Против презастрояването на София

Започват промени в Общия устройствен план на София. С него се решава къде и до колко може да се строи в града ни. Сега е моментът да се борим за спасяване на застрашени от застрояване терени и за нормално градоустройство в София, без презастрояване и без пръснати огромни сгради из целия град.

Затова настояваме за промени в Общия устройствен план в следните посоки:

1.       Запазване на всички терени за озеленяване според действащия ОУП

Да не се преотреждат за нищо друго освен за терени на зелената система.

2.       Гарантиране на междублоковите пространства като терени за свободно публично ползване и озеленяване без ново застрояване в тях

Отреждане на по-големи или застрашени от застрояване междублокови пространства в зони за озеленяване за квартални градини и озеленяване (устройствена зона Тго)

Stroeji_Obelq_2.jpg(Тази част на Обеля 2 е само един от много примери как всяко междублоково пространство се отрежда за застрояване)

3.       Запазване на парковете в София

Преотреждане на терени за застрояване, попадащи в парковете на града в терени за озеленяване.

Zastroqvane_Borisova_gradina1.2_1.jpg

(Общият устройствен план позволява над 65 дка гори в Борисовата градина да бъдат застроени, а терени като Софияленд от атракцион да стане жилища и офиси)

4.       Развиване на малките градски паркове и градини

Гарантиране статута и обособяване на нови паркове около жилищните квартали

5.   Възстановяване на зелените клинове от Витоша

Vyrtopo_bgmaps_11.jpg

(Парк Въртопо между Мусагеница, Дървеница и Младост е един от зелените клинове от Витоша, в който е позволено значително застрояване и компрометиране на "клина")

6.   Ограничаване на местата, където може да се строят сгради без ограничение във височина

Преосмисляне на пръснатите из целия град зони Смф, покрай главни улици и булеварди, обслужващи жилищните комплекси

Nebostargachi_Sofia.jpg

(В южна и източна София има планове на пръснати хаотично високи сгради без цялостна визия за тях)

7.   Зоните за много високо строителство (небостъргачи) да се заложат на места, където няма да са в непосредствена близост и няма да създават пречки пред близки жилищни квартали и няма да спират навлизането на въздушни маси за вентилация на града

PUP_zad_Ml1A.jpg(Идеята на главния архитект на София е Източен парк между Младост и Горубляне да завършва със зона за небостъргачи като така се спира притокът на свеж въздух към Дружба, един от ниските и мъгливи райони на града. На графиката са показани плановете за строителство преди одобряване на зоната за небостъргачи)

8.   Насърчаване на алтернативни начини за придвижване и извеждане на автомобилите от центъра на града и успокояване на жилищните квартали

9.   Развитие на трамвайния транспорт и прекратяване на унищожаването на трамвайни трасета

Запазване на планираните за премахване трамвайни трасета и акцентирането върху релсовия масов градски транспорт

Glasuvane_SOS_tramvai_6.jpg(За последните години над 10км трамвайни трасета в София са закрити. Трасето на "шестицата" между Лозенец и тунела на НДК е само последният пример)

С подписването си упълномощавам Войслав Тодоров да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.