Спрете незаконния достъп на коли в Морската Градина на Варна

Свържете се с автора на петицията

В Морската Градина на Варна, колите чакат да ги извадим през 2013

2012-12-20 05:46:48

Как изпраща 2012 година Морската Градина на Варна?

"2012 бе годината на протестите. 2013 ще бъде годината на промените за Варна."

По-долу следва само текст, идете на страницата ни за версия със снимки:

На 28.03.2012 г. Варненският Общински съвет гласува „Специфични правила и нормативи“ за т. нар. „Историческо ядро“ на Морската градина. В приетия текст Морската градина се отъждествява само с „историческото ядро“, а останалата територия не се третира като парк. Тази част обаче е 62% от градината. Оказва се, че в общия устройствен план, който предстои да бъде гласуван, голяма площ от тази територия е предвидена за жилищно строителство и сгради с обществени функции. Пак такива, между другото, се водят и останалите сгради в тази част на парка, независимо, че надписи на пощенските кутии и простряно пране на балконите свидетелстват, че това де факто са жилищни сгради.

(1) Първоаприлски, но съвсем не на шега и въпреки дъжда, повече от 200 варненци излизат на протест срещу превръщането на Морската градина в жилищен квартал и с жива верига очертават новите граници на парка. Започва събирането на подписи. Три дни по–късно са събрани над 5000 подписа и още толкова в електронна петиция, които бяха внесени в Областна управа, за да се преразгледат СПН. Данчо Симеонов, тогавашният областен управител, не върна СПН за преразглеждане от ОС, което доведе и до първият масов протест на 11-ти април.

(2) В 18:30ч на 11.04.2012 г. пред сградата на Община Варна се събират близо 1500 души, за да се противопоставят на строителството и се отправят към входа на Морската градина. Организаторите на протестите създават сдружение „ Варна диша“ като организация, чиято първа цел е да спаси Морската градина, а след това да допринесе и за устойчиво развитие и подобряване на условията на живот в градската среда.

(3) На 05.05.2012 г. бе проведена информационна кампания на ГС „Варна диша“ с цел да запознае хората с това какво се случва с Морската градина на Варна. Следва второ протестно шествие на 09.05.2012 т. от входа на Морската градина до Пантеона с над 800 души. До края на месец май бяха разпратени писма до редица институции в страната и извън нея, включително до посланиците на Франция, Япония, Германия, Австрия.

(4) През месец юни сдружение „Варна диша“ внесе предложения за ограничаване на достъпа на автомобили в Приморския парк, като изготви транспортна схема. На практика тази схема регламентира пълното извеждане на МПС от парка с изключение на тесен интервал за достъп и то само на автомобили за зареждане. По-късно тя бе приета частично от Транспортната комисия към Община Варна, но никога не влезе в сила. За сметка на това през м. Август Кирил Йорданов ще издаде заповед, с която символично ще спира автомобилния трафик в парка. Проведени са редица срещи с представители на различни партии с цел да подкрепят забраната за строителство на територията на целия парк, както и забраната за достъп на автомобили в същия.

(5) На 26.06 и 28.06 ГС „Варна диша“ проведе пресконференции, съответно във Варна и София, по време на които бяха разгледани промените в проектите за ОУП на гр. Варна, тяхното значение и цели. Дни по–късно, на организирана в последния момент среща на общинските съветници, стана ясно, че параметрите за строителство в посочените за застрояване терени в Морската градина, са увеличени двойно. Това предизвика силно негодувание сред варненската общественост.

(6) Денят е 03.07.2012 г., часът – 18:30. Над 1500 души застават пред сградата на Община Варна и блокират движението на възлово кръстовище, скандирайки „Искаме си парка!“. Първоначално полицията се държи агресивно и се опитва силово да освободи кръстовището. Но впоследствие рязко променя поведението си – голяма част от протестиращите са майки, много от които са излезли с детски колички.

(7) На 04.07.2012 г. Общинският съвет на Варна прие ОУП на гр. Варна със забележка, че територията от вълнолома до Евксиноград е отредена за парк. Това е и първата победа за гражданското общество във Варна. Въпреки частичната победа, варненци продължиха да протестират няколко последователни дни, заради съдбата на крайбрежната алея, която освен частна собственост остана и зона с високи параметри на застрояване, включително и жилищно.

(8) Гражданска блокада за автомобили на петте входа на Морската градина бе проведена на 28.07.2012 г. Последва изявление на Кирил Йорданов и Цветан Цветанов, в което бе оповестено, че ще бъде въведен ограничителен режим на автомобилите на територията на парка. На 03.08.2012 г. направихме „Хепънинг – информационна кампания“, за да напомним какво се е случило и какво още трябва да се случи. Последва заповед на Кирил Йорданов, която показно, но безрезултатно, уж контролира достъпа на МПС в парка. Колите изчезнаха от историческото ядро и леко намаляха в останалата част на градината, но продължаваха да влизат и да паркират върху тревните площи.

(9) Възмутени от липсата на воля и адекватност от страна на кметската администрация на 15.08.2012 г. протестирахме отново, този път срещу лошото управление на кмета на града.

(10) На 25.08.12 направихме първото живо знаме – над 200 души оформиха националния флаг от балони в Морската градина. Мероприятието бе заснето от парапланер. По този начин показахме любовта си към българската природа. По повод изтичащата заповед на кмета относно движението на коли в парка, на 26.1012. бе проведен пореден протест.

Ситуацията днес:

С поредна заповед, отменяща ограничителния достъп до МГ, на 08.11.2012 г. кметът на град Варна отново разреши достъп до парка за МПС: за достъп до имоти, ресторанти, таксиметрови автомобили, против съществуващия закон.

Отделно, няма информация Община Варна да е направила стъпки в посока изграждане или уреждане на паркоместа в близост до парка, дългосрочно, какъвто ангажимент бе поет лично от кмета на организирана тристранна среща-фарс в полза на бизнеса, намиращ се в Морската градина.

В допълнение, нито една политическа партия не заема позиция по въпроса, нито за движението на автомобили, нито за проверка на съществуващите имоти в паркова зона.

Въпреки гласуваното от Общинския съвет предложение на г-н Гуцанов м-т Салтанат да бъде предложена на Мин. на културата за паметник на архитектурното и ландшафтно изкуство, до този ден не е направена никаква стъпка в тази посока от Общ. съвет, а обещанието му остана висящо.

Изводите:

Де юре Варна разполага с парк, стигащ до Евксиноград, след гласуване на Общинския съвет. Де факто обаче на този етап варненци могат спокойно да се разхождат само в така наречената Историческа част на парка, защото в останалата има или изградени огради, или заграждения, поради строителни дейности, или, за съжаление, автомобилите са с приоритет. 2013 г. ще се окаже ключова не само за отделни лица, но и за партии, от чието име се отправят обещания към излезлите на улицата варненци и гости на града.

2012 бе годината на протестите. 2013 ще бъде годината на промените за Варна.

Николай Маринов

Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

• Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.