ПЕТИЦИЯ ЗА ЕВЕНТУАЛНА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННОСТ НА ТЕКСТОВЕ ОТ ЗРАСРБ И НАСТОЯВАНЕ ЗА ПРОМЯНА НА ПРАВИЛНИКА ЗА НЕГОВОТО ПРИЛАГАНЕ

Свържете се с автора на петицията

Спечелено дело за отмяна на разпоредби на ППЗРАСРБ в ПН 4.4. Науки за Земята

2023-09-06 06:04:07

През пролетта на 2022 г. Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР), представлявана от председателя на управителния съвет проф. М. Русев и от доц. И. Дреновски заведе дело (№ 3185/2022 г.) за отмяна на редица разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за развитие на академичния състав в Република България (ППЗРАСРБ) - Приложение към чл. 1а, ал. 1 от него в частта област 4 "Природни науки, математика и информатика", професионално направление 4. 4. "Науки за Земята".

Бяха атакувани изискванията, посочени в Таблица 1 за събиране на по-висок минимален брой точки по група показатели "Г" – 200 точки и по група показатели "Е" – 150 точки, които са значително по-високи, в сравнение с някои други научни области и направления.

Беше атакувано и необоснованото присъждане на по-малък брой точки за една и съща академична активност в Таблица 2 по еднакво формулирани наукометрични показатели в сравнение с други научни области или въвеждането на допълнителни изисквания, по начин неотговарящ на разпоредбите на ЗРАСРБ. По-конкретно това са следните позиции:

В група показатели "В", позиция 4 на допълнителен критерий за не по-малко от 10 публикации в издания, реферирани и индексирани в световноизвестни бази данни с научна информация с цел приравняването им към монографичен труд, а не само на изискването за минимален брой от 100, т.;

В група показатели "Г", позиция 5 за публикувана монография, която не е представена като основен хабилитационен труд – 30 точки;

В група показатели "Г", позиция 6 за публикувана книга на базата на защитен дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен "доктор" или за присъждане на научна степен "доктор на науките" - 30 точки;

В група показатели "Д", позиции 10, 11 и 12, определени съответно на 5, 3 и 2 точки.

С окончателното си Решение № 8442 от 22.08.2023 г. ВАС отмени всички тези разпоредби, поради липса на мотивираност по отношение на въведените различия. Съдът посочва, че в доклада на министъра на образованието и науката до Министерския съвет относно проекта за постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на ППЗРАСРБ по никакъв начин, дори и кратко не се обосновава причината за съществущите различия по отношение на научните области и професионалните направления.

Може да се запознаете с решението и мотивите на съда по следния линк 

https://info-adc.justice.bg/courts/portal/edis.nsf/e_act.xsp?id=2139436&code=vas&guid=1417777673

или да видите бр.76 на ДВ от 05.09.2023 г.

Благодаря на всички подписали петицията за подкрепата и доверието.

Чувствайте се свободни да разпространявате тази информация.


Иван Дреновски

Най-после - отговор от Омбудсмана

2022-05-12 19:18:36

Здравейте колеги и съмишленици,

След 15-месечно чакане, бяхме ощастливени с височайшо внимание и потресаващ с несъстоятелността си отговор. В единстветото информативно изречение в него - последното - се съобщава, че най-после сигналът е препратен до МОН, по повод обсъждането на новопредложените промени в ППЗРАСРБ. Хвала!!!

Отговор_Жалба_Омбудсман1.gif

Отговор_Жалба_Омбудсман2.gif


Иван Дреновски

Продължаваме нататък...

2022-02-17 19:27:17

Здравейте колеги и съмишленици,

Тъй като измина повече от една безмълвна година от внасянето на сигнала до Омбудсмана на РБ, равносилна на мълчалив отказ, направих следващата стъпка. Внесох аналогична жалба в разширен и редактиран вид в 47-то Народно събрание. Адресати да три постоянни комисии - по образованието и науката, по конституционни и правни въпроси и по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Входящият номер на жалбата е ПГ-47-2194-И-21 от 14.02.2022 г. 

Ще ви държа в течение на развитието на въпроса.

В заключение, намирам за уместно да ви уведомя, че  през 2021 г., г-жа Диана Ковачева успешно спечели конкурс за заемане на академичната длъжност професор в професионално направление 3.6. Право, за което изискванията в ППЗРАСРБ са нормативно занижени.


Иван Дреновски

Устна информация от администрацията на Омбудсмана

2021-10-09 07:20:20

Здравейте колеги и съмишленици,

Днес се навършват 8 месеца от внасянето на сигнала, свързан с петицията в деловодството на Омбудсмана. Отговор все още няма и най-вероятно няма и да има. Преди около седмица разговарях лично с експертката, работеща по сигнала, която ме "прие" на два стола в партера на сградата, до кабинката на охраната.

Обясни ми, че няма да бъде отправено искане до Конституционния съд от страна на Омбудсмана. Освен това, отдавна било подготвено писмо с препоръки до МОН, но по нейна преценка то не е изпратено, защото министърът е служебен. Тук ще отбележа, че за изпълнение на законово установения максимален срок за отговор от 3 месеца (до 09.05.2021 г.), препоръките до МОН трябваше да бъдат изпратени до редовния министър на образованието, което също така по субективна преценка не е направено. Конституцията и законите не правят разлика между редовен и служебен кабинет по отношение на техните правомощия.

Оставям на Вас да прецените дали институцията на Омбудсмана изпълнява функциите и задълженията си, вменени ѝ по закон, или администрацията действа по целесъобразност, т.е. като фризер за дълбоко замразяване или като стрелочник, подчинен на задкулисието, завладяло държавата ни, за вкарване в девети глух коловоз на неудобни сигнали.

Осем месеца са прекалено дълъг срок, за да продължаваме да си правим илюзии. Налице е мълчалив отказ. Институцията, създадена да защитава правата на гражданите, макар и само с пожелателни препоръки, абдикира от задълженията си!

Време е за следващата стъпка.

 

 


Иван Дреновски

Информация от деловодството на Омбудсмана

2021-03-12 08:48:04

Здравейте колеги,

Благодаря на всички, които вече подкрепиха петицията. Надявам се и много други да го направят. 

Желая да ви съобщя, че сигналът до Омбудсмана е заведен с вх. № 1435 / 09.02.2021 г. и е разпределен за разглеждане в Отдел „Международни стандарти и нормативна уредба“. Вчера разговарях по телефона със специалист от отдела. Поради сериозността на сигнала, свързан с внасяне на искане  за обявяване на противоконституционност от страна на Омбудсмана до Конституционния съд, се изисква по-продължителен период за разглеждането му. Според закона стандартното време за отвор е 1 месец, но в по-сложни случаи - до 3 месеца.

Ще ви информирам, когато получа отговор на сигнала.


Иван Дреновски



Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

  • Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.



Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...