Граждани в подкрепа на ранобудните в ЮЗУ "Неофит Рилски'

Обръщение-петиция на Ранобудните студенти от ЮЗУ ‚Неофит Рилски“ към гражданите на България.

Граждани на България,

Колеги от университета и цялата страна,

Приятели,

На 6 ноември 2013 г. ние, Ранобудните студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, се присъединихме към колегите си от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и цялата страна като окупирахме аудитория 501 в нашия университет с искане за оставка на правителството на г-н Пламен Орешарски, разпускане на изчерпания парламент и насрочване на дата за предсрочни парламентарни избори. От този момент нататък аудитория 501 се превърна в символ на гражданския дух и отговорността на студенството пред европейското бъдеще на Родината ни.
В нито един момент през тези 50 дни ние не сме се конфронтирали с ректора на ЮЗУ проф. Иван Мирчев. В замяна получихме единствено незачитане, скандални обиди, унизително надзирателство и шпиониране като над „вредни елементи“.След вече точно 50 дни мълчание е време да огласим:

-Ние събрахме над 700  подписа на студенти и над 60 на преподаватели от ЮЗУ в подкрепа на нашите искания и тези на Ранобудните студенти в другите университети, само „на коляно“ тъй като ректорът проф. Мирчев беше забранил дори да ни се даде да изнесем маса.

-В продължание на 50 дни той използва охраната на ЮЗУ за унизителен надзор, шпионаж и морален тормоз над Ранобудните студенти.

-В продължение на 50 дни проф. Мирчев тайно подшушва на Студентския съвет да води кампания срещу нас сред студентите в ЮЗУ.

-За разлика дори от ректора на УНСС проф. Статев, проф. Мирчев – до появата си на 25 дек. 2013 г. сутринта в бТВ, нито веднъж не се появи с името си, а се криеше в позицията си спрямо Ранобудните студенти постоянно зад зам.-ректори, секретарки, началник на охрана и т.н.

-На отправеното от нас искане към декана на ПИФ за получаване по Закона за достъп до обществена информация на копие от Главната книга на ЮЗУ свързано със следването на Делян Пеевски, с неговото лично одобрение (и очевидно настояване) ние не получихме никакъв отговор. Защо проф. Мирчев се страхува от истината за следването на скандалния Делян Пеевски, чието назначаване за шеф на ДАНС постави на 14 юни 2013 г. началото на днешната политическа криза в страната ни?

Никога не сме вярвали на ходещите слухове, че ректорът ни разглежда студентите единствено като „дойни крави“ за събиране на студентски такси и за оправадаване на държавната субсидия. Но явно е било точно така. В навечерието на Коледа проф. Мирчев явно разкри истинското си лице. Слабостта и липсата на аргументи на проф. Мирчев ясно личи от изявлението му пред в. „Дневник“ http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/12/23/2209404_rektorut_na_jugozapadniia_universitet_zatvori_sgradata/ където той си позволява да раздава дори диагнози на Ранобудните студенти след като прекрасно знае, че е заплашвал в нарушение на закона с извикване на полиция за разтурване на окупацията.

Граждани на България,

Колеги,

Вече ЧЕТВЪРТИ  ден нашите колеги, Ранобудните студенти Мариела Монева и Благовест Гавазов, са заключени в 501 зала на ЮЗУ "Неофит Рилски" от партийно продиктуваните и ограничени действия на ректора проф. Иван Мирчев, който подлага тези млади хора на репресия с цел изгонването им от университета. Те не са сами! Ние сме с тях и сме готови всеки момент да се върнем във вече превърналата се в символ 501 аудитория на ЮЗУ. Но ние се надяваме, че и гражданите на България са с нас. Защото повече така не може! С това обръщение-петиция настояваме ректорът проф. Мирчев да прекрати незабавно всички крайни мерки целящи силово поставяне на край на окупацията!
Подкрепете ни!

Нека да върнем демократичността , хуманността и морала!

ОТ РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ ЮЗУ "НЕОФИТ РИЛСКИ"

25.12.2013 г.

гр. Благоевград