Петиция за извършването на основен ремонт на пътя Пазарджик - Пловдив

Основен ремонт на пътя Пловдив – Пазарджик иска група граждани, които ни изпратиха писмо, в което разясняват идеята си. Освен до сайта PZdnes.com, текстът на писмото е изпратен и до народната представителка от Пазарджик – Десислава Тодорова. Ето какво пише в него:

„Обръщаме се към Вас с молбата да инициирате ремонт на пътя Пазарджик – Пловдив. Трасето се нуждае от основен ремонт тъй като асфалтовото покритие на места липсва. Кърпежите не дават реален резултат. Другият голям недостатък е, че пътят е двулентов, а превозните средства, които минават по него вече многократно надвишават първоначалният му капацитет.

Пътят е правен по соцвреме и е изчисляван при максимално натоварване от 2000 превозни средства на ден в двете посоки. Нещата сега стоят по различен начин, над 15 000 леки автомобила, камиони, автобуси и други превозни средства го употребяват ежедневно. Този факт сам по себе си означава, че пътно – транспортният трафик е предпоставка за катастрофи и те са факт, почти всеки Божи ден.

Според нас, решението на този проблем е да се направят по две ленти във всяка от посоките на движение, а на най-проблемните участъци да бъде поставена и разделителна мантинела. Най-често катастрофи стават на един от завоите преди Мало Конаре или на разклона за Говедаре, което означава, че освен ограничението на скоростта, хората трябва да бъдат предпазени и по друг начин.

Статистиката на полицията сочи, че две- трети от пътнотранспортните инциденти се дължат на навлизане в насрещното платно. Ако е невъзможен цялостен ремонт на пътя, то поне нека бъдат взети мерки за тези места. Заговори се, че на кръстовището на с.Мало Конаре при ханче „Луда Яна“ ще се прави кръгово кръстовище, там също е травматичен участък, ако наистина това е така, то нека нещата да не се решават на парче, а да се предвидят средства за целия път, който свързва вторият по големина град в България с Пазарджик.

Голяма част от хората в нашата община ежедневно пътуват, за да отидат до работните си места в Пловдив или заводите, които са около него. Те ползват именно този път, защото им е значително по-пряк от магистралата.

Част от нас са хора, които пътуват всеки ден и с очите си са виждали как се случват катастрофите. Едно от момчетата пък е брат на загинал на този пътен участък, с цялото си сърце Ви молим, да използвате своите възможности като народен представител и да поставите този въпрос за решение, както към ресорните Министерства и Агенция „Пътна инфраструктура“, така и пред премиера Бойко Борисов. По негово време бе извършен основен ремонт на моста на р. Луда Яна и сега той е изцяло обновен.

Пътят между Пловдив и Пазарджик често се използва и като алтернативен на магистралата, когато там има затворени участъци за ремонт, а също така и за пренасочване на ТИР-ове, когато през лятото им е забранено да пътуват. Обръщаме се и към сайта PZdnes.com с идеята, че нашата молба ще достигне до много повече от първоначалния брой хора и те ще ни подкрепят в начинанието.

Надяваме се и разчитаме на Вашата подкрепа.“

Пътят Е-80 между Пловдив и Пазарджик е създаден през петдесетте години на миналия век, на практика е част от „стария път за София“, който преминава през територията на общините Белово, Септември, Костенец и Ихтиман. През годините той е претърпял множество частични ремонти, като през седемдесетте години на миналия век е правено и кръговото кръстовище между Стамболийски и Цалапица. В пловдивската му част се намира и разклонението за сметище, което също допълнително натоварва трасето.

След създаването на АМ“Тракия“ Е-80 вече не е така приоритетен и в частта му между двата областни града скоро не е правен ремонт. Изтърбушен асфалт, кратери от дупки, изтрита маркировка, са само част от проблемите, с които ежедневно се сблъскват пътуващите в двете посоки. Време е да се помисли наистина за обновяването му, още повече, че е безмислено да се качваме на магистралата, ако трябва да пътуваме до Пловдив или Стамболийски.

От началото на годината до сега на този път са се случили над сто пътно-транспортни произшествия, голяма част от които са завършили и със смъртни случаи.

Имате ли и какви са вашите предложения за ремонта на тази част от републиканската пътна мрежа? Споделете своето виждане. Вашите мнения ще бъдат препратени на народната представителка Десислава Тодорова, която обеща да се ангажира с предложението. Очакваме съдействие и от страна на областния управител Стефан Мирев.

Стефка Венчева, PZdnes.com    Свържете се с автора на петицията