НЕ на забраната на "споделено пътуване"

Министър Московски поиска забрана на споделеното пътуване след среща със сдружението на автобусните превозвачи.

Това искане е противозаконно, тъй като няма юридически основания за забрана на деленото на разходи при пътуване.

Това искане е форма на протекционизъм спрямо големите автобусни превозвачи и цели да запази монополното им положение, позволяващо диктат на цените и времето за пътуване.

Споделеното пътуване намалява разходите за превоз.

Пътуване София - Бургас с автобус е 27лв, споделено пътуване - 20лв.

Пътуване София - Варна с автобус е 32лв, споделено пътуване - 20лв.

Пътуване София - Русе с автобус е 23лв, споделно пътуване 15-20лв.

Пътуване София – Ямбол с автобус е 20лв, споделно пътуване 10-15лв.

Споделеното пътуване е екологично.

Колите пътуват с повече от един човек в тях, така са необходими по-малко превозни средства до определена дестинация и замърсяванията на въздуха са по-малко.

Споделеното пътуване е по-бързо.

Не се налага да се спира на ненужни спирки и е много по-лесно да се съобрази пътуване с 3-4 човека, в сравнение с 30-50.

Настояваме да не се правят опити за забрана на споделеното пътуване, използвано от десетки хиляди души за дестинации в цяла България. То представлява транспортна алтернатива и трябва да бъде насърчавано като конкуренция, спомагаща за подобряване качеството на услугата на останалите възможности за междуградско придвижване.

Попълнете формуляра по-долу, за да подпишете тази петиция, която е създадена от Георги Кадиев. Авторът на петицията ще види цялата информация, която предоставяте в този формуляр.