SAVE GERY

Ние, долуподписаните граждани, приятели, колеги и близки на Гергана Червенкова, се обръщаме с настоящата петиция

СПАСИ ГЕРИ, ТИ МОЖЕ ДА СИ СЛЕДВАЩИЯТ!

ДО

Комисията по жалбите и петициите на гражданите

Президента на Република България – Росен Плевнелиев,

Министър-председателя на Република България – Пламен Орешарски,

Главния прокурор – Сотир Цацаров,

Националния омбудсман – Константин Пенчев,

Всички държавни институции и организации в страната,

Всички медии,

Всички честни и достойни българи

И НАСТОЯВАМЕ ЗА:

1. Спазване на Хартата на основните права на Европейския съюз, според която:

• „Всеки има право неговото дело да бъде гледано справедливо и публично от независим и безпристрастен съд.”

(Чл.47) Право на ефективни правни средства за защита и на справедлив съдебен процес

• „Всеки обвиняем се счита за невинен до установяване на вината му в съответствие със закона.”

(Чл.48) Презумпция за невиновност и право на защита

2. Обективен процес за вина на територията на Република България. Преразглеждане на някои клаузи от Договора за екстрадиция по пътя на дипломацията от компетентните органи, с цел осигуряване правото на защита на всеки български гражданин и право на обективен процес за вина на територията на България.

Ние не искаме да влияем на съдебната власт! Не само защото вярваме в нея и желаем нейната независимост, но и защото истината е, че Гергана е невинна!

Нещо повече, ние настояваме за максимално ангажиране на българската  общественост с оглед на предотвратяване на всякакви опити за въздействие и натиск върху българския съд както от наши, така и от чужди сили!

Гергана е била на 4 години, когато върху България беше лепнато петното за участие в атентата срещу папа Йоан Павел II. Нищо неподозиращият български гражданин Сергей Антонов беше набеден за съучастник в покушението.

Тогава България не успя да защити своя гражданин, въпреки очевидно скалъпеното обвинение за „българска следа”. Впоследствие Сергей Антонов беше оправдан и освободен поради липса на доказателства, но до смъртта си този човек беше една развалина, психически и физически той беше съсипан.

Един обикновен българин, един от нас, беше пожертван в играта на великите световни сили...

Нека не допускаме 32 години по-късно да бъде принесена нова жертва на скалъпен политически процес!

Нека не допускаме да се петни отново несправедливо името на страната ни и да съсипваме няколко човешки съдби, заради нечии интереси! Дори да възтържествува истината по-късно, последствията за семейството и децата на Гергана ще бъдат необратими!

Непосредствено след приключване на безпрецедентно дългото му работно посещение в САЩ бившият вътрешен министър Цветанов обяви от телевизионния екран Гергана Червенкова за „основен организатор на международна престъпна група”. Освен че произнесе категорична присъда над българката преди да се е състоял процес, Цветанов си позволи да обвини и българския съд в това, че не следва инструкциите на американските му партньори, които „имат притеснения към нашата правораздавателна система”. Точните думи на Цветанов бяха, че с освобождаването на Гергана Червенкова под парична гаранция,  българският съд „къса нишката” в сътрудничеството между българските и американските служби и изпраща „ много лош сигнал към американските ни партньори". Цветанов дори призна в прав текст, че „правилният” изход от това дело, а именно екстрадирането на нашата съгражданка, има отношение с отпадането на визите на български граждани за САЩ.

Това отлично илюстрира как се оказва натиск върху съда за решаване на конкретни политически ангажименти и пълната безотговорност и незаинтересованост на висши държавни служители към гражданите на България.

Много тъжно е, че според министър от българското правителство е напълно достатъчно чужда държава да предяви съмнения, че български гражданин е извършил престъпление, за да бъде той задържан и незабавно предаден на чуждата държава, пренебрегвайки спазването на международноправния договорен ред, според който българският съд трябва да се увери в съществуването на безспорни обосновани предположения, подкрепени с доказателства, че лицето, чието екстрадиране се иска, е извършител на деянията, обявени за престъпление в чуждата страна.

Дали ако нашата държава бе поискала екстрадиране на американски гражданин при аналогични обстоятелства, американските власти биха реагирали по начина, по който Цв.Цветанов с готовност зачеркна живота на тази млада жена, на нейния съпруг, родители и близки? С каква нечовешка лекота бившият ни вътрешен министър побърза да лиши две невръстни деца от майчина ласка завинаги!!!???

В един миг беше сринат животът на едно българско семейство, всичко се обърна на 180 градуса.

Не от коварна болест, не от нещастен случай...

... На 30.11.2012г. нашата сънародничка Гергана Червенкова и семейството й са събудени от настойчиво тропане по външната врата на жилището им в 7 часа сутринта и викове: "Отворете! Полиция! ГДБОП!". Младото семейство не допуска, че такова нещо е възможно да им се случва и звънят на тел.166, за да разберат дали полицаите са истински. Получават утвърдителен отговор, а Гергана е зрелищно арестувана без прокурорско постановление и без да й е връчена заповед за арест.

Дни по-късно Софийският градски съд я освобождава срещу парична гаранция от 500 лева, но Червенкова разбира, че по обвинения на щатската прокуратура я чакат почти 70 години затвор.

Гергана е обвинена в следните 6 престъпления:

1. Участие в група за разпространение на наркотици и заговор
  2. Разпространение на наркотици в интернет
  3. Заговор за подвеждащо обозначение и маркиране на отпускани с рецепта лекарствени средства
  4. Извършителство, помагачество и подбудителство на подвеждащо обозначение и маркиране на отпускани с рецепта лекарствени средства
  5. Група и заговор за измама по електронен път и чрез пощата
  6. Група и заговор за изпиране на пари

Какви са доказателствата срещу Гергана Червенкова?

Като основание за ареста й служи обвинителен акт, в който се твърди, че докторите, предписвали лекарствата, са получавали заплащане от сайтовете за издаване на рецептите. Става дума за болкоуспокояващи, съдържащи забранени от американския закон субстанции. Гергана Червенкова е обвинена като оператор на един от тези сайтове, което според разбирането на американското обвинение означава, че тя управлява сайта. Чрез всички сайтове и аптеки били получени и изпрани 13 млн. долара. В документа се посочва, че е бил извършван трансфер на средства от източник извън САЩ до САЩ. Единственото „доказателство” срещу Гергана, на което се позовават американците в обвинителния акт, са две покупки на агент под прикритие на ДЕА, които били извършени "от сайта на българката" през април и май м.г., когато този агент купил 120 таблетки Butalbital.

Като доказателство пред българския съд за вероятно съучастие на Гергана Червенкова в организираната престъпна група от американските власти са приложени единствено клетвена декларация на агент Фитцпатрик и още 3 такива клетвени декларации от лице със скрита самоличност, заедно с тези на американски прокурор и служител на ДЕА. В показанията си агент Фицпатрик твърди, че за около една година българката е изпратила 200 хиляди долара на собственика на аптеките Рицио, но не е приложил документи как се е случвало това при положение, че Червенкова не оперира с банковите сметки на фирмата.

Гергана Червенкова е българска гражданка, омъжена, неосъждана, с 2 висши образования, с две малки деца. Работи на трудов договор в легална българска фирма.

Видно от професионалната й характеристика в "БГ Глобъл сървисис", тя извършва обслужване на сайт на английската фирма EuroMed Online.Нито е създател на сайта, нито го поддържа. Нейната работа е била да обработва седмичните отчети от системата за продажби и да изчислява натрупаните такси и комисиони към докторите и аптеките на база реализираните през сайта продажби.

Гергана не е нито  фармацевт, нито лекар. Тя е работила единствено с цифри, номера на поръчки и лекарствени кодове, нямайки информация относно точното лекарско предписание, което седи зад съответната поръчка, съдържанието на препаратите, пациентите и т.н.

Твърденията, че е управител на фирма и оператор на сайт няма как да отговарят на истината при положение, че Гергана е на трудов договор.  Веднъж седмично тя е изготвяла отчети за заявките и продажбите на лекарства и е изпращала отчетите на лекарите в САЩ и на шефа си Кристиан Сверисон. След неговото одобрение, отчетите били връщани на втория служител във фирмата - Георги Колев - на длъжност директор, който държи банковите спесимени и може да извършва разплащания.

Гергана Червенкова не би могла да прави банкови преводи, тъй като не е разполагала със сметките и спесимените.

Също така тя е нямала акаунт и не е поддържала страницата в интернет, на която се предлагат лекарствата. Нямала е достъп и до електронната софтуерна система, която препраща рецептите и заявките.

35-годишната жена дори не знае какво точно продават фармацевтите и собственикът на аптеките - Питер Рицио, защото в нейните анализи лекарствата присъстват с кодове!

Гергана Червенкова няма информация относно това - какви лекарствени продукти и медикаменти са разрешени и кои са забранени в САЩ. Тя не би могла да знае за евентуална незаконна дейност на фирмата, в която е наета чрез легален трудов договор. Българката е  работила единствено и само на ниво резултати от извършените заявки/продажби през сайта и е НЯМАЛА контакт с крайните потребители/пациенти. Тя НЕ е извършвала парични преводи и НЕ е оперирала със сметките на фирмата, тъй като няма спесимени в банката за тази цел!

Гергана е извършвала статистически анализ, който е изпращала на собственика на фирмата - Кристиан Сверисон и на американците, които пък продават лекарствата.

Прекалено много въпроси възникват и остават без отговор:

• Защо директорите в "БГ Глобъл сървисис" Георги Колев и Марчело Марчев са освободени часове след ареста на Гергана?
  • С какво нейната вина в тази афера е по-голяма, при положение, че тя няма достъп до банковите сметки на фирмата, за разлика от Колев и Марчев?
  • Подсъдно ли е изготвянето на статистически или финансови отчети?
  • Как е възможно Червенкова да е отговорна за онлайн търговия, след като няма акаунти и след като нито е създавала, нито е контролирала въпросните сайтове?
  • Защо собственикът на дружествата, обслужващи аферата - Кристиан Сверисон, не е арестуван?
  • По каква причина американската прокуратура решава, че собственикът и управител на въпросната фирма няма нищо общо с цялата схема, а единственият виновен е именно един статистик-анализатор на изключително изпълнителско ниво?
  • Как конкретно е осъществено организирането на българката  в тази престъпна група, действаща на територията на САЩ, при положение, че тя не познава другите девет обвиняеми американски граждани, не е стъпвала  на територията на САЩ от 1992г., и не е работила с обвиняемите под каквато и да било форма?
  • Какви са мотивите на Гергана Червенкова за извършване на предполагаемите престъпления, след като очевидно тя няма как да се облагодетелства от тях??
  • Възможно ли е една българка, майка на две деца, да бъде екстрадирана в САЩ само на базата на показанията на специален агент, който очевидно не си е направил труда да разследва цялата организация и е събрал стерилно информация само от повърхностни проверки в интернет?
  • Защо се допуска нарушване на чл.48 от Хартата на основните права на ЕС, според който „всеки обвиняем се счита за НЕВИНЕН до установяване на вината му”!?

На съдебното заседание на 23.05.2013г., на което САС трябваше да реши дали да изпрати Гергана в САЩ, лъснаха серия от пропуски на американските власти, поради което българските магистрати отказаха да се произнесат, докато не се изясни всичко по случая. Оказа се, че на нашите съдии не е изпратен целият обвинителен акт срещу Червенкова и останалите 9 американци, с които се твърди, че е действала. Нещо повече – в документа, получен у нас, НЯМА подпис на окръжния прокурор на южния район на Ню Йорк Приит Барара, което е недопустимо.

Следващото заседание на Софийски апелативен съд е насрочено за 19 юли!
Вярвамe в неговата справедливост и професионализъм и имаме големи надежди за отказ от екстрадиция!

НАСТОЯВАМЕ ЗА СПРАВЕДЛИВ И ОБЕКТИВЕНО РЕШЕНИЕ НА "СЛУЧАЯ" ГЕРГАНА ЧЕРВЕНКОВА,

КОЙТО СЕ ПРЕВЪРНА И В НАША КАУЗА!

НАСТОЯВАМЕ ЗА ГАРАНЦИИ ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ЧЕ НА НИКОЙ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА, КОЕТО ПРЕЖИВЯХА ГЕРГАНА И СЕМЕЙСТВОТО Й!

„ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО, НЕОБХОДИМО ЗА ТРИУМФА НА ЗЛОТО,

Е ДОБРИТЕ ХОРА ДА НЕ ПРАВЯТ НИЩО.” Едмънд Бърк, 18в.

НИЕ НЯМА ДА ДАДЕМ ГЕРГАНА!