Установяване на противoконституционност на изискването за кворум при референдумите

Скъпи съграждани,
 
Много от вас осъзнават, че повечето от демократичните институции, чрез които обществото ни взема решения, са опорочени. 
 
Двете най-важни такива са референдумите и изборите. Съответно двата най-фундаментални закона в държавата са Законът за пряко участие на гражданите в държавното управление и Изборният кодекс.
 
В чл. 1 и чл. 10 Конституцията нипостановява, че държавната власт се осъществява от народа непосредствено чрез приемане или отхвърляне на предложения на референдум.
 
За съжаление, една кратка фраза в чл. 23. ал. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавното управление прави приемането на предложения посредством референдум на практика невъзможно и обезсмисля цялата институция. Тази фраза е допълнителното изискване, че за да бъде прието дадено предложение, на предходните парламентарни избори не трябва да са гласували повече души, отколкото на референдума.
 
Това изискване за кворум на база участие позволява на противниците на дадено предложение, дори да са малцинство, да го отхвърлят, като просто дезертират от урните и предизвикат липса на кворум. Така приемането на предложения на референдум от мнозинството става невъзможно, а оттам и изпълнението на чл. 1 и чл. 10 от Конституцията. Същевременно се унищожава и представителността на резултатите от гласуването. Сигурно си спомняте призивите в социалните мрежи да не се участва при последните два референдума (този на „Шоуто на Слави” и този за електронното гласуване) и най-вериятно имате познати или приятели, които са споделяли, че са ги саботирали умишлено. Може би дори самите Вие сте се възползвали от тази възможност.
 
Изискването за кворум отключва и други порочни практики. През 2016 г. например членовете на избирателните секции по места бяха обучавани да питат всеки избирател дали иска да гласува на референдума, преди да му подадат съответната бюлетина. Тоест хиляди хора бяха обучавани откровено да манипулират изборите и да оказват натиск върху гласоподавателите!
 
Да не споменаваме изкушението за фалшифициране на изборните резултати.
 
Законът има и други слабости, но тази е най-кардиналната. Още през 2006 г. Венецианската комисия (Европейска комисия за демокрация чрез право), най-уважавният експертен орган по конституционно право в света, се обявява против всякакви изисквания за кворум в своите "Препоръки за добри практики при референдумите".
 
Поради тези причини, реших да се обърна към Омбудсмана на Републиката, Мая Манолова, с искане за сезиране на Конституциония съд за установяване на противоконституционност на изискването за кворум при референдумите.  Можете да се запознаете по-подробно с аргументите в публикуваното онлайн отворено писмо.
 
Обществената подкрепа е важна, за да бъде придвижено искането. Но също толкова важно е повече хора да осъзнаят, че имаме конкретни и фундаментални грешки в законите ни, поради които страдаме от безброй отрицателни явления в ежедневието ни.
 
Затова се обръщам към всички вас, уважаеми съмишленици, с призив да подкрепите тази петиция и да я разпространите!

Подпишете тази петиция


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Facebook