Петиция в подкрепа на несъгласието на Арт Е Факт, с изграждане на производствен завод на Насекомо АД, в с. Лозен5

Огворено писмо на Арт Е Факт, към културните дейци и ценителите на изкуството в България

Започваме този текст, с който бихме искали да достигнем до културните дейци и ценителите на изкуство в България.

Арт Е Факт стартира ново начинание.

В годините, сме показали необходимостта си да развиваме културното наследство на нашата страна и да помагаме на хората на изкуството да достигнат своите публики. Преминахме през четири-годишен период, който ни научи какви са нуждите на културните дейци в България, какви са техните възможности, колко е голяма тяхната конкурентноспособност и колко много изкуство се създава в нашата страна. В този период успяхме да открием нови таланти, да участваме активно в тяхното развитие и позициониране в културните среди, успяхме да се срещнем с можещи хора и да разберем техните потребности. Оказа се, че нашият идеализъм, що се отнася до култура и изкуство, среща голяма подкрепа от публиката и съмишленици, които имат различни творчески умения.

Четири години след създаването на бранда Арт Е Факт, установихме, че можем да дадем повече, че искаме да дадем повече и че знаем, кое е необходимото повече.

В началото на 2021 г., Арт Е Факт стартира своя следващ проект – а именно – изграждане на Арт-център, на територията на Софийското поле. Инвестиционният проект, който представихме, съдържаше предложение за изграждане на комплекс от близо 1,5 дка. закрита площ, с голяма открита градина. Желанието ни е да построим Арт-център, с фестивална сцена, ателиета за изкуства, звукозаписни студиа, малка сцена за камерни представления, съблекални за артистите и др. Знаем, че артистите в нашата страна имат същите нужди, каквито заявяват чуждите дейци и искаме да осигурим комфорт както за публиката, така и за творците.

Стартирахме процедурата с проектно предложение, изминахме надлежно всички необходими стъпки, съгласно законите на България и срещнахме подкрепа от местното население в населеното място, което избрахме за реализация на проекта си.

Арт-Център Арт Е Факт е ситуиран в с. Лозен – едно от най-красивите населени места, според нас. Смятаме, че именно там, имаме възможността да постигнем целите си занапред, а именно – събитиен мениджмънт - организация на фестивали, концерти, изложби, литературни четения, арт-базари, кръжоци, театрални постановки; звукозаписна дейност; създаване на различни проекти, обединяващи дейци от различни видове изкуства и др. Срещайки подкрепата на местното население след Общественото обсъждане на инвестиционното ни предложение, бяхме сигурни, че ще успеем да спомогнем развитието на културата, ще успеем да създадем връзка между различните изкуства и да реализираме всички свои идеи и всички идеи на творците.

Тук, обаче, идва първата ни спънка. А именно – появата на инвеститорът Насекомо АД. На територията на с.Лозен се планира да се изгради ферма за насекоми и ларви за годишно производство на 500т. протеин и 130т. масло от насекоми, извличащи се от ларвите на голям „сорт“ мухи. Оказва се, че след одобрението на нашия инвестиционен проект и старта на нашата културно-ориентирана строителна дейност, Насекомо АД се настанява точно срещу нашата врата.

Населението на с. Лозен, НПО Развитие за Лозен, кметският наместник, както и ние, заявихме своето несъгласие с развитието на дейността на въпросният инвеститор, тъй като, явно той е познат на държавните органи, поради факти, свързани с производство, реализирано в община Елин Пелин.
Ето и малко хронология, предоставена ни от НПО Развитие за Лозен:
„Инвеститора Насекомо АД, само за 3 работни дни след като е внесъл документите си е получил разрешение за строеж на 6.10.2021 от р-н Панчарево, Столична община, като РИОСВ са издали писмо на инвеститора с изходящ номер ********** от 21.09.2021г, с което писмо в нарушение на закона в частта интензивно отглеждане на животни и под претекст, че се преустроява завод за мебели, а не се строи нов завод, са ги освободили от необходимостта да се направи ОВОС и Обществено обсъждане, с което са предизвикали висока опасност за здравето и качеството на живот на жителите на село Лозен. Същото са сторили и БАБХ и РЗИ, в услуга на инвеститора, но не и на жителите, които от своя страна се страхуват за здравето си, поради данни за силни неприятни миризми, най често оприличавани на мърша, изпускани от същата фирма в гр. Елин Пелин. Страхуват се, че качеството им на живот ще се влоши, страхуват се за работните си места в региона, страхуват се за домовете си и децата си. Страхуват се да не бъдат изпускани насекоми, което се е случвало в гр. Елин Пелин, а по заявка на инвеститора в РИОСВ, се очаква да се отглеждат над 1.5 милиарда летящи черни мухи.“

Развивайки производството си, Насекомо АД предизвиква общественото несъгласие в гр. Елин Пелин. До колкото успяхме да се информираме от различни статии, жителите на града са се борили няколко години с това, фирмата да напусне пределите на града им. По данни на НПО Развитие за Лозен, „за последните 2 години, РИОСВ София е сезирано многократно, тъй като Насекомо АД, многократно и за големи интервали от време, са изпускали остри непоносими миризми, най-често определяни на мърша, на километри от завода си, като с това са влошили качеството на живот на гражданите на гр. Елин Пелин до пълна нетърпимост и предизвикали множество протести на местното население.“

„Подавани са сигнали и за изпускани насекоми, достигнали на метри от центъра на града, което отделно ги задължава при промяна в обстоятелствата да назначат ОВОС, което те не са направили.“

И тук идват нашите въпроси:

Как фирма за отглеждане и развъждане на насекоми, хранещи се с отпадък, получава разрешение за старт на дейността си за няколко дни, без проверка на бъдещи вреди за населеното място?

Как не се спазва законовата разпоредба за обществено объждане?

Как не се стига до обнародване на инвестиционен проект, който минава „между капките“?

Как културният ни проект ще се развива срещу производствена база, съдържаща основен ресурс – муха, която на ден 8 от съществуването си, произвежда 900 свои наследника?

Защо се дава разрешение за извършване на подобна дейност в пределите на населено място?

Нямаме нищо против дейността на когото и да е, но смятаме, че такъв тип производство трябва да бъде ситуирано на достатъчно разстояние от населено място, а в частност – на достатъчно разстояние от бъдещото културно средище, което имаме намерението да създадем.

Арт Е Факт няма да се откаже от инвестиционните си намерения и ЩЕ изгради културен комплекс на територията на с. Лозен, в името на любовта си към изкуството и в името на всички артисти, с които имаме огромното щастие да работим.

Молбата ни към всички Вас – творци, изпълнители, хора, ценящи изкуството – е – нека заявим писмено своето нежелание Насекомо АД да реализира дейността си срещу място за култура... Нашето място за култура... Вашето място за култура!

С подписването си упълномощавам Арт Е Факт да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.