Не на гробище с крематориум в район Люлин

До: Кмета на град София

Кмета на община Люлин

Министерството на околната среда и водите

Министерството на здравеопазването


ПРОТЕСТНО ПИСМО

От жителите на ж.к."Люлин"

Уважаеми господа,

Ние гражданите на София, живущи в ж.к. "Люлин" сме против изграждането на нов  гробищен парк с крематориум в землището на кв. “Филиповци”!  Без много шум на 30.05.2013 Столичният общински съвет (СОС) прие изработването на подробен устройствен план за нов гробищен парк  в район Люлин. Гробищният парк бе предвиден да се изгради върху 850 дка в Казичане, но хората там организираха серия протести и главния архитект на София Петър Диков внесе доклад и предложи терен върху 650 дка в землището на кв. Филиповци, район Люлин, предвиден за гробищен парк съгласно ОУП НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ПРИЕТ С РЕШЕНИЕ №697 ОТ ПРОТОКОЛ 51/19.11.2009 г. И РЕШЕНИЕ №960/16.12.2009 ОТ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ. В тази насока е започнало и изграждането на комуникационния подход към терена , а именно продължението на бул."Царица Йоанна" от ж.к.Люлин през околовръсния път към Банкенско шосе.Теренът е извън строителните граници на столицата, за това не се очаквали протести...

Една от екологичните задачи на столична община е борбата със замърсяването на въздуха, тъй като 78% от населението живее при влошена екологична среда. Над 200 дни в годината, вредните частици във въздуха са над норма и смогът е почти постоянно явление. За София преобладаващи са западните и северозападни ветрове и за това с най-чист въздух е ж.к."Люлин", който се слави с постоянно обменящ се въздух и широко междублоково пространство. Тук въздухът е много по-чист в сравнение с източната част на столицата, поради непрекъснатите въздушни течения, идващи от Владая и Люлин планина. Банкя и Иваняне са уникално място където минават около 26 въздушни течения от кристално чист въздух, който на 5-6 минути се сменя с нов.

НАШИТЕ МОТИВИ ЗА ПРОТЕСТ СА СЛЕДНИТЕ:

1. Отреденият терен за гробищен парк северозападно от София, противоречи на екологичната   задача  на Столична община за борба със замърсяване на въздуха в столицата.

2. Не е допустимо в подветрената страна, от където прониква най-чистия въздух не само за ж.к.Люлин ,а и за цяла София, да се изгражда огромен гробищен парк с крематориум. Отреденият терен е равнинен без дървестни масиви.

3. Парковата среда на едно гробище се осъществява в продължение на няколко десетки години.Дори да се засадят дървета, до като израстнат, вредните газове, миризмите и праховите частици ще бъдат разнасяни години наред в жилищния комплекс и столицата.ТОЛИЧНА ОБЩИНА

4. Не е подхоящо от балконите и прозорците на десетките високите блокове ,разположени в северозападната част на ж.к.Люлин, да се виждат гробища. Непрекъснат поток от коли , посещаващи гробовете на своите близки, ще преминават по централния булевард “Царица Йоанна” на който трафикът и без това е претоварен и ще замърсяват допълнително въздуха на жилищния комплекс.

 

С уважение:

Възмутени жители на ж.к."Люлин"

 

 

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам арх. Маня Андреева да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook