НЕ на дезинформацията - Санкциониране на Атанас Мангъров за разпространението на фалшива информация за Ковид-19

Уважаеми съграждани,

тази петиция има за цел да изиска от отговорните за това български институции да подведат под административна, съсловна и наказателна отговорност доцент Атанас Мангъров за разпространението на фалшива медицинска информация относно Ковид-19 сред българското общество. В същото време, петицията призовава българските медии да престанат да предоставят платформа и ефирно време на г-н Мангъров и подобни нему псевдоексперти, които разпространяват фалшиви новини за пандемията. Петицията цели край на разпространението на неистини и откровени лъжи, опасни за общественото здраве.

По „Нова телевизия“ на 16 януари 2022 г-н Атанас Мангъров заяви, че "564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани". Това твърдение е обективно невярно, а г-н Мангъров не представи никакви доказателства за него, освен, както винаги необосновано лично мнение, което с цел заблуда представя като медицински факт, каквото то не е. Думите му бяха по-късно опровергани и от Министерството на здравеопазването, а Българският лекарски съюз (БЛС) ги определи като лъжа, която си "играе със страховете и притесненията на хората". Неговите думи не се потвърждават и в коя да е източна или западна държава с развито събиране на медицински данни. За съжаление, това не е първият случай, в който думите на г-н Мангъров се разминават с фактите. От БЛС ясно заявиха, че с изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, г-н Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия.

На 21 януари 2022, прокуратурата заяви, че започва проверка на неверни твърдения на доц. Атанас Мангъров. Проверката на прокуратурата следва да установи дали има данни за извършено престъпление, каквото е всяването на паника с фалшива информация, съобщи за вестник "Сега" говорителят на главния прокурор Сийка Милева. С тази петиция настояваме за ясни и бързи решения от страна на на прокуратурата, защото в следстие твърденията на г-н Мангъров ненужно рано и предотвратимо умират хора.

Остават и съмненията, че всяващите паника внушения се правят в името на користни финансови и политически цели. Справка в сайта на Народното събрание показва, че г-н Атанас Мангъров вече е регистриран като сътрудник на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева. Тук е хубаво да се напомни за проверката на БТВ, която показа, че 1/3 от народните представители на партия „Възраждане“, са всъщност ваксинирани.

Благодарим за вниманието!

НЕ на дезинформацията в медийното пространство на България!


Не на дезинформацията!    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Не на дезинформацията! да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...