За равни избирателни права, за МИР Чужбина

МИР Чужбина

/ #7 Информация за съкращението МИР

2014-10-11 07:50

Съкращението МИР означава Mногомандатeн избирателeн район/и 

Ето какво още пише в wikipedia:

 Избирателният район е вид административна единица, която се използва при организиране и провеждане на избори и в общия случай съвпада с територията на областите в България. Избирателните райони при изборите за народни представители се наричат Многомандатни избирателни райони (МИР).

След 2009 г. съгласно методика определена от Централната избирателна комисия броят на мандатите в многомандатните избирателни райони (МИР) се определя въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни за преброяване на населението на Република България от 2001 г. Броят на мандатите в МИР не може да бъде по-малък от три. За определяне броя на мандатите в МИР между партии и коалиции се използва методът на Хеър-Ниймайер (най-големия остатък) на национално ниво. Това налага сложно преразпределяне на мандатите между МИР (регионално ниво), което систематично води до парадокси. 

При гласуването в чужбина се използва т.нар. 32-ри избирателен район Чужбина, в който се обобщава вотът на гласувалите зад граница.

Гласовете на българите от чужбина (в страните в които е открита избирателна секция) до 2009 г. се разделяха по регионален признак и се прибавяха към избрани чрез жребий МИР в България. След изменението на ЗИНП от 2009 г, гласовете от чужбина не се прибавят към избирателните райони в страната, а участват в сумата на гласовете при разпределянето на мандатите на национално ниво. При разпределянето на мандатите на партиите между МИР, гласовете от чужбина не се вземат под внимание. За разлика от България, избирателите в чужбина не гласуват за мажоритарни кандидати ( а сега с преференции), а само за кандидати по пропорционалната система.

Според решение на Конституционния съд от 12 май 2009 г., шест конституционни съдии смятат, че това противоречи на Конституцията на Р. България.