ПЕТИЦИЯ срещу купуването на правителствен самолет и нови коли за НСО (както и за която и да е друга държавна институция)

Вкрая на 2019 властта си отпусна 100 милиона за своя комфорт??? При положение, че сме най-бедната страна в ЕС, че събираме капачки за кувьози и нямаме нито един специализиран хеликоптер за спешна медицинска помощ??? Ще го допуснем ли???

Когато става въпрос за безумно харчене на публични ресурси, можем ли да бъдем безразлични и безучастни???  

Исках да започна тази подписка преди Коледа и Нова година, но реших че е редно хората да мислят за по-красиви и възвишени неща преди края на годината… и да не им се разваля празничното настроение с поредното управленско безумие…  

Исках да започна такава подписка дори още преди няколко години, когато правителството си гласува пари за нови лимузини, с които държавните люде да си возят скъпоценните задници. (https://btvnovinite.bg/bulgaria/kolko-struvat-na-danakoplatcite-novite-koli-na-ministrite.html ; https://news.bg/politics/davame-2-5-mln-lv-za-dva-novi-bronirani-avtomobila-na-nso.html; и не само тези случаи…)Трябвало да са от най-скъпите, най-новите, ако може да са бронирани, за да се пазят от народната любов; с много екстри, за да се гарантира приятното и охолно пътуване из страната, която превърнаха в територия… но най-вече да им гарантирали сигурност – те самите знаят много добре в какво състояние са българските пътища и как се строят новите такива, как НСО не спазва никакви правила и понеже животът им е много скъп и ценен, за разлика от този на плебеите, новите коли трябвало да го гарантират максимално… Ако ли пък се случи нещо на пътя за тях естествено има правителствени самолети и вертолети (или в краен случай, ако се наложи ще опрат и до военно-транспортни такива), които да ги откарат, я в чужбина, я в правителствена болница своевременно… А простосмъртните гласоподаватели – кучета ги яли… Да, от време на време и за тях има по някоя трохичка от трапезата на патрициите, пардон - политиците, но това е само за парлама, дет’ се вика.  

Преди Нова година кабинетът  Борисов 3, по точно ‘царят-слънце’ отново се направи на Дядо Коледа и си отпусна сам на себе си 100 милиона за комфорта на властта - 55 милиона за нов правителствен самолет и 44 милиона за НСО. И това не се случва за първи път. Почти всяка година правителството набързо разпределя по 1-2 милиарда бюджетен излишък, за какво ли не, но най вече за любимите магистрали на премиера, по които ще се движат новите и сигурни правителствени коли; за язовири (помните ли 500 милиона от 2018), за да нямало случаи като с.Бисер и други подобни, както и водни кризи като тази в Перник (а как е усвоена горната сума и също 32 милиона от 2016 година за ремонт на стената на яз.Студена и защо не е ремонтирана пречиствателната станция и сменена поне част от ВиК мрежата - никой нищо не казва…, но затова пък изпратихме регионалния министър Лилито Павлова, която обеща това… като вице-президент на Европейската инвестиционна банка, за добре свършената работа…) и какво ли още не…  

Та какво са едни 44 милиона за НСО (разбира се не всички от тях са за нови коли) и 55 милиона за нов правителствен самолет? Капка в морето… или бълха ни ухапала… „Фалконът” бил стар (едва 19 годишен…). Давал много откази и им трябвало нов. Никой обаче не казва колко часа е налетял за тези години, колко му е ресурса и колко може да бъде удължаван… Само чух от един бивш шев на „Авиоотряд 28” да коментира, че можел да лети още много години, ако се поддържа добре… и това е логично, но на Борисов му трябвало нов, хубав, сигурен… А че има още един Еърбус  и поне един хеликоптер – няма никакво значение.  

Знаете ли кога пристигат първите самолети МиГ-29 в България, на които все още летят летците от ВВС? И колко години още тези самолети ще летят в БГ? Колко нальот са направили досега? Колко пъти им са ремонтирани и сменяни двигатели, агрегати и тем подобни? Колко им е удължаван ресурса? По колко часа летят българските военни пилоти, за да поддържат своята подготовка? И колко правят в САЩ и другите НАТО-вски страни? … Мога да продължа с въпросите, но ще спра дотук.  

Ще кажа само, че първите МиГ-29 идват в България в средата на далечната 1989 година… Преди цели 31 години… Има ли толкова стара правителствена кола в авто-парка на НСО, МС, Парламента и която и да е друга държавна институция? И колко пъти досега авто-паркът е подменян, колко милиони са дадени и колко коли са закупени от 89 година досега? Колко авто-катастрофи са станали с правителствени коли и колко политици са загинали досега?  

А знаете ли колко катастрофи са станали във ВВС от 89 година насам и колко пилоти са загинали…? Ето ви линк за всички катастрофи от както съществува авиация в България - от 1912 година до 1999. (https://www.aircrashconsult.info/1912-1999_AF-BG/PILOTITE.htmfbclid=IwAR2L_yQ4N3po4lXM06R66MBrw9n8bhDeWRrdtiTa8SfD0jFp2GXrFM4JrHo) Само от 89 до 99 година загиналите пилоти са 10. За случаите след 1999 година се обърнете към МО, но ще ви кажа, че има още няколко…  

Могат ли да се правят такива паралели и да се сравняват парично коли и самолети и човешки животи на политици и военни летци? Не знам… Може би… Преценете сами. Но за мен всичко е свързано – тези, които се возят на топло и сигурно и си чешат задниците в най-новите служебни коли, вземат решения за това кога, на каква техника и колко да летят военните летци, които жертват живота си, изпълнявайки служебния си дълг… Дали да има кувьози, пари за лечение в чужбина на болни деца, хеликоптери-линейки и т.н.  

Ето и моите предложения:

- замразяване на покупката на поредния правителствен самолет и нови коли за НСО като и за другите държавни институции, докато пристигнат всички поръчани нови самолети от САЩ (първите се очакват в края на 2023 година??? ) И докато МиГ-29 се експлоатират във ВВС на РБ  

- продажба на правителствените самолети и хеликоптери и използване на военно-транспортни такива за нуждите на правителството, а когато това не е възможно – да се ползват българските граждански авио-превозвачи…  

- парите от продажбата на правителствената авиационна техника, както и тези 55, и част от 44 милиона лева да бъдат дадени за:  

Специализирана техника като - медицински хеликоптер(и); или за специализирана техника за гасене на пожари - хеликоптер(и) или самолет…

или във фонда за лечение на деца в чужбина;

или за медицинска техника и лекарства за болни деца тук в България…

или предложете вие сами…  

И чак като се изпълни най-горното условие И България достигне поне до средния стандарт на живот в ЕС, да започнем да набираме средства за правителствен самолет/хеликоптер чрез:

- събиране на капачки

- Българската Коледа

- или предложете вие сами…  

Ще спра дотук, макар че може още много да се говори и за други важни теми - пенсии, демографска криза, изтичане на кадри, язовири, боклук, здравеопазване, образование и какво ли още не…  

Така че Борисов (или който и да е друг министър председател) преди да мисли за нов правителствен самолет и коли за НСО има да мисли за много други неща преди това и ще му се наложи още много да почака.  

Колко хора ще се подпишат няма никакво значение – властта показва непрекъснато на народа, електората, плебеите… (независимо, че постоянно повтаря колко е важна пряката демокрация и референдумите), че и два милиона и половина да гласуват каквото и да било (партийни субсидии, машинно/дистанционно/мажоритарно  гласуване… и т.н.), те ще се изплюят на вота и ще си наложат пак своето мнение и тясно-партийни егоистични желания…  

Но все пак ще е добре да има някаква цел – примерно 40 000 за един месец от датата на публикуване на петицията. (Но и 40 или 400 души да я подкрепят пак ще е добре, защото това са библейски числа за разделяне със злото…)  

Въпросът е да се види има ли нормални хора в България и докога ще търпим това? Изобщо живи ли сме, спим ли, в будна кома ли сме… Пука ли ни? И има ли останала поне малка капчица съвест у всеки един от нас?

И как искаме да ни запомнят потомците…

Нроде???

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Бисер Бойчев да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook