Кучешки площадки във Видин!

Здравейте! Казвам се Яна Радулова и съм родена в град Видин. Обикновено всичко, с което разполагаме в градът е извоювано от доброволци, инициативи и много усилия. Случаят не е по-различен, затова ще имаме нужда от Вашата подкрепа и този път!

Според наредбата от Закона за ветеринарно-медицинската дейност всеки, който отглежда животно домашен любимец или се грижи за такъв, е длъжен да му осигурява необходимото пространство и движение“. До тук всичко е прекрасно, самата наредба и законът звучат обнадеждаващо. Но действителността показва съвсем друго.

Във Видин подобни кучешки площадки за сега все още са мираж. Градът ни има плачевна нужда от приспособени заграждения, където нашите любимци да се разхождат спокойно, да имат възможност да играят и да се социализират. Състоянието на междублоковите пространства е трагично - адски много кърлежи, трева и боклуци /развалена храна и битови отпадъци/, за което в никакъв случай не е виновна само Общината. Никак обаче не мога да извиня и неадекватното поведение на съкварталци и хрърлянето на отрова под всякаква форма около площадките. Адски опасно е и за децата, които играят навън.

Обособените зелени площи за разходка на домашните любимци не са лукс, а необходимост!

Настояваме за:

1.Изграждане на подходящи обособени зелени площи за разходка на домашни любимци – сенчести и удобни пространства, близки до естествената природа на животните (трева, дървета, храсти).

2.Определяне на местата и размерите на обособените площадки след обществено обсъждане със заинтересованите граждани по квартали.

3. Изграждане на съоръжения за игра на животните, пейки за стопаните им, адекватна по височина ограда и врата с добро затваряне в обособените зелени площи за разходка на домашни любимци.

4. Осветление на територията на обособените зелени площи за разходка на домашни любимци.

5. Общинско стопанисване на зелените площи за разходка на домашни любимци – почистване, обезпаразитяване със съответните препарати, заключване на обекта за периода на обработването му с тях и обозначаване на карантинният му период, поддръжка на обекта (при повреда на огради, съоръжения и/или други повреди, както и поддържане на тревата.

Възможно ли е в редица български общини като Разград, Шумен, Плевен, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Добрич да има обособени места по европейските стандарти почти във всеки квартал, а във Видин да няма нито една площадка за кучета ?

Изискваме Видинска община и кмета да предприемат необходимите мерки и в крайна сметка този проблем да бъде решен, а с това и стотици домашни любимци да бъдат в пъти по-щастливи и удовлетворени от разходката си.

С подписването си упълномощавам Яна Радулова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.