"ЗА" въвеждане на "Зелена зона" в район "Лозенец"

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията "ЗА" въвеждане на "Зелена зона" в район "Лозенец"


Гост

#1

2014-06-19 05:53

Твърдо ДА! За Зелена зона съм!

Гост

#2

2014-06-25 08:32

С две ръце за зелена зона съм !!! Омръзна ми да мета уличното платно и да раздигам чужди боклуци всеки ден !!! Искам тротоари като преди !!!
Xan

#3

2014-06-25 08:44

Защо общината разреши да се застрои и малкото свободни площи? Защо не се самозезира? Нали те участват в градоустройствения план?! Колко обществни паркинга се направиха с парите от данъците на колите?

Гост

#4

2014-06-25 08:45

И на мен не ми се плаща, но не искам да рискувам живота на детето си. При липсата за по-добра и и незабавна алтернатива съм плътно ЗА.

Гост

#5 Re:

2014-06-25 08:47

#3: Xan -

То обществени паркинги има, но не са безплатни, а и пари за бензин не дават.....егати държавата!


Гост

#6 Re: Re:

2014-06-25 08:56

#5: - Re:

На теб явно проблема са ти само колите по улицата. От къде на къде ще плащам по 100 лева допълнително на месец , някъква измислена такса - кой я измисли, какво включва тя? Кои паркинги са направени в София освен тези до Метрото - те ли ще съберат всичките коли по улиците?

Не намирам за правилно колите да спират по тротоарите, но зелената зона няма да "излекува" проблема. Проблема е в зародиша на мозъците в общината.

Като сте такива бдителни родители защо не попитате общината защо бутна детската градина на улица Бигла и разреши на мутрите да направят гъзарски блок? А после ревете, че и детски градини няма!


Гост

#7 Re: Re: Re:

2014-06-25 09:11

#6: - Re: Re:

Проблема ми е в колите по тротоарите. Аз също имам кола, но си я държа в гараж, за който плащам 120 лв. на месец защото имам достатъчно мозък и възпитание за да спирам на тротоата. И проблема не е в паркингите и липсата им - родителите ми живеят буквално до паркинга на метрото и дори когато той беше абсолютно безплатен по тротоарите около него беше фрашкано с коли, а той празен. Нека си набият колчетата и пуснат паяците и да видим после кой от какво ще се лекува.
Моите уважения, не искам да засягам никой, но изказвам позицията си защото иска незабавно решение на проблема.


Гост

#8 Re: Re: Re: Re:

2014-06-25 09:26

#7: - Re: Re: Re:

И аз имам гараж. Против спирането по тротоарите съм. Но пък нека да погледнем и от другата страна. Цитирам общината:

"Каква е таксата за да получаване на винетен стикер за локално платено паркиране?

1. За живущите в Зелена Зона цената за дванадесет месечен винетен стикер е 100 лв. или 10 лв. на месец за един автомобил на жилище. Цената на стикера за всеки следващ автомобил е в троен размер."

Всеки ли по тази логика да си вземе гараж, дали има и толкова свободни гаражи като нас или да караме по логиката кои както може? Кой определи тези 100 лева и какво включват - фонд, за какво? Как пък точно 100 лева се оформиха? Колко пари така ще се съберат, къде ще отидат? За паркинги, нови тротоари или нови S-класи? Лозенец е голям район, примерно улица Златовръх е на 15-20 минити пеша от паркинга на метрото! Подбно предложение за такса е несериозно с едно изречение без аргументи.

И пак тези които предлагат подобни решения, първо трябва да се самозезират дали това което направиха за квартала през последните 10 години беше достатъчно. Най-лесно е да праснеш една такса с която да събираш свежи пари и да чакаш колите на намалеят, а има толкова много неща за които трябва да се помисли преди това..


Гост

#9 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-06-25 09:58

#8: - Re: Re: Re: Re:

Аз не мога да разбера защо ще си взимате винетка след като си имате гараж?Общинския съвет е казал с паркирането да се занимават Паркинги и гаражи. Те вече са едно с фирма Градски транспорт (или както там се казва сега) и е логично таксите да отиват при тях - щом им дават работа трябва взимат пари.

Друг е въпроса, че нямаше да има нужда от такава система, ако всеки беше помислил за собствения си проблем с с паркирането по-рано преди да си тупне колата на тротоара.

Пак се извинявам за пристрастието си, но жена ми беше със счупен крак преди 14 месеца след като я закачи кола на пътното платно докато буташе количка със седем месечния ни син защото тротоара е паркинг!

Мария

#10

2014-07-02 17:23

Подкрепям зелена зона в Лозенец.Плащам данък за гараж,а почти не мога да го използвам,защото е блокиран от агресивни шофьори.Налагало се е да взема такси за летището,защото колата ни е блокирана от недобросъвестен водач по няколко часа.
Стефан

#11 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-07-02 17:32

#8: - Re: Re: Re: Re:

Аз плащам данък за гаража,както и данък земя за дворно място,безплатен обяд няма.Защо мислите,че ще дойде някой и часове ще паркира пред гаража ми безплатно!В Лондон се плащат 30 паунда месечно ,ако живееш в синя зона,паркираш където намериш свободно място.Влизането в синя зона струва 8 паунда,ако искаш паркирай,ако искаш обикаляй шофирайки.Хората си правят сметка и ако нямат пари ползват градски транспорт.Защо паркирането ще се превръща в социална услуга?Хората от провинцията плащат данък за автомобила си там,за по евтино,а живеят в София.

теле пипи

#12 Re: Re: Re:

2014-10-21 14:19

#6: - Re: Re:  

 Аз имам гаражи за 2 коли и парко места в двора си за още 3, а колите на семейството ми седят постоянно на улицата, защото някой нямал гараж, не му се плаща за паркинг, не може да чете надпис гараж /въпреки че е очевидно/ и пр. та затова се паркира за цял ден пред гаражната ми врата, изключва си алармата и няма благоприличието поне телефон да остави. Не разбирам защо трябва да търпя това? Защото на вас не ви се плаща допълнително 100лв? Не разбирам защо киселите газари, от скоро населили квартала, не са си купили и гаражи или просто прекалено големите коли не влизат лесно там. Буферният паркинг на метрото при Рума седи празен. До нас има колперация, постоянно някой влиза с кола в частният им двор и си паркира най нагло  запушва гаражи, входа, паркирали коли на собствениците. Улицата ни има 8 номера и 5 фирзьорски салона, чиято клиантела не е по малко нагла. Ако успея да вкарам кола в гаража, после няма изкарване от там - и така години наред! На любезни забележки да не паркират получавам скандал на груб диалект. Да искам да е зона, не ми пука за съседите направили лош избор, като не са си закупли гаражи, аз искам да ползвам безпрепядсвия собственоста си. Когато има в близост контрольори и пишат фисове, вдигат коли и пр, се надявам ежедневието да ми е по лесно. За работещите в квартала - има чудесно метро, да го ползват! Личната ми статистика показва, че веднъж на два месеца някой от паркиралите звъни на звънеца и любезно питда дали е проблем да остави колата за 30 мин. Веднъж в месеца засичам паркирала кола с оставен телефон! Та имам си място за колите на семейството та и за гости / плащам си данъци на тоя имот/ и искам да си го ползвам безпрепятствено! От друга страна, има много възрастни хора в раьона, да ви кажа няма къде да спре линейка, защото се паркира и пред входовете, като цяло паркиращите в квартала не е ясно как са взели книжки :)


Гост

#13

2014-10-21 15:00

Подкрепям петицията ,защото стреса е огромен,а плащаме данък за първа зона.Коли паркирани навсякъде по тротоари,градинки,разрушени настилки,счупени дървета.
Снежана

#14

2014-10-21 19:13

Тротоарите не са паркинг! Пешеходен екшън всеки ден, не ми се коментират майки с колички и хора с инвалидни колички - мисията невъзможна е при тях.

Кадърен градоустройствен план няма, отделно хората масово се движат по един в кола. 

Зелената зона може и да не е окончателно решение на проблема, но би туширала ситуацията. 

006

#15 "ЗА" въвеждане на "Зелена зона" в район "Лозенец"

2014-12-18 21:33

Хора, абсолютно съм за зелена зона.Като изляза с колата си за 30мин., после чакам по 1-2 часа да си изкара колата на някой работещ към Спартак, Японския, пр.болница и къде ли не. Пловината коли не са със софийска регистрация, а какато пише по-горе Стефан, ние си плащаме дебелите данъци.


Гост

#16 Observer

2015-01-03 22:20

Защо се говори за 100 лева на месец? Зелената зона е 100 лв на година и най-голямото предимство е, че за подновяването се представя валидна ГО и ГТП, което автоматично разгонва всичките трошки със спаднати гуми, които местни тарикати разпродават на части или си заключват амбалажа на магазинчето. Сложете си ръка на сърцето, че и пред вашия блок събират прах по 3-4  броя от този бич Общинарский за целия град. Половината от настоящата зелена зона също си е изхвърлила трошките извън движение по улиците на нашия район "Лозенец" и това го знае всяко дете. Също ме интересува, кой какви сметки си прави. Дали е по-добре още 25 стотинки на ден и достатъчно свободни места на улицата, или е по-добре всяка вечер да се обикаля по 10 минути за търсене на място, при положение че преди това за същото време си пристигнал чак от летището. Отделно от това, сметнете си колко пъти са ви рязали гумите за спиране пред чужд гараж и колко пъти сте боядисвали пано, затова че сте ползвали тротоара за паркиране, за което сте били справедливо наказани от будни, съввестни и европейски ориентирани граждани. Как изглежда тази сметка при вас? Дават ли ви се по 25 стотинки на ден или не?

Красимира Иванова

#17

2016-02-19 12:09

Въвеждането на Зелена зона по никакъв начин няма да разреши проблема с липсващите паркоместа в Лозенец. Това е просто още един начин да се събират пари от живущите в общината. Как очертаването на пътната настилка води до нови места, не е ясно. Абонаментът, който ще си заплатите от 100 лв. също по никакъв начин не ви гарантира, че ще намерите свободно място в близост до дома си, защото както добре знаем много хора паркират кратковременно в района поради наличието на различни администратиени сгради и офиси. Колкото до паркирането по тротоарите - то и в момента е забранено и подлежи на санкции, но няма кой да ги приложи. Паяците имат предпочитани райони за работа явно. Този проблем също може и в момента да се реши, ако общината санкционира редовно нарушителите.