ИНИЦИАТИВА ЗА АКТИВНО УЧАСТИЕ И СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ УЧЕНИТЕ ОТ ИНСТИТУТИТЕ НА БАН ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ COVID 19

Във връзка с усложняване на обстановката вследствие на пандемията от COVID 19 и мерките за ограничаването ѝ:

Ние считаме, че на настоящия етап предприетите от Правителството и от БАН мерки, свързани с ограничаване на заплахата, са недостатъчни в частта, свързана със създаването на лекарство против COVID 19.

Ние считаме, че е необходима доброволческа мобилизация на научния състав на БАН с цел провеждане на експерименти и установяване на надеждно лекарство срещу вируса.

Ние считаме, че гражданите могат да се включат с дарения целево единствено и само за закупуване на защитни костюми и оборудване за нуждите на проучванията на новосформираните изследователски екипи и лаборатории на БАН върху установяване на лекарственото средство срещу вируса.

Ние считаме, че гражданите могат да се включат като доброволци за предоставяне на материал за кръвни тестове и създаване на клетъчни култури.

В момента само в БАН  работят към 8 хиляди учени. Работата на голяма част от тях е с биологическа насоченост и могат да бъдат от помощ като участници в колективи, свързани с тестването на различни ваксини. Тези колективи могат да бъдат ръководени от специалисти вирусолози, имунолози, биохимици и микробиолози, които да поставят задачите, а учените с по-общ поглед върху проблематиката да бъдат част техническото изпълнение и да участват в брейнсторминга по решаването на проблема. Ползите от това предложение са следните:

1. Вместо българските учени да работят „дистанционно” от вкъщи за следващия неопределен период, могат да са полезни в директното решаване на този проблем веднага.

2. Учени с биологически специалности и др. могат да допринесат с нови идеи, тъй като често по-дистанцираният поглед към даден проблем води до оригинални предложения и решения.

3. Повечето институти на БАН разполагат с лаборатории, които могат да бъдат адаптирани за целите на това приоритетно проучване. Има и целеви средства от проекти, които биха могли да се пренасочат.

Най-общо три са основните подходи за борба с вирусите:

1. Да ги накараш с подходящо вещество да не разпознаят човешката клетка като подходящ гостоприемник

2. Веднъж влезли в клетката да ги накараш с подходящо вещество да не се размножават

3. Ваксина - с подходящо вещество да предизвикаш имунитет - който да ти активира антителата срещу COVID 19.

Последното е най-трудно, защото вирусът мутира и трябват много и продължителни тестове, но... Могат доброволческите екипи от учени да работят върху първите два варианта:

1. Да се тестват вече успешни инхибитори на други подобни вируси (този вирус не  е първият от семейството на коронавирусите!)

2. Да се тестват нови активни вещества.

За всичко това е необходимо: хора, средства и среда за тестване. Предлагаме:

1. Хората - ние учените-доброволци от БАН с биологическо образование под ръководството на специалист имунолог, вирусолог и др.

2. Пари - да се пренасочат от целеви средства отделени за проекти, чиято проблематика за момента е с по-нисък приоритет в сравенение със заплахата от COVID 19; Финансова подкрепа от представители на бизнеса и частни лица.

3. Лабораторна среда - във всеки институт да се обособят поне две лаборатории с нива на биологична безопасност 4 (съгласно Council Directive 90/679/EEC of 26 November 1990) за работата на доброволческите екипи, които ще работят в тях непрекъснато на смени, до постигане на трайни резултати свързани с лечението и подтискането на вирусния щам COVID 19.

4. Материал за изследванията: клетъчни култури, предоставени от граждани-доброволци.

С вписването на Вашите имена в тази петиция, Вие:

1. Заявявате, че подкрепяте инициативата за доброволческа мобилизация на научния състав на БАН с цел провеждане на експерименти и установяване на надеждно лекарство срещу вируса.

2. Готов сте да бъдете включен като учен в доброволчески екип ръководен от специалист в областта на борбата с вирусите и да изпълнявате инструкциите му по време на работата свързана с установяване на ваксина, инхибитор или супресор на вируса.

3. Готов сте да участвате в обсъждания и да предлагате идеи за подобряване на работния процес свързан с целите на настоящата инициатива.

4. Готов сте като гражданин да дарите средства или да участвате като доброволец в предоставяне на материал за изследване

5. Съгласен сте да работите безвъзмездно и да предоставите откритото от  вас или с Ваша помощ активно вещество безплатно за ползването му от хората.

Чрез подписа ми упълномощавам Пламен Глогов да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.