Против събарянето на паметника "13 века България" пред НДК


Гост

#1

2012-08-07 15:01

Умните народи помнят историята си и я уважават, независимо от "тъмнотата" на някои периоди от нея. За мен е глупост да се разрушават паметници. Ще стане като в мавзолея - преди години родителите ми ми обясняваха къде се намират разни обекти в града с изречения от типа "Срещу бившия мавзолей" и аз " е къде е тоя мавзолей, това нищо не ми говори". Същото ли ще разправяме и на децата си? "ей там при бившия паметник пред НДК"?!?!
гост 2

#2 Re: гост

2012-08-07 16:13

#1: -

Хайде стига с такива измислени доводи сме се възхищавали на всякакви простотии и грозотии! Първо това ли искаш да разказваш на децата си - за гразни паментици насред нищото? Второ не смяташ ли, че е важно децата да изграждат добро естетическо чувство? Българина отдавна е загубил представата си за хубаво и грозно точно заради такива "творци" като този измислил този паметник. Естетиката е много важна част от възпитанието, защото липсата и води до чалга и кич. Това ли искаш да дадеш на детето си - да харесва тези паметници, да слуша долнопробна чалга, да се облича грозно и безвкусно... а ако е момиче, направо да ходи гола по улиците... Когато нещо е грозно, значи е грозно. Точка. Просто е. А грозните неща нямат място в живота. Дори от глупава сантименталност. И, хайде, не слизайте на нивото на онези плешиви чичковци, които едно време са го харесали. Всички знаем те самите от къде са дошли и какви са били. На техния вкус ли да се възхищавам? И да възхвалявам сътворените от тях грозотии? Е, не, благодаря! Аз искам там да има хубава градинка, с голям детски кът и като водя детето си да му казвам "тук имаше един много грозен паметник, строен от едни лоши хора, които са опозорили 50 години от историята на нашия народ, но сега българите са много по-умни, махнаха грозния паметник и направиха тази градинка за вас децата, защото българите знаят колко е важно да има къде децата да играят и да се развиват като свободни хора, неоковани от социалистически символи".

А колкото до мавзолея, той беше в градинката пред двореца. Двореца не е ли част от историята? Това, че сме имали цар не е ли важно за нас? Не е ли даже по-важно от срамния социализъм, който сме търпели като роби толкова години? Коя история е по-важна? И кой го решава това? Аз пък смятам, че не може да се позори историята на Царство България, като в градинката пред двореца се строят ковчези и най-нормалното е да се събори. Така поне времевото предимство в историята е спазено. Освен това имен в периода на царска България са построени всички красиви сгради в София...а в периода на социализма всички грозни... кое трябва да почитаме. Аз за себе си знам. Както знам, че нито във Виена, нито в Рим, нито в Лондон или пък Париж такъв паметник ще има живот. Защото никой уважаващ себе си народ няма да си осере пейзажа с такива грозотии, че и да твърди, че ги харесва!

гневен

#3 Re:

2012-08-07 16:16

#2: гост 2 - Re: гост

Чудя се с какво право хора от Велико Търново и Перник подписват петиция за нещо, което касае София... Аз идвам ли да се бъркам във вашия град? Крайна наглост е това. Аз живея в центъра на София и се налага да гледам тази грозотия всеки ден и аз имам право да кажа дали ми е приятно. Вие от Перник и Велико Търново виждате ли я от прозореца си или само на снимка или в новините, че ще решавате дали аз да я гледам по принуда непрекъснато.

гневен

#4 Re:

2012-08-07 16:17

#3: гневен - Re:

Сощото важи за подписалите от Габрово, Тутракан, Мездра, Стара Загора и Карлово. Имайте уважението към софиянци и не ни се бъркайте в паметниците.


Гост

#5

2012-08-07 17:03

Абсурдно е да разрушаваме културно-историческото си наследство, било то и комунистическо.

Гост

#6 gost 6

2012-08-07 17:22

Абсурдно е да се пробутва всеки път този несъстоятелен аргумент! Никъде не става въпрос за разрушаване на цялото " културно-историческо наследство", а за премахването на едно недоразумение. И е такова не защото е комунистическо, а заради съмнителната си естетика, неясната символика и най-вече заради нескопосното проектиране и изпълнение, довели до сегашното му окаяно състояние.
Деница Динева

#7

2012-08-07 23:09

Интелигентното решение е не унищожението, а "дефектите" от миналото да се превръщат в ефекти.
Що се отнася до "софиянците" от центъра, нека не забравят, че паметниците в София са построени от цяла България за всички българи.
Не съдете за паметника освен това спрямо днешното му окаяно състояние или от баналната позиция на 100% заклеймяващи комунизма.

Гост

#8 Re: Re: гост

2012-08-07 23:55

#2: гост 2 - Re: гост

Напълно подкрепям мнението на номер 2. Изключително точно казано!

Станимир Стоянов

#9 Стига сте симулирали гражданско общество

2012-08-08 10:33

Някои псевдоинтелектуалци, поради липса на работа, се захващат с каузи просто, за да се намират на работа. А и конкретната казуа е загубена по подразбиране - намерили сте какво да защитавате. Една грозна и неестетична конструкция (това не е паметник). Дори възстановена, дори приведена в първоначалния си вид, тази структура е на неподходящото място. Дали този обект е "социалистически", дали не е - това няма значение. Това скулптурно недоразумение е удивлявало дълги години не само столичани, ами и доста гости на столицата. Ако някои иска нещо там, да направи проект, да го представи - да гласуваме и да "петиционираме" НЕГО. След като се одобри какво ДА ИМА там, да се вземе решение как то да се реализира - дали след разрушаване на това, или чрез реконструкция и т.н.
Но моля ви, уважаеми псевдоинтелектуалци, спрете да изхождате от позицията си на еко-архео-активисти, за които протестирането и създаването на петиции и подписки е просто спорт и начин на прекарване на свободното време.
Относно доводите, като тези на г-жа/г-ца Динева (#7). Ефект трудно се постига с петиция, нека някой от компетентните, стартирали тази петиция (надявам се някой от тях е архитект, скулптор, художник... дали ?) да предложи проект за реформирането на този спорен културен "феномен".
За да не повтарям вече казаното от #2, само ще потвърдя, че такава скупчина не би имала бъдеще, ако трябваше да се одобрява на публична дискусия СЕГА. Да! Трябва да има паметник, почитащ дългогодишната ни история! НЕ! Не трябва да е одобрен, защото скулптура бил някой на някого, през някое време.
Тъй като аз нямам качествата на скулптор/архитект не мога да предложа нещо по-добро... затова и не стартирам петиции. Отново призовавам инициаторите да предложат истинско решение, защото "да не го бутаме, 'щото е история" НЕ Е РЕШЕНИЕ, а много шум за нищо.

Приятен ден, уважаеми псевдоинтелектуалци.

Гост

#10

2012-08-08 12:06

...в тоя град има доста по-грозни неща за събаряне, някои от тях са политици, т.е. наши служители.

Гост

#11 Re: Стига сте симулирали гражданско общество

2012-08-08 12:07

Методи

#12 Близо 5000 мислещи граждани подкрепиха нашата кауза

2012-08-08 14:51

За премахване на паметника в градинката пред НДК - вижте всички аргументи на линка по-долу и се замислете, и засрамете!
http://www.causes.com/causes/217476-

Гост

#13

2012-08-08 15:33

Всяко унищожаване на културно-исторически паметници е безотговорно деяние и липса на отговорност пред идващите поколения с което се постига заличаване на историческата памет и национална идентичност.

Гост

#14

2012-08-08 16:04

Беше оставен на саморазрушението този интересен, модерен и противоречив още на времето си монумент.
Лора Райчева

#15 Re: Подкрепям събарянето

2012-08-08 16:06

#13: -

Какъв културно-исторически паметник е това!? Не виждате ли, че е грозно, че в него липсва всякаква култура, а единствената история, която навява е тази на срамния социализъм. Вие наистина ли като го погледнете, в съзнанието ви изниква историята на България? За 13-те века ли си мислите? Аз не. Мисля си само колко е грозен и как е построен, нищо повече.

Мисля, че подписващите тази петиция го правят или на пук на управляващите или само за да се правят на бунтари. Ей такива някакви чувства ми се струва, че ги ръководят. А, подписващите от други градове откровено го правят, за да остане тази грозотия в така омразната им София. Защото единствените обосновани и интелигентни мнения, които чета са на хората, които подкрепят разрушаването. Всички, които искат паметника да остане повтарят до припадък клишето, че било история, култура, че не трябвало да си плюем на миналото.. Моето минало не е социалистически паметник. Вашето такова ли е? Аз мисля, че 13 века България може да се почете с нещо мноооого по-стойностно и красиво. Вие не мислите ли така? За вас това ли е единствената форма на почит - грозна купчина бетон...

Вашите очи май са толкова свикнали с грозното, че започват да го приемат за красиво... точно както столкхолмския синдром спрямо похитителя. Или този социализъм, който толкова искате да помним и пазим ви е стъпкал чувството за красиво и вече нямате ориентири кое има стойност и кое не.

Да, София е столица и е логично в нея да има паметници, които почитат България и историята й. Но, госпожице, това е моя град и, ако нещо е грозно, имам право да не го искам в града си. Аз обичам София, защото е моя град, защото тук съм отраснала, тук съм се влюбвала, тук съм постигала успехи и съм родила детето си. Не я обичам, защото е столица и това е последното, което ме интересува. И мнението на софиянци какво да има в техния град е по-важно от мнението на хората от другите градове, защото никой съсед не може да дойде в дома ми и да ми каже, че например трябва да си сложа статуя на Венера в цял ръст. Мисля, че и у вас няма да допуснете някой да ви се меси. Един град е красив и напредничав само тогава, когато жителите му го приемат за свои дом и така се грижат за него. Така че никой от друг град няма право да ми определя аз какво ще виждам през прозореца си. Те имат правото на глас да речем за Шипка, който именно защото не е в никой град олицетворява това, че е на всички. Когато един паметник е в град, то той е на града, независимо какво символизира.

И накрая - авторът на паметника е съгласен с частичното разрушаване, вие защо скачате. Ако една картина е моя и аз съм съгласна да изрежа от нея половината, защо вие ще правите петиции това да не се прави. Нали всички скачат колко било важно авторското право. Уважавайте правото на автора да прекрои и  промени творбата си.

 

Деница

#17 Тема

2012-08-08 21:22

Ако Методи беше повече „ценител на изкуството и архитектурата“, отколкото софиянец, щеше да знае вероятно че Валентин Старчев не е архитект, а скулптор с много изложби в България и чужбина.
Станимир мога да успокоя, че стартиралите петицията, както и аз сме архитекти ( и то не безработни! :)) и целта е именно кавото той предлага – да се помисли какво може да се направи с паметника.
Опасявам се, че Лора трябва да се примири с факта, че луксът да живееш в София и да ползваш наготово всчко което има само там, си има цена и тя е провинцията да ти се бърка, тъй като провинцията работи за развитието на София.
Хайде стига с тези агресивни мелодраматични изповеди, кажете какво да се направи и поправи, спрете да разрушавате, да се оплаквате и да се делите на наши и ваши.
Участвайте в конкурса на Трансформатори.
бебка

#18 Re: Re: гост

2012-08-09 03:03

#2: гост 2 - Re: гост

абсолютно съгласна .. това грозно нещо в центъра на София трябва да бъде премахнато по най-бързия начин.

Българин

#19

2012-08-09 03:51

“Лицето Паметник пред НДК” накратко ППНДК е родено преждевременно за да послужи като инструмент в ръцете на родителите си за отбелязване на велика годишнина. Още при рождението си родителите му са решили, че детето им е грозно и са се отрекли от него, не са го дарили с любов и сред хората плъзнала мълвата за грозното дете. Така излязло лошото име на ППНДК, което с времето се затвърдило. Е да ППНДК не било първи красавец било леко едро, но носело душа в себе си и не пречило на никого. Никой обаче не искал да си общува с него и да се грижи за него през годините на своя живот, защото хорското решение вече било взето – ППНДК е нещо грозно и ние трябва да се срамуваме от него. От самотата плочките му почнали да падат и то да се руши. Истинските му родители починали и дошли нови, които трябвало да се грижат за него по принуда, а на тях въобще не им е било до “недъгави” деца и естествено го захвърлили. За да не се срамуват от гостите си го затворили с ограда, но се видяло, че тя с времето не вършела работа, затова издигнали високо скеле, което да прикрие тромавата му снага. Всички обаче знаели за присъствието му и дошъл моментът, в който трябвало нещо да се реши. Озверели хора изплашени от “чудовището” крещяли – “убийте го, убийте го” , други искали да му направят пластична операция, а трети искали просто да го социализират и да почнат да си говорят с него”

Гост

#20

2012-08-09 17:20

Добро или лошо, всяко творение на изкуството трябва да остане. То е знак, символ на своята епоха, част е от картината на света на даден народ, която разкрива неговите възгледи и начин на мидлене в даден отрязък от време. Какво не бихме дали за един пачетник от времето на формирането на българската дъпжава! А за неговата художествена стойност нека дадем право на бъдещите поколения да решат каква е.
Рада

#21 Re: Тема

2012-08-09 18:00

#17: Деница - Тема Неформален конкурс, с неясни последствия, без реализация на най-добрите проекти, но може би щели да катализират решения на авторът му, проф.Валентин Старчев......Не разбирам. Откъде в крайна сметка трябва да дойде решението какво да се прави и какъв е смисълът на конкурс, който всъщност не е конкурс? Ще се прави ли нещо наистина или просто нещата пак ще се отлагат във времето? В интервю единият от авторите на конкурса първо казва, че паметникът не е опасен за хората и че всичко е 'за да се плашат гаргите и да се печелят точки', а десетина реда по-надолу пък иска да укрепва металната конструкция, за да е безопасна...Сериозно-несериозен паметник-проблем, който трябвало да ни радва...?!?...Много спорно и неясно, точно като самият обект на петицията. Личното ми мнение е, че паметникът трябва да се демонтира напълно и да се премести в по-подходяща среда, ако толкова много хора държат да се консервира. Както беше написал някой ''Представете си, че имате празен ковчег в средата на хола си и ви кажат "Ха сега кажете какво можете да направите с него? Можете да си държите празни буркани, примерно...''


Гост

#22 Re: Re: Тема

2012-08-09 21:22

#21: Рада - Re: Тема

 

Да, конфуза в лагера на защитниците е изначален.  WhATA първо анатемоса идеята за конкурс, но след това май им дойде друг акъл. Освен това в намесването в цялата тая каша на авторските права на В. Старчев се крие подмолен камък - ами той ли е единствения автор, май не, а? Кой е проектирал обемната композиция, подземното ниво, бетонните части? Нямаше ли там намесени архитекти като покойния Агура? Защо продължава да се игнорира факта, че паметникът е екипна рожба?

Идеята с преместването би била много удачно решение, ако нямаше малка техническа подробност - как се мести излетият бетон. Той съществена част от конструкцията ли е или не? Без да се познават конструктивните реалности е трудно да се прецени.

 

Рада

#23 Re: Re: Re: Тема

2012-08-10 07:07

#22: - Re: Re: Тема

Не съм специалист, но да, за мене е съществена част и едва ли може да се изтръгне от земята като ряпа. И именно в такава ситуация ще изпаднат идеи, които ще се дадат от хора без никаква или много малка представа за това какво реално е изпълнимо и какво не. А те вероятно ще са доста голям процент, защото самият конкурс го позволява. И се питам какво точно ще стимулира истинските професионалисти да участват.....Имам чувството, че задната мисъл на подобно начинание е печелене на време и разтакаване. Още повече, че част от самото условие (доколкото може да се каже, че има такова) е 'дайте идея за промяна на контекста, а не на самия паметник'. Хитро, отвлича вниманието от основния проблем.


Гост

#24 Re: Re: Re: Re: Тема

2012-08-10 15:41

#23: Рада - Re: Re: Re: Тема

Напълно съгласен с Рада! ++

кифла

#25

2012-08-11 17:45

Да се реставрира !!