Петиция за осигуряването на Денталните лекари с предпазни средства (маски) по време на епидемията с коронавирус COVID-19.

ДО
Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ДО                                                                                                                     ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФ. Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ
НАЧАЛНИК НА ВМА И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ, СЪЗДАДЕН ВЪВ ВРЪЗКА С НОВИЯ КОРОНАВИРУС COVID-19

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Лекарите по дентална медицина сме силно притеснени от възникналата епидемична обстановка, в резултат на която се поставя под съмнение възможността ни да продължим да осигуряваме денталното лечение на населението. Нашата загриженост за здравето на зъболекарите, помощния персонал и всички пациенти, които се нуждаят от дентално лечение в България, значително се повиши. Причината за това е, че денталните лекари не можем да осигурим минималните изисквания за предпазване и ограничаване на разпространението на COVID-19 без Вашето съдействие. Във връзка с високата епидемичната обстановка, потребностите ни от лични предпазни средства и дезинфектанти са силно повишени, а ние не можем да се снабдим с тях.

Всички подкрепяме изцяло, изказаните от БЗС в отворено писмо от 14.03.2020 г. сериозни проблеми, които засягат целия ни сектор и настояваме за тяхното своевременно решаване.

Зъболекарите се категоризират като работници, изложени на много висок риск от заразяване с коронавирус COVID-19, което произтича от спецификата на работата ни „лице в лице“ с пациента, при невъзможност за спазване на дистанция. Аерозолът на денталната турбина, който се разпръсква на голямо разстояние по време на работа ни, остава дълго във въздуха и съдържа микрокапчици примесени със слюнка, с която също се предава вирусът и по този начин се контаминират всички повърхности в помещението. Това повишава значително и риска за нашите пациенти от кръстосана инфекция, поради честото налагане на процедури, свързани с отделяне на аерозол от турбината.

Задължителен минимум към нас и персонала в денталните практики, за да работим по време на световната пандемия са:

·        филтърни маски със защита PPF2/PPF3 или хирургически маски, които да сменяме на 2 часа;

·       предпазни средства за очите ни – очила и шлемове;

·       да повишим дезинфекцията в помещенията.

Според проучване сред денталните лекари в България, над 95% от нас няма как да осигурят за практиките си необходимия минимум за работа – маски и шлемове, като същевременно се съобщава и за недостиг на дезинфектанти.

За да продължи да функционира доболничната дентална помощ в България, без да се поставят в необоснован риск от заразяване с COVID-19 денталните лекари, помощният персонал и пациентите на практиките, трябва да разполагаме с необходимия минимум от лични предпазни средства и дезинфектанти. Ние не разполагаме с тях, а работата ни без тях сериозно би повишила риска от разпространението на епидемията сред нас и нашите пациенти. Това е нещо, което ние като лекари не можем да допуснем!

В денталните практики и центрове работят около 10 000 (десет хиляди) дентални лекари плюс наетия от тях помощен персонал. Според предписанията и продължителността на работния ден, са необходими минимум по 4 (четири) броя маски на ден за човек. Във връзка с това, за да продължат своята работа, денталните практики в България се нуждаят от поне 60 000 броя маски дневно. Необходимо е да се осигурят и предпазни средства за очите на денталните лекари и помощния персонал - очила и шлемове, както и дезинфектанти. В отворено писмо на БЗС до всички институции от 14.03.20 г. се вижда, че нашата съсловна организация има готовност да помогне с определянето на вида и обема на нужните средства, както и в тяхното разпределяне.

Във връзка с написаното по-горе, най-учтиво Ви молим да се вземат спешно следните решения, с които да се намали риска от разпространение на коронавируса сред денталните лекари и техните пациенти:

1.     Да се осигурят необходимия брой маски за персонала в денталните практики.

2.     Да се осигурят необходимите предпазни средства за очите на персонала в денталните практики.

3.     Да се осигурят количеството на дезинфектанти, съобразено с необходимостта от повишеното потребление по време на пандемията.

Искрено се надяваме, че ще поставите на първо място здравето на хората и ще вземете решения за осигуряване на доболничната дентална помощ с предпазни средства и дезинфектанти своевременно, за да се намали риска от разпространение на заразата.

С уважение,

Лекарите по дентална медицина

на Република България

Чрез подписа ми упълномощавам Десислава Тодорова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.