Петиция за смяна на ръководството на 78 СУ "Христо Смирненски", гр. Банкя

До Кмета на Столична община

До Кмета на район Банкя, Столична община

До Омбудсмана на Република България

До българските медии и неправителствени организации

Отворено писмо от родители на деца  в 78 СУ „Христо Смирненски“ гр. Банкя и жители на града.

Във връзка с дългогодишни и системни проблеми в 78 СУ "Христо Смирненски, ви молим и настояваме да предприемете необходимите мерки за назначаване на ново ръководство, което да се погрижи прекрасната училищна база на 78 СУ „Христо Смирненски", най-голяма в България, да се превърне отново в прекрасно УЧИЛИЩЕ! Помогнете на децата ни!

Обръщаме се и към премиера, господин Бойко Борисов, като към наш съгражданин, бивш ученик на нашето училище и син на дългогодишна учителка, преподавала в него.

По повод на извършващата се проверка в 78 СУ „Христо Смирненски“, бихме искали да споделим впечатленията си по следните дългогодишни, сериозни проблеми. Тъй като целта на това писмо е да засвидетелстваме становището си по въпроса, а не да изпадаме в дълга конкретика, оставаме на разположение за разговори по множеството конкретни проблеми.

• Полупразно училище. 78 СУ „Христо Смирненски“ е най-голямото училище на Балканите, базата е с изключителен потенциал и размери и се намира в силно населен и желан за пребиваване район. Преди управлението на г-жа Неделчева училището поемаше всички деца в района на гр. Банкя и деца, които пътуваха от София, за да учат в нашето хубаво училище. В момента, вместо да привлича много ученици и учители, училището остава полупразно. В начален и основен курс паралелките са между три и четири, тъй като е изключително сложно за работещите родителите да организират логистика и транпорт за малките си деца и са принудени да се примиряват с нередностите в училището. След 7 клас, когато децата стават способни да пътуват сами, остава само по една паралелка от всеки випуск, тъй като учениците напускат и отиват в други училища, поради ниското ниво на образоване, системните закононарушения и психологическия натиск, който г-жа Весела Неделчева оказва върху учители, ученици и родители.
  • Системно и масово напускане на учители. Училището страда от много голям недостиг на качествени преподаватели и на преподаватели изобщо, тъй като постоянно, заради тормоз от страна на ръководството, напускат учители, принудени да си търсят работа в други училища. Ето някои от напусналите през последните няколко години учители: Живко Пъшев, Евдокия Григорова, Елза Якова, Ани Петрова, Александрина Стоянова, Евелина Петрова, Диана Борисова, Елена Василева, Александър Василев, Юлия Пранджева, Димитър Яранов и др. Това се отразява изключително негативно на образователното ниво, на цялостната амосфера и динамиката в училището. Липсата на преподаватели налага привличане на учители в пенсионна възраст, част от които имат проблеми с паметта и други такива, които са неспособни да се справят с преподаването на учебния материал. Назначават се дори хора, представляващи опасност за децата. Като драстичен случай искаме да споменем учителка алкохоличка. След наш сигнал, учителката беше отстранена за 1 месец , след което бе свикана родителска среща, в присъствие на директорката , която  направи опит въпросната учителка да бъде върната на работа, тъй като била минала едномесечен курс на лечение и е годна да упражнява професията си.
  • Системна смяна на преподаватели в начален курс. От години има практика в училището, в четвърти клас, голяма част от класните ръководители да се преместват в друг клас и да се подменят с непознати за децата преподаватели. Това се отразява негативно на подготовката и дисциплината на децата, в тази много важна за тях година, с която приключва  началния етап от образованието им и им предстоят изпити за Национално Външно Оценяване. Буквално до първия учебен ден родители и деца са в неведение кой ще им бъде класен ръководител.
  • Приемане на прекалено голям брой деца в паралелка/в начален курс/, вместо да се създадат необходимия брой паралелки, което противоречи на наредба на МОН за максимален брой ученици в паралелка. Това води до големи проблеми с дисциплината, с усвояването на материала и до липса на необходимото за децата пространство в класната стая.
  • Съществуваща практика, при подаване на сигнал от родител за нередностите в училището, родителите и децата им, които учат в училището, да бъдат подлагани на психически тормоз. Много обезпокоително е, че административни санкции, като преместване в друг клас, отстраняване от кръжоци и допълнителни дейности  се налагат на децата на хората, осмелили се да сигнализират някаква нередност, а такива, според ръководството, не могат да се прилагат към деца, за които многократно са подавани сигнали от учители и родители, че системно пречат на учебния процес, проявяват агресия и създават ежедневно проблеми.
  • Училището разполага с чудесен басейн, който остава неизполван през голяма част от годината. В седмичната програма на децата часовете по плуване са заложени още от началото на учебната годината. Басейнът, обаче, редовно влиза в експлоатация едва в края на първия срок , неясно поради какви причини. И така всяка година децата ни са лишени за голямата част от учебната година от тази прекрасна възможност, която съществува в малко училища.

Скандалният запис на госпожа Весела Неделчева, директор на 78 СУ „Христо Смирненски“, разпространен наскоро в медийното пространство, е изключително илюстративен за дългогодишната ситуацията  в нашето училище.

Разчитаме, че всички отговорни институции, ще предприемат спешно нужните мерки за разрешаване на проблема в 78 СУ „Христо Смирненски“, който се отразява на децата, учителите и цялата общност в Банкя. Предварително ви благодарим за съдействието!

Родители на ученици от 78 СУ "Христо Смирненски", гр. Банкя    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Родители на ученици от 78 СУ "Христо Смирненски", гр. Банкя да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.