Да спрем подигравката с българските студенти

До Министъра на образованието и науката в Р. България

До Ректора на ИУ-Варна

До Зам. ректор „Учебна дейност”, ИУ-Варна

Уважаеми дами и господа,

Почти всяка година обществото ни е скандализирано от грешки в изпитните тестове за НВО в 4. и 7. клас и ДЗИ в 12. клас.

Щом се допускат грешки в едни толкова зорко следени от обществото и специалистите национални тестове, представяте ли си какво се случва при останалите, така наречени „вътрешни” изпити в системата на образованието, които не се ползват с такова обществено внимание?

Само преди няколко дни – на 27.06.2013 г., ние, студентите от специалност МИО на ИУ-Варна, се оказахме потърпевши от нечия престъпна небрежност – на държавен изпит за степен „бакалавър” бяхме шокирани от разминаването между изтегления изпитен вариант и предварително дадения ни конспект, по който се готвехме за изпита.

И още нещо:

-          Редно ли е форматът на изпита да ни бъде оповестен едва няколко дни преди самия изпит?

-          Редно ли е оценяването да протече при пълна липса на прозрачност, никой не си направи труда да ни запознае с критериите за оценка на изпитните работи?

Така усилията ни за добро представяне бяха провалени – среден успех за курса – 3,58, нито една 6-ца от 101 явили се на изпит. С това се слага прът в по-нататъшното ни развитие – много от нас не могат да запишат магистратура.

Протестираме срещу подмяната на изпитния конспект и лошата организация на изпита (закъснялото оповестяване на изпитния формат и непрозрачността при оценяването).

Молим ви за вашето компетентно становище по възникналия проблем.

Помогнете ни да си върнем доверието в българското образование, защото започваме да съжаляваме, че не постъпихме в чужди университети, след като владеем чужди езици.

Не позволявайте някой с лека ръка да обърква съдбите на младите хора, избрали да останат в България.

Студенти от специалност МИО, ИУ-Варна    Свържете се с автора на петицията