За паметник на героите от 9-та пехотна Плевенска дивизия!

До:

                                                             Кмета на Плевенска община
                                                              Проф. дмн Димитър Стойков

           Копие до:

                                                               Зам. кмета по "Териториално
                                                                 развитие" арх. Трифон Иванов

                                                                           Председателя на "Общински съвет"
                              гр. Плевен

 

Отворено писмо - подписка

 

Уважаеми Господин кмете,

 

Обръщаме се към Вас с тревога и безпокойство от забавянето около изграждането на мемориала в памет на 9-та пехотна Плевенска дивизия в град Плевен. Както без съмнение знаете, в неравностойните боеве при Дойран от 16–19 септември 1918г., срещу многократно превъзхождащия я противник, 9-та пехотна Плевенска дивизия, командвана от генерал Владимир Вазов изписва с кръв една от най-брилянтните страници в българската военна история. Победата при Дойран осуетява плановете на Съглашението и дава възможност на българската делегация в Солун да постави по-добри условия за нас.

След войната генерал Вазов започва инициатива за издигане паметник на героите. За съжаление, тази идея не успява да бъде осъществена тогава.

Понастоящем инициативата на генерал Вазов е възродена!

В момента сме в навечерието на 100-годишнината от Първата световна война. Всеки народ отдава дължимата почит пред мемориалите на своите загинали герои. В Плевен само една малка плоча, напомня за подвига на героите, оставили костите си в хълмистите поля край Дойран, за да дадат възможност на България да излезе с чест и достойнство от войната.

Уважаеми г-н кмете, Ние, признателният български народ, апелираме за завършване делото на генерал Владимир Вазов по изграждането на достоен паметник на героите от Дойранската епопея! Всички ние се надяваме, че най-после тази благородна инициатива ще бъде осъществена! Очакваме, че най-после ще се сдобием с достойно място, където всеки признателен български гражданин ще има възможност да отдаде своята почит към героите, спасили териториалната цялост на страната ни и предотвратили окупацията й от войски на съседни държави!

Уважаеми г-н кмете, убедени сме, че осъзнавате колосалното значение за целия български народ на всичко казано до тук и твърдо ще застанете зад идеята, това благородно дело да бъде завършено!

 

От загрижените плевенчани
и целия признателен български народ от страната и чужбина


По инициатива на г-н Красимир Петров и г-жа Елена Мачковска; съставил: Иван Пушкаров    Свържете се с автора на петицията