За въвеждане на избирателен район "Електронно гласуване"

Стефан Златарев
Авторът на тази петиция

#1 Защо въвеждане на нов избирателен район?

2013-08-26 21:57

Идеята за въвеждане на гласуване през Интернет в отделен избирателен район се породи от възможността да се използват вече приетите механизми за обособяване на избирателите и кандидатите от даден район спрямо тези от други райони, с което гласуването през Интернет може да им даде много повече полза отколкото простото заместване на хартиените бюлетини с електронни формуляри.
Ето и два примера:
- списъците на кандидати по избирателни райони са ограничени по различни причини - технически и принципни - най-малко хартиените бюлетини не може да са безкрайно дълги, а и не трябва да объркват избирателя. Електронното гласуване може да се възползва от достиженията на съвременните информационни технологии и да направи гласуването толкова просто колкото следването във Facebook
- обратната връзка между народен представител и подкрепилите го избиратели е силно ограничена. В най-добрия случай в момента тя може да е еднопосочна в едната или другата посока. При електронно гласуване гласуването може да е анонимно и въпреки това системата да позволява анонимен канал, чрез който народният представител да комуникира с избирателите за един по-личен контакт, в който той може да следи за нивото на доверие, което поддържа.
Стефан Златарев
Авторът на тази петиция

#2 Засяга ли се свободния мандат на депутатите?

2013-08-26 22:58

Нека отбележа, че предложението не нарушава свободния мандат на народните представители и не изисква въвеждане на императивен мандат.

Свободният мандат се изразява в това, че народният представител представлява цялата нация, а не отделна нейна регионална или съсловна част. В този смисъл предложеният район подкрепя свободния мандат в по-голяма степен от в момента съществуващите избирателни райони. Именно, всеки без ограничение по местожителство или обществено положение може да гласува в този район. Избраните представители имат по-равномерно разпределен набор от избиратели, поне по териториален признак. С високите темпове на въвеждане на високи технологии, считам че достатъчно скоро гласуването през Интернет ще е по-скоро правило, отколкото изключение. Тогава ще има много по-добра предпоставка за реален свободен мандат.

Свободният мандат се изразява и в това, че народният представител свободно формира и дискутира политическа воля и поведение и не е ограничен до преносител на поръчения на група избиратели. В този смисъл предложеният район не се различава от съществуващите избирателни райони. Всеки избирател гласува за кандидат, който счита че ще представлява интересите на цялата нация, и всеки кандидат, представлява цялата нация. Три точки от предложението представляват по-особен интерес в това отношение:
- Системата поддържаща гласуването през Интернет ще "знае" кои са избирателите на даден народен представител. Това е по-различно от сегашната система, която "знае" дали гражданин е гласувал или не, но не "знае" за кого е гласувал. Това, обаче, не увеличава възможностите на избирателите да контролират поведението на депутата от тези, които имат по настоящем, тъй като самият депутат няма по-голяма информация за това кой го е избрал;
- Депутат губи поста си на народен представител при загуба на подкрепа от избирателите. Това теоретично дава възможност за отзоваване поради несъгласие с водената политика. Основната разлика между предложения механизъм и съществуващият механизъм е в срока. Сега избирателите могат да отзоват депутат при следващите избори след 4 години. Предложението предвижда това да може да стане до месец. Все още не може да се контролира вотът на депутат по отделни теми, тъй като избирателите не могат да сменят депутата при отделни гласувания. Разликата при несъгласие с цялостно водената политика, обаче, е съществена. За мен е интересно да погледнем причините при които избирателите могат да стигнат до отзоваване на депутат. Аз виждам две причини: или те не разбират политиката която се води, или те наистина не са съгласни с нея. В първия случай депутатът ще има по-голям стимул да обясни водената политика и как тя защитава националния интерес. В случай че депутатът не може да убеди избирателите в смисъла от дейността си, мисля че в интерес на принципите на свободния мандат е той да бъде отзован.
- Вето вот от избирателите може да върне прието гласуване за повторно разглеждане. Предложеният механизъм прилича на два съществуващи в момента механизма. По този смисъл не представлява нарушение на свободния мандат. От една страна механизмът е аналогичен на отлагателното вето на президента, което се прилага и сега. Разликата е че президентът трябва да представи мотивация. Предложението предвижда народните представители да са активната част в търсенето на мотивация. От друга страна механизмът прилича на референдум. Знае се, че за да е валиден резултата от референдум трябва да са гласували толкова граждани, колкото са избрали народните представители. Така предложението получава формата на референдум за връщане на взето решение за преразглеждане, който се назначава и приема автоматично при условие че избиратели и народни представители съставляващи 51% + 1 гласа от избирателите са против взетото решение.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2013-09-09 06:36



Гост

#4

2014-04-14 06:51

аз съм за електронното гласуване

Гост

#5 Re:

2014-05-23 10:04

#4: -

az sashto

Николай

#6 Електронното гласуване

2014-10-04 23:13

В България е немислимо да има електронно гласуване, причините са няколко:

1. Електронното гласуване ще премахне тайната на личния избор, виждали сме как българските работници са готови да рискуват живота си за да запазят работата си, нищо не пречи на работодателите им да ги накарат заедно със семействата им да гласуват в присъствието на някой партиен емисар. (така или иначе много работодатели нарушават закони за безопасност, работно време, осигуровки и много други)

2. Отпадне ли тайната на вота ще стане много по-лесно купуването и продаването на гласове.

3. В света няма толкова сигурна система, която да е 100% защитена от хакери

4. Разработчиците на системата за електронно гласуване ще могат да манипулират резултатите

Ако и вие сте против електронното гласуване можете да харесате фейсбук страницата "Не на електронното гласуване" https://www.facebook.com/NeElektronno