Ефективна присъда за лекарите отговорни за смъртта на Никол

Петицията е в подкрепа на родителите на 4-годишната Никол Сурчева, която почина през 2009 година. Петицията е в подкрепа искането на родителите за ефективни присъди за лекарите, които със своите действия и бездействия са станали причина за смъртта на 4 годишната Никол. Състоянието на детето се влошава след лечение на варицела, в спешното в Смолян никой не реагира. Отговорност се търси от Личният лекар на детето Денка Лалова, Мария Ирикева от спешното отделение на смолянската болница, д-р Виктор Господинов.

През септември 2009 г. Никол Сурчева се разболява от варицела. Личният й лекар предписва лечение, но няколко дни по-късно състоянието на детето се влошава. В спешното отделение на смолянската болница настояват назначеното лечение да продължи.

Детето се прибрало у дома, но около 3 часа след полунощ родителите отново го завели в болницата, където го приела д-р Ирикева. Трима медици едва успели да вземат кръв за изследвания от момиченцето заради колабиралите кръвоносни съдове. „Би могло да се прецени развитието на животозастрашаващо състояние от невъзможността да бъде уловен периферен съд, унесеността на детето, скърцането със зъби, липсата на уриниране, които категорично са състояния, налагащи спешна реанимация“, пише в петорната съдебномедицинска експертиза. Според вещите лица тогава детето все  още можело да бъде спасено

след адекватна лекарска помощ.

Родителите и момиченцето престояли 3 часа в спешния център, за да чакат инфекционист, който щял да дойде в 7 сутринта.

Мая и Николай са родителите на Никол, които искат ефективни присъди за лекарите, виновни за смъртта на тяхната дъщеря.

Мая и Николай Сурчеви    Свържете се с автора на петицията