ПРОТИВ удължаването на учебната година и ЗА олекотяване на учебния материал

Отворено писмо

 

ПРОТИВ удължаването на учебната година и ЗА олекотяване на учебния материал  

 

ДО МС

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ

ДО МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА БЪЛГАРИЯ Г-Н НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

ДО ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА БЪЛГАРИЯ Г-ЖА МАРИЯ ГАЙДАРОВА

ДО ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА БЪЛГАРИЯ Г-ЖА МАРИЕТА ГЕОРГИЕВА

ДО ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА БЪЛГАРИЯ Г-ЖА ВАНЯ СТОЙНЕВА

ДО ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НА БЪЛГАРИЯ проф.д.ф.н. ГЕНКА ПЕТРОВА-ТАШКОВА  

 

Уважаеми дами и господа,

Ние, подписалите настоящото писмо, категорично заявяваме, че сме против планираното удължаване на учебната година в Република България и се основаваме на следните аргументи:

1.     Мнозинството от обществото е против! И това е видно в социалните мрежи, където под всеки пост относно споделената идея да се удължи учебната година - мнението на коментиращите е крайно отрицателно и придружено със съответните мотиви.  Коментарите можете да намерите, както във фейсбук, така и във форуми като dir.bg и bg-mamma. В края на писмото споделяме статии, които отразяват общественото мнение.

2.     Приоритет при взимането на решение относно образованието на децата ни не трябва да бъде продължителността на учебната година в другите европейски държави, а нейната организация и по-ефективно структуриране с цел постигане на по-качествено обучение.

3.     Липсата на време, в което учениците да се упражняват и да затвърждават материала, е стар проблем, резултат от погрешните решения на всички министерства на образованието досега, които не са били съобразявани с нуждите и възможностите на учениците, излишно претоварени с трудноразбираемия материал и многобройна фактология. Фокусът на промените не трябва да бъде бройката часове, а съдържанието на учебния материал.

4.     Към настоящия момент не всички училища разполагат с оборудвани бази, които да гарантират ефективна и безопасна среда за обучение в рамките на горещите летни месеци.

5.     Да се намали лятната ваканция, когато времето навън е приятно за игра и почивки, за да се даде седмица ваканция през студения месец ноември е вредно, ако наистина се мисли преди всичко за децата; излишно разкъсва учебния процес и създава проблем за работещите родители.

6.     В допълнение няколко новинарски медии излязоха с информация, че мнозинството от учителите и родителите не одобряват тази идея и изложиха причините за това.  Като представители на народа в една демократична република е Ваше задължение да се съобразите с исканията на всички, пряко засегнати от Вашите решения.

Напълно подкрепяме мнението на родителите, че "децата са претоварени и имат нужда от дълга лятна почивка, а причината за това претоварване родителите виждат в прекалено сгъстения учебен план и преподавания материал, който трябва да се преструктурира и олекоти, за да има повече часове за упражнения и усвояването му. Те не вярват, че двете седмици ще допринесат за по-доброто и качествено образование. Нещо повече – много родители виждат това предложение като формална мярка, безсмислено удължаване на годината, а не същностна реформа, която според тях е необходима и трябва да е на първо място съдържателна – в учебния план и материала - и едва след това да се разсъждава необходимо ли е местене на дати." – източник segabg.com

В отговор на предложението учебната година да бъде удължена, предлагаме алтернативно решение на проблема с огромното количество учебен материал и произтичащата от него липса на време за упражнения и проектна работа по него, а именно:

1.     Олекотяване на учебния материал, който трябва да се предаде и усвои в рамките на една учебна година посредством силно ограничаване на количеството учебно съдържание от една страна и ясна преценка на неговата уместност и значимост за съответната възраст от друга страна (особено по разказвателните предмети и особено за учениците в начален образователен етап).

2.     Ревизиране на начина, по който е поднесена информацията в учебниците. Най-вече в начален образователен етап, където той не е съобразен с когнитивните способности на децата в съответната възраст.

3.     Използване на освободеното време за активна работа върху материала, чрез която учениците да разберат смисъла на учебното съдържание, да се научат да боравят с него, както и да осъзнаят необходимостта от неговото изучаване. Усилията следва да се насочат към това как учениците да се превърнат в активни участници в процеса на собственото си обучение. А ученето да бъде източник на удоволствие и удовлетвореност, без от това да пострадат неговото качество и ефективност. Ако се олекоти учебното съдържание - всичко останало би зависело само от умението на учителите да създават интерактивна учебна среда. 

Съгласни сме – необходими са промени, които да гарантират ефективност на образователния процес. Важни са и резултатите от него, и удовлетвореността на участниците от това, което се случва в рамките на самия процес. 

Да се разполага с време за активна и интригуваща работа с учебното съдържание е изключително важно. Но, при така написаните учебни програми и при така поднесения материал в учебниците - тези две-три седмици допълнително учебно време няма да стигнат за ползотворна работа по нито един предмет.

Апелираме към Вас да преосмислите насоката на идеята за подобряване на образованието, която планирате, като се насочите не към удължаване на учебната година, а към подобряването на качеството на учебното съдържание.    

 

С Уважение,

Магдалена Атанасова, преподавател в образователен център

Марияна Шиварова, преподавател е образователен център и родител

Тони Атанасов, преподавател в образователен център и родител

Лора Кертева, преподавател в училище

Петьо Чунчуков, родител

Силвия Тодорова, преподавател в образователен център и родител

Цветелина Ботева, родител

Светлана Цанкова, родител   

Марин Цанков, родител

Ива Стоянова, родител

Юлиана Атанасова, родител

Таня Тодорова Тодорова, родител

Камелия Ефремова, родител

Светлана Рачева, родител

Гергана Пламенова Манолова, родител

Роксена Петрова , родител

Цветелина Щъркелова, родител

Кирил Щъркелов, родител

Теодора Косева, родител

Светослава Мирина, родител

Екатерина Кантарджиева, родител

Димитър Алексов, родител

Мелина Фатонджи, родител

Любомир Николов Китов, родител  

Ели Александрова Китова, родител  

Цветана Йотова, родител

Денислав Ботев

Цветелина Валентинова Александрова, родител

Бисера Караджова, родител

Гергана Стефанова, родител  

 

https://segabg.com/hot/category-education/izmestvaneto-na-uchebnata-godina-sreshtna-seriozen-otpor https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/258394-uchenitsi-i-roditeli-poveche-uchebni-chasove-nyama-da-reshat-problemite-v-obrazovanieto https://bnr.bg/horizont/post/101615756/raznoglasia-za-promana-na-datata-za-zapochvane-na-uchebnata-godina-za-uchenicite https://nova.bg/news/view/2022/03/15/361130/73-от-родителите-застават-срещу-идеята-за-по-ранно-начало-на-учебната-година/    


Магдалена Атанасова    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Магдалена Атанасова ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:



Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...