НЕ на промяната по чл.105 от СК да зависи от биологичен родител

Ние сме против иформация за биологичния произход по чл.105 от СК да зависи от съгласието на биологичен родител или роднините по произход.

Предлаганите промени, които създават за пореден път сериозни предпоставки за възпрепястването на правото осиновените да познават биологичния си произход, когато е налице нежелание на биологичните роднини да се разкрива самоличността им, са в противоречие с практиката на Европейския съд за правата на човека, обективирана в решение от 07.07.1989 год. на ЕСПЧ по дело на Г. срещу Обединеното кралство. С цитираното решение ЕСПЧ е приел, че „зачитане на личния живот изисква всеки да бъде в състояние да установи детайли, касаещи идентичността му като човешко същество и , че по принцип не бива да бъде възпрепятстван от властите да получи такава информация.Прието е също, че интересът на лицето, което търси достъп до досие, отнасящо се до неговия „личен и семеен живот", трябва да е защитен по силата на чл.8 от ЕКЗПЧОС.

Ние, осиновените нямаме желание да се месим в ничий чужд личен живот, но дълбоко и силно вярваме, че имаме право да познаваме биологичния си произход и това е наше изконно човешко право. Европейската и световната практика изобилства от достатъчно добри примери за работещи механизми за защита на правата на биологичните родители, без това да е свързано с практически отказ за разкриване на биологичния произход, което ще бъде реалната правна последица, ако правото на биологичните роднини да запазят самоличността си в тайна, бъде облечено в законова норма. Нека не позволяваме това да се случи, подкрепете петицията ни.

Сдружение на осиновените "Къде си?"    Свържете се с автора на петицията