НЕ на забраната на "споделено пътуване"

Министър Московски поиска забрана на споделеното пътуване след среща със сдружението на автобусните превозвачи.

Това искане е противозаконно, тъй като няма юридически основания за забрана на деленото на разходи при пътуване.

Това искане е форма на протекционизъм спрямо големите автобусни превозвачи и цели да запази монополното им положение, позволяващо диктат на цените и времето за пътуване.

Споделеното пътуване намалява разходите за превоз.

Пътуване София - Бургас с автобус е 27лв, споделено пътуване - 20лв.

Пътуване София - Варна с автобус е 32лв, споделено пътуване - 20лв.

Пътуване София - Русе с автобус е 23лв, споделно пътуване 15-20лв.

Пътуване София – Ямбол с автобус е 20лв, споделно пътуване 10-15лв.

Споделеното пътуване е екологично.

Колите пътуват с повече от един човек в тях, така са необходими по-малко превозни средства до определена дестинация и замърсяванията на въздуха са по-малко.

Споделеното пътуване е по-бързо.

Не се налага да се спира на ненужни спирки и е много по-лесно да се съобрази пътуване с 3-4 човека, в сравнение с 30-50.

Настояваме да не се правят опити за забрана на споделеното пътуване, използвано от десетки хиляди души за дестинации в цяла България. То представлява транспортна алтернатива и трябва да бъде насърчавано като конкуренция, спомагаща за подобряване качеството на услугата на останалите възможности за междуградско придвижване.

Чрез подписа ми упълномощавам Георги Кадиев да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.