ДА СПАСИМ БОЛНИЦАТА В ПРОВАДИЯ

Болницата в Провадия е изправена пред фалит. Към нея има заведен иск от страна на „Либра“ АД за 358 000 лв., иск, който следва да бъде платен до края на тази година. Това прави средно по 30 000 лв. на месец. Както болницата, така и община Провадия са в невъзможност да осигурят тези средства. Тези задължения са се формирали главно от покупка на лекарства ползвани преди три години и разсрочени във времето.

През 2009 год. загубата на дружеството е била от 23 000 лв. до 25 000 лв. месечно. За миналата година загубата на дружеството възлиза на 144 000 лв. като 120 000 лв. от тази загуба е покрита с финансиране от община Провадия.

Разликата между преди и сега е в обемите на дружеството, т. е. в собствените им приходи. През 2009 - 2010 год. в дружеството са минавали между 3 800 и 4 200 болни, а сега минават само 2 800 болни за миналата 2012 година. Оборотите са по-малки и една от причините е, че вече няма родилно отделение и хирургия.

Освен от липсата на средства за финансиране на задълженията си, лечебното заведение не може да покрие нормативните изисквания на РЗОК и РЗИ. Ако те не променят изискванията си за апаратура, сграден фонд, персонал и изискванията за наличие на територията на града на задължителните лаборатории по микробиология, вирусология, клинична патология и имунология, провадийската болница няма да може да сключи договор с РЗОК и тогава населението на община Провадия няма да има достъп до болнично лечение.

В момента реалната ситуация е много тежка по отношение на четири направления.

- Персонал може да се осигури само от гр. Варна. Сега болницата зависи от всеки лекар и от две, три сестри. Напускането на един лекар или две, три сестри затваря лечебното заведение.

- За ремонт на сградния фонд е необходимо не по-малко от милион, милион и половина лева. Такива средства община Провадия не може да осигури.

- Ново оборудване. Не може да има качество в едно лечебно заведение, което няма ново и съвременно оборудване. За това са необходими не по-малко от милион и двеста хиляди лева, средства, които община Провадия също не може да осигури.

- Необходимите лаборатории - невъзможен за решаване въпрос в рамките на града. Изискването на Здравната каса едва ли ще бъде променено в полза на общинските лечебни заведения, което означава, че болница в Провадия ще трябва да съществува в най-добрия случай до края на тази година.

За да съществува болницата, община Провадия трябва да осигури до края на годината не по-малко от 500 000 лв. - 360 000 лв. за задълженията на дружеството и за формираните в рамките на текущата година разходи. Общината  не разполага с такива средства и съответно те не могат да бъдат осигурени.

В момента управата на града предвижда два варианта за провадийската болница –  първият вариант е тя да стане филиал на варненска болница, което е малко вероятно, а втория е закриване на лечебното заведение до края на тази година.

НЕКА НЕ ОСТАВАМЕ БЕЗМЪЛВНИ ДАЙТЕ ВСОЯ ГЛАС В ПОДКРЕПА НА НАШЕТО ЗДРАВЕ И ЖИВОТ!!!