящи и вече завършили ученици, учители и родители ще му се противопоставим с всички законни форми на протест: #saveППМГ.

С уважение:
1. Андриана Валентинова Неделчева
2. Диана Рачева Панайотова
3. Жельо Георгиев Панайотов
4. Ирена Костова Костова
5. Кристина Петрова Илиева
6. Петър Филипов Атанасов
7. Петър Петров

Подписвайки се, приемам, че Жельо Панайотов ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели: