ПРАВОСЛАВНА ВЕРОИЗПОВЕДНА ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО СЪБОРА ПРЕЗ М. ЮНИ 2016

Свържете се с автора на петицията

2016-06-17 06:11:42

Православни духовници и миряни

Нова книга на Йеросхимонах Димитрий (Зографски) „ВСЕПРАВОСЛАВНИЯТ СЪБОР ПРЕЗ 2016 Г. И ИКУМЕНИЗМЪТ В СВЕТЛИНАТА НА БИБЛЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ (ИНТЕРВЮТА, РАЗГОВОРИ, СТАТИИ)” и статия на Георги Тодоров "Светският дух срещу съборността"

2016-05-04 20:24:42

През 2016 г. православният свят очаква с особено внимание провеждането на Всеправославен събор, обявен под названието “свят” и “велик”. Както стана ясно от публикуваните съборни документи, и по-конкретно, от документа ”Отношението на Православната църква с останалия християнски свят”, е налице опит да се прокарат идеи в разрез с православната еклесиология, в случая икуменически (виж тук: http://www.peticiq.com) и се обявява открит курс на Православната църква към икуменизъм.

Тези обезпокоителни факти станаха причина в пространството на българската православна книжовност да се появи една особено ценна книга, която да разсее всички опити за подмяна на православните догмати и да покаже несъстоятелността на всяко усилие на „православните“ икуменисти да подменят учението на Православната Църква със своите човешки измислици. Книгата е озаглавена „ВСЕПРАВОСЛАВНИЯТ СЪБОР ПРЕЗ 2016 Г. И ИКУМЕНИЗМЪТ В СВЕТЛИНАТА НА БИБЛЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ (ИНТЕРВЮТА, РАЗГОВОРИ, СТАТИИ)” и неин автор е йеросхимонах Димитрий Зографски:

В тази връзка е и статията на Георги Тодоров - публицист, богослов, автор на многобройни статити и книги, свързани с историята, изкуството и православната култура - която е преведена на руски и английски език:

https://drive.google.com/file/d/0B_p05fEph1laSmlobUxYZW9LMndIRFZMYjJfdEtVMFdOVm00/view - български език

https://drive.google.com/file/d/0B-W10hx7KNZxNVl2cDVhQnp2X28/view - русский

https://drive.google.com/file/d/0B_p05fEph1laajFvVGg5NENoNmV0QU94cmtWODI1Q2FvUkc4/view - English

Нека да бъдем духовно бдителни като верни чеда на Светата Православна Църква и Христови войни. които в дните преди събора е добре да мобилизираме всички усилия, защото битката още не е спечелена, а сега, във времето на "глобалната енория" можем да обединим усилия в интернет, както никога до сега.

Дано Бог да увенчае усилията ни, ние наистина вярваме, че този събор ще събуди Църквата и ще доведе до обединение на здравите сили в нея, както и че самият той в крайна сметка ще се провали!

2016-04-04 13:45:12

ДЕКЛАРАЦИЯ на свещеници от Ловчанска епархия в подкрепа на СТАНОВИЩЕ на Ловчански митрополит Гавриил по 1 от предсъборните документи

Днес (бел. 1 април 2016 г.) в храм „Св. Петка“ град Троян Ловчанският митрополит Гавриил отслужи света Преждеосвещена Литургия. След службата бе проведена от Негово Високопреосвещенство свещеническа конференция на свещенослужителите от Троянска духовна околия. Бяха разгледани различни въпроси, касаещи богослужебната и душеспасителната дейност на свещениците от околията. В края на конференцията духовниците от Троянска духовна околия на Ловчанска епархия непоколебимо и единодушно подкрепиха Декларацията от свещенослужителите на Ловчанска духовна околия, приета на 23 март т. г. относно становището на епархийския архиерей Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил по текстовете на документи, които предстои да бъдат разглеждани от Великия и свят събор на Православната Църква, който ще се проведе между 16 и 27 юни т. г. в Православната академия на остров Крит, а именно сериозните възражения върху единия от документите, наречен „Отношението на Православната Църква с останалия християнски свят“.

Прилагаме Декларацията и Писмото-Становище на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от свещенослужителите от Ловчанска духовна околия

Ловчанска епархия на БПЦ

Ние, долуподписаните свещенослужители от Ловчанска духовна околия на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия, по време на състоялата се на 23.03.2016 г. в гр. Ловеч свещеническа конференция, след като изслушахме,

ДЕКЛАРИРАМЕ: подкрепяме в пълнота и в единомислие становището на епархийския ни митрополит Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, изпратено на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Председател на Светия Синод на БПЦ, с писмо № 61 от 11.03.2016 г., относно текстове на документи, които предстои да бъдат разглеждани от Великия и свят събор на Православната Църква, който ще се проведе между 16 и 27 юни т. г. в Православната академия на остров Крит, а именно сериозните възражения върху единия от документите, наречен „Отношението на Православната Църква с останалия християнски свят“.

Считаме, че настоящата ни декларация е необходимо да бъде изпратена на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Председател на Светия Синод на БПЦ, чрез Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил и разпространена в средствата за масова информация.

--------------------------------

До Негово Светейшество

Неофит

Патриарх Български

Председател на

Светия Синод на БПЦ

гр. София

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Получихме Вашето писмо №197 от 02.03.2016 г., с което приложено Ни изпращате одобрените текстове, които предстои да бъдат внесени за разглеждане от Великия и свят събор на Православната Църква, който ще се проведе между 16 и 27 юни т. г. в Православната академия на остров Крит. Решението за изпращането на тези текстове е взето на заседание на Св. Синод на 06.02.2016 г., прот. № 4 – пълен състав.

За съжаление на заседанията на 05-06.02.2016 г. Ние по сериозни здравословни причини отсъствахме. Считаме за Наше архиерейско право и дълг да направим някои Наши сериозни възражения върху единия от документите, наречен „Отношението на Православната Църква с останалия християнски свят“.

Относно т. 4:

В Православната Църква под „единението на всички“ винаги се е разбирало, че тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в Православната вяра и окажат послушание към Светата Църква и тогава чрез покаяние те могат да бъдат приети в Църквата.

Относно т. 5:

Цитираме: „Съвременните двустранни богословски диалози ... имат за цел да потърсят „изгубеното християнско единство”...”

Тук трябва да се уточни, че в Светата Църква никога не е било губено общението между християните и тъй като тя ще пребъде до края на света, както Господ е казал, че портите адови няма да ѝ надделеят (Мат. 16:18), то това общение също ще пребъде вечно.

Относно т. 6, т. 16 и др.:

Освен Светата Православна Църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи, и да се наричат последните „църкви“ е богословски, догматически и канонически напълно погрешно.

Относно т. 12:

В т. 12 казаното, че „при провеждането на богословските диалози общата цел за всички е окончателното възстановяване на единството в правата вяра и любовта“, е напълно неправилно и неприемливо, защото трябва да се уточни и подчертае, че връщането към правата вяра е за еретици и разколници и по никой начин не касае Православната Църква.

Слава Богу, че Българската Православна Църква през 1998 г. излезе от ССЦ, с което изрази своето неодобрение на неговата дейност, тъй като не може да членува в една организация, в която тя е смятана за „една от многото или като клон на Едната църква, която търси начин и се бори за нейното възстановяване чрез този Световен събор“.

Един е Господ, една е Църквата, както се говори в Символа на вярата.

Ваше Светейшество, ако тези текстове не бъдат коригирани, то ние ще узаконим едно еретическо учение и практика за приемане на еретици и разколници, без те да са станали истински членове на Едната Света Православна Апостолска Църква.

Препоръчваме се на светите Ви молитви и оставаме на Ваше Светейшество в Христа брат,

+ ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Уточнение:

Предсъборните документи са одобрени от предстоятелите на Поместните православни църкви на предсъборните заседания в Шамбези (21 до 28 януари 2016 г.) с цел документите да бъдат представени на Всеправославния събор в Крит през юни`2016 г.

През м. април 2016 г. предстои Св. Синод на БПЦ-БП да разгледа тези документи и всички останали въпроси, свързани с участието на БПЦ на Всеправославния събор.

=====================

В апреле 2016 года Св. Синоду БПЦ БП предстоит рассмотреть предсоборные документы и все остальные вопросы, связанные с участием БПЦ во Всеправославном соборе.

Официальный сайт Болгарской Патрархии сообщает:

Митрополит Ловчанский Гавриил

Сегодня, 1 апреля 2016 года, в храме святой Петки города Троян митрополит Ловчанский Гавриил отслужил Святую Литургию Преждеосвященных Даров.

После богослужения Его Высокопреосвященством была проведена священническая конференция с участием священнослужителей Троянского духовного округа. Были рассмотрены различные вопросы, касающиеся богослужебной и душеспасительной деятельности священников округа.

В конце конференции духовники Троянского духовного округа Ловчанской епархии непоколебимо и единодушно поддержали Декларацию священнослужителей Ловчанского духовного округа, принятую 23 марта с.г., касающуюся позиции епархиального архиерея, Его Высокопреосвященства митрополита Ловчанского Гавриила, по отношению к текстам документов, представленных на рассмотрение Великого и святого собора Православной Церкви, который будет проводиться 16–27 июня с.г. в Православной академии на острове Крит, а именно серьезным возражениям по одному из документов, названному «Отношения Православной Церкви с остальным христианским миром».

Прилагаем Декларацию и письмо Его Высокопреосвященства митрополита Ловчанского Гавриила.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

священнослужителей Ловчанского духовного округа,

Ловчанская епархия БПЦ

Мы, нижеподписавшиеся священнослужители Ловчанского духовного округа Болгарской Православной Церкви Болгарской Патриархии, во время состоявшейся 23.03.2016 года в г. Ловеч священнической конференции, выслушав,

ДЕКЛАРИРУЕМ:

мы полностью и в единомыслии поддерживаем позицию нашего епархиального архиерея, Его Высокопреосвященства митрополита Ловчанского Гавриила, отправленную Его Святейшеству Болгарскому патриарху Неофиту, Председателю Святого Синода БПЦ, с письмом № 61 от 11.03.2016 года, касающуюся текстов документов, которым предстоит быть рассмотренными Великим и святым собором Православной Церкви, который будет проведен 16–27 июня с.г. в Православной академии на острове Крит, а именно серьезные возражения против одного из документов, озаглавленного «Отношения Православной Церкви с остальным христианским миром».

Считаем, что настоящая Декларация должна быть отправлена Его Святейшеству Болгарскому патриарху Неофиту, Председателю Святого Синода БПЦ, через Его Высокопреосвященство митрополита Ловчанского Гавриила, и распространена в средствах массовой информации.

--------

Его Святейшеству

Неофиту,

Патриарху Болгарскому,

Председателю Святого Синода БПЦ

г. София

ВАШЕ СВЯТЕЙШЕСТВО,

Мы получили Ваше письмо № 197 от 02.03.2016 года, в приложении к которому Вы посылаете нам одобренные тексты, которые предстоит внести на рассмотрение Великого и святого собора Православной Церкви, который будет проведен 16–27 июня с.г. в Православной академии на острове Крит. Решение об отправлении этих текстов принято на заседании Св. Синода от 06.02.2016 года, протокол № 4 — полный состав.

К сожалению, на заседании от 05–06.02.2016 года Мы по серьезным причинам, связанным со здоровьем, отсутствовали. Считаем Своим архиерейским правом и долгом сделать некоторые Наши серьезные возражения против одного из документов, названного «Отношения Православной Церкви с остальным христианским миром».

Касательно п. 4:

В Православной Церкви под «единением всех» всегда понималось, что те, кто впал в ересь или раскол, должны сначала вернуться в православную веру и оказать послушание Святой Церкви, и тогда через покаяние они могут приняты в Церковь.

Касательно п. 5:

Цитируем: «Современные двусторонние богословские диалоги… имеют целью поиск “утраченного единства христиан”…»

Здесь необходимо уточнить, что в Святой Церкви никогда не было утрачено общение между христианами, и так как она пребудет до конца света, как сказал Господь, что врата адовы не одолеют ее (см.: Мф. 16: 18), то это общение также пребудет вечно.

Касательно п. 6, п. 16 и др.:

Кроме Святой Православной Церкви не существует иных церквей, а только ереси и расколы, и называть последние «церквами» богословски, догматически и канонически совершенно ошибочно.

Касательно п. 12:

Сказанное в п. 12, что «при проведении богословских диалогов общей целью для всех диалогов является окончательное восстановление единства в правой вере и любви», совершенно неправильно и неприемлемо, потому что нужно уточнить и подчеркнуть, что возвращение к правой вере необходимо для еретиков и раскольников, и оно никоим образом не касается Православной Церкви.

Слава Богу, Болгарская Православная Церковь в 1998 году вышла из ВСЦ, чем выразила свое неодобрение его деятельности, так как она не может членствовать в организации, где она считается «одной из многих или ветвью Единой церкви, ищущей способ восстановиться и борющейся за свое восстановление посредством этого Всемирного собора».

Один Господь, одна Церковь, как говорится в Символе веры.

Ваше Святейшество, если эти тексты не будут исправлены, мы узаконим еретическое учение и практику принятия еретиков и раскольников без того, чтобы они стали истинными членами Единой Святой Православной Апостольской Церкви.

Препоручаем себя Вашим святым молитвам и остаемся

Вашего Святейшества братом во Христе,

† ЛОВЧАНСКИЙ МИТРОПОЛИТ

------------------

Уточнение:

Предсоборные документы были одобрены предстоятелями Поместных Православных Церквей на предсоборных заседаниях в Шамбези (21–28 января 2016 года) с тем, чтобы эти документы были представлены на Всеправославном соборе на острове Крит в июне 2016 года.

В апреле 2016 года Св. Синоду БПЦ БП предстоит рассмотреть эти документы и все остальные вопросы, связанные с участием БПЦ во Всеправославном соборе.

Перевод: Зинаида Пейкова

Источник: bg-patriarshia.bg

ВАЖНОЕ СООБЩЕНИЕ / ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

2016-03-05 21:26:13

В связи с появившейся злостные критики, которые пренебрегают Церковною соборность, мы решили предложить Вам следующее:

Просим Вас, если сочтете необходимым, использовать наше письмо к Священному Синоду БПЦ в качестве образца для создания своих петиций, в том числе подписных листов в храмах, посредством которых вы выразите свою вероисповедную позицию перед своими поместными Священными Синодами. Для всех нас несомненно, что мы — одно целое по всей Земле, так же как и Создатель всей Вселенной один, однако нужно учесть, что ввиду чисто административного устройства церковной власти каждый голос, чтобы он был учтен, должен быть представлен перед теми ее подразделениями, к которым он причислен. Хотя с духовной точки зрения подобного распределения не существует.

Желаем Вам крепких сил и дерзновения во всяком деле, совершаемом во славу Господа Иисуса Христа, а также, в связи с предстоящим Великим постом, желаем, чтобы он послужил во укрепление и спасение всех возлюбивших Его сердец.

===========================
Във връзка с появилите се злостни критики, които пренебрегват съборността на Църквата, решихме да Ви предложим следното:

Молим, ако е необходимо, използвайте нашето писмо към Светия Синод на БПЦ за образец, като създадете Ваши подписки, включително и на хартия в Храмовете, чрез които да заявите вероизповедната си позиция пред своите поместни Свети Синоди.

За всички нас е без съмнение, че ние сме едно по цялата Земя, тъй както е Един създателят на цялата Вселена, но се налага да имаме предвид, че заради чисто административното устроение на Църковната власт, за бъде взет предвид всеки глас, е редно да бъде представен пред тези, към които се числи. Макар че от духовна гледна точка подобно разпределение не съществува.

Желаем крепки сили и дръзновение във всяко дело за Славата на Господа Иисуса Христа, както и, във връзка с предстоящия Велик пост, желаем той да бъде за укрепление и спасение на всички възлюбили Него сърца.

Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

• Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.