Срещу несвободата и укриването на важна за обществото информация от национални медии

До

Съветът за електронни медии

Комисия за защита на потребителите

Българска национална телевизия

BTV media group

Nova broadcasting group

 

Уважаеми собственици и управителни органи на медии, Уважаеми журналисти, работещи в тези медии, Уважаеми представители на контролни органи, Скъпи съграждани, В последните седмици Комисията по ревизията на 44-ото Народно събрание бе централна тема в интернет пространството, социалните мрежи и някои медии. Изнесената информация по чувствителни теми като автомагистралите, „Напоителни системи“, „Алепу вилич“, покупката на машини за гласуване, злоупотребите в сектор земеделие и търговия на зърнени храни, полицейския произвол в следствените арести, обществените поръчки и по много други произтекли от тях теми, стана известна на българските граждани И генерира безспорен обществен интерес. Всички тези въпроси по един или друг начин пряко засягат всеки от нас, българите. Търсенето на отговорност за извършените злоупотреби на доскоро управляващите е задължителна в едно демократично общество. А националните медии, като обслужващи обществения интерес, са длъжни да представят гледните точки, да разследват тези злоупотреби, да изнасят факти, да дават възможност на алтернативни мнения. Паралелно с тези разкрития стана ясно, че бюджетът на Българското национално радио, което си позволява свободна журналистика в тази трудна политическа обстановка, бе за пореден път редуциран от отиващото си правителство, за сметка на БНТ и БТА. Мълчанието или изкривената интерпретация на някои събития от страна на най-големите национални телевизии „BTV“, „Нова ТВ“ и „БНТ“ отвори въпроса чии интереси представляват и каква функция неофициално са натоварени да изпълняват в предизборна ситуация.

Ако не пресечем това медийно затъмнение, ако не поискаме свободни и демократично работещи медии, мястото на България в международните класации за свобода на словото ще падне още по-надолу. Тази медийна обстановка ще създава големи политически и обществени противоречия и ще задълбочи и без това създалата се политическа криза. Ако големите горепосочени медии не реагират, Темата за свободно говорене, уличаващо политически субекти в съучастие или незаинтересованост при разпределението на публични средства и за липсата на контрол по тяхното изразходване, ще се политизира все повече и повече, а това ще ни отдалечи от информирано решение за предстоящите парламентарни избори.

Всички ние сме наясно, че би следвало съдебните институции (най-вече прокуратурата) да се произнесат по много от наболелите теми. Но след като знаем колко бавно се проточват важните съдебни процеси, след като знаем в какви взаимозависимости са различните власти в страната и колко много са компрометирани най-високопоставените лица в тези институции, след като видяхме как тези органи отговарят на неща, в които всички граждани са станали неволни съучастници и са наясно как се случват, ние не можем да чакаме.

Ние, отговорните български граждани, искаме нашите национални медии, част от които са на издръжка от нашите данъци, да участват активно в този диалог с властта, с бивши и потенциални нейни представители.

Ние искаме Съветът за електронни медии да извърши мониторинг за политическия плурализъм в трите най-големи национални телевизии – „БНТ“, „BTV“ и „Нова телевизия“, най-вече в периода между 5.05 и 15.05 2021 година. И да съблюдава процеса в реално време.

Нека изразим своето несъгласие с медийната политика на трите най-големи национални телевизии. Нека да призовем Съветът за електронни медии да настоява за етична журналистическа практика в България. Нека Комисията за защита на потребителите също бъде призована да се произнесе доколко информацията, достигаща до нас, е поднесена обективно и не позволява заблуждения и манипулации. Нека финансовите зависимости на медиите от действия на досегашните правителства не влияят върху правото на работещите в тях журналисти да изразяват свои позиции, да задават въпроси, да изискват информация и да я предоставят на обществото.

Нека да покажем, че сме граждани, които не се оставят да бъдат манипулирани от телевизионния екран. Нека покажем, че за нас е важно да има неудобни въпроси, както към управляващите, така и към опозицията във всеки един парламент. Нека покажем, че гражданите не са безволева маса, която не се интересува какво избират или към какво са принудени да се придържат редакторите на медийни продукции като интерпретация на определени проблеми. Нека дадем възможност на националните телевизии да покажат, че застават зад своите зрители, слушатели и читатели, които искат повече публичност, повече уважение към аудиторията и нейното законно право на информация. Нека позволим на добрите журналисти да говорят за важните неща и да не им се налага смелост да се опълчат срещу своите работодатели, когато материалите им засягат пряко интересите на властта и приближени до нея лица и фирми. Нека направим така, че големите медии, получавали финансиране с помощ от различни политически и икономически кръгове, да дадат пример на малките и независими медии. Нека не позволяваме моделът „Пеевски“ да се репродуцира постоянно и във всяко ниво на публичността.

Нека докажем с подписа си под тази петиция, че в навечерието на предизборна кампания искаме достойни за уважение национални медии, които не ни манипулират, не крият и не изопачават важни факти от нас и се стремят към истината.

Много международни издания в последните месеци представиха България като най-корумпираната в Европа, а нейните политици и обслужващите ги медии като част от тази дълбоко опорочена система. Нека изчистим името на България от този негативен образ пред света и да подкрепим обективната журналистика.

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Кристиян Григоров да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...