Да спасим от парк "Оборище" от набезите на търговците

ДО КМЕТА

НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ГОСПОЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

ДО ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ

НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ГОСПОДИН ПЕТЪР ДИКОВ

ВЪЗРАЖЕНИЕ

ОТ ЖИВУЩИТЕ В РАЙОН „ОБОРИЩЕ” ОТНОСНО ПАРКА „ЗАИМОВ”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

В последната година станахме свидетели на драстична и нежелана промяна в облика на парка „Заимов”. Живущите в района и особено тези в непосредствена близост до парка (в жилищните кооперации по бул. „Янко Сакъзов”) са потърпевши на всевъзможни анимации и мероприятия в парка, повечето от които предназначени за възрастни. Принудени сме да търпим шума и мръсотията, които съпровождат всяко от тях. Освен това, в границите на парка и по алеите все по-често навлизат автомобили, обслужващи както всяка анимация по време на провеждането й, така и многобройните заведния и павилиони за хранене ежедневно. Входовете към детските кътове непрекъснато се завардват от продавачи на некачествени играчки, пуканки и балони. Липсват достатъчно пейки и детски площадки, осигуряващи спокойствие и комфорт на деца и възрастни хора. За сметка на това нарастват шума, навалицата и броят на панаирджийските съоръжения.

Смятаме, че честотата на организираните събития не отговаря на желания от нас облик на района и е извън капацитета на парка. Паркът „Заимов” постепенно се превръща от тихо и спокойно място за отдих в безобразен селски панаир, и то без съгласието на живущите в района, и дори въпреки техните протести. Смятаме, че паркът „Заимов” трябва да запази досегашния си статут на ПАРК със сенчести алеи за разходка, ПЕЙКИ за почивка и ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ. Броят на заведенията и павилионите с храни значително превъзхожда броя на пейките по алеите и на детските кътове с ЛЮЛКИ, ПЪРЗАЛКИ И КАТЕРУШКИ. Засадените иглолистни дървета не могат да осигурят сенките, от които паркът се нуждае, за да запази досегашния си облик.

Противопоставяме се настойчиво срещу безобразния шум, който сме принудени да търпим, когато в повечето от почивните и празничните дни в парка се инсталират тон колони и сцени. Противопоставяме се на мръсотията и хаоса, които неминуемо следват търговците с маси и сергии (заемащи малкото останали сенчести кътчета), павилионите за храни и напитки (сладоледи, царевица, пуканки, захарен памук, хот-дог и т.н.). Противопоставяме се на разширяването на заведенията за хранене около тенис-кортовете, извършвано „тихомълком”, където от сезон на сезон масите и столовете се увеличават, за сметка на намаляването на алеите, предназначени за разходки и игра на децата ни. Не желаем „Приказна къща”, а площадки за игра с подходящи съоръжения – люлки, пързалки, катерушки и въртележки. Противопоставяме се на панаирджийския статут, който се опитвате да наложите на нашия парк.

НАСТОЯВАМЕ КАТЕГОРИЧНО ЗА СЛЕДНОТО:

Монтиране на ПЕЙКИ по ВСИЧКИ АЛЕИ на парка – не само по централната, но и по страничните, косите, външните и крайните алеи. ЗАНИТВАНЕ на пейките към асфалта така, че да стане невъзможно преместването и струпването им в тревните площи.

Осигуряване на поне още една истинска детска площадка с ЛЮЛКИ, ПЪРЗАЛКИ, КАТЕРУШКИ. Обичаната от всички въртележка в долната част на парка може да послужи като отправна точка, около която да се построи нов детски кът.

Засаждане на достатъчно количество ШИРОКОЛИСТНИ ДЪРВЕТА, които с годините да възстановят изгубените сенки.

ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ на всякакъв род анимации в рамките на парка. Драстично намаляване на броя на павилионите и количките с храни и напитки. Системен контрол върху търговците със сергии и категорична забрана такива да заемат пейки по алеите.

Прилагаме подписите си в подкрепа на заявеното.

ЖИТЕЛИ НА РАЙОН „ОБОРИЩЕ”

СОФИЯ

юни 2013г.