Не на строежите в морската градина във Варна

ДО
Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ПП „ГЕРБ“
ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА „СИНЯТА КОАЛИЦИЯ“

Уважаеми г-н Президент,
Уважаема г-жо Председател,
Уважаеми г-н Министър-председател,
Уважаеми народни представители,

Обръщаме се към Вас водени от съзнанието, че дясно-центристките ценности, които публично афиширате като програми и идеи са несъвместими с корупционните практики и използването на общинските и държавни органи и институции за постигане на користни лични цели и нарушаване на обществения интерес в полза на определени бизнес кръгове.
Повод за това наше обръщение е приетият Общ устройствен план на община Варна, с който се узаконяват дълголетни незаконни практики свързани със:
-застрояване в полза на частен интерес на огромни площи от Морската градина;
-плановете за нови такива строежи;
- включването в ОУП на 1 200 декара гори в районите на Аспарухово, Галата и Паша дере;
- сделки с църковни имоти във вреда обществения интерес, какъвто е случаят с Ботаническата градина в района на „Св.Константин и Елена“.
Повечето от тези действия са реализирани еднозначно в полза и интерес на известната бизнес групировка „ТИМ“. Взети, както поотделно, така и в тяхната цялост, те показват целенасочена политика, която чрез серия от процедури се опитва да заобиколи, а след като ОУП е приет, означава и че „успешно“ е заобиколила или нарушила законите на страна членка на ЕС. Затова и преди да представим проблема пред съответните европейски институции, се обръщаме към Вас с надеждата, че ще предприемете поне следните стъпки, които намираме за необходими:
-създаване на специална парламентарна комисия, която да проучи фактическата обстановка във връзка с действията на Община Варна по пренебрегване на обществените интереси в полза на конкретни частни интереси, с което се нанасят вреди не само на гражданите на Варна, но и на природата на България;
- отказ от публикуване на новоприетия ОУП на Варна в „Държавен вестник“, като условие за принципна и обективна проверка на фактите и обстоятелствата;
- изслушване на аргументите на представителите на гражданските сдружения и организации, които първи сигнализираха и от много години алармират за нередности и незаконни действия при опитите на общинската администрация на град Варна и кмета на града да пренебрегват обществената полза за сметка на частни бизнес интереси.
Уважаеми г-н Президент,
Уважаема г-жо Председател,
Уважаеми г-н Министър-председател,
Уважаеми народни представители,
Като се обръщаме с това отворено писмо към Вас ние искрено вярваме, че честно и отговорно защищавате ценностите на демокрацията и интересите на гражданите. Убедени сме, че не е възможно да стоите зад или прикриете действия на държавни или общински власти, които обслужват определени мегаломански бизнес интереси във вреда на цялото общество. Това наше убеждение ни дава надежда, че ще получим ясен и недвусмислен отговор и действени решения от Ваша страна.
С уважение:
Александър Йорданов – председател на 36-то Народно събрание