ВСИЧКИ СЕМЕЙСТВА ДА ПОЛУЧАВАТ СУБСИДИЯ ЗА ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ

Обръщам се към вас защото съществува една несправедливост, която засяга много млади български семейства, чиито деца не са приети в държавни ясли и детски градини.Всички детски заведения, които са държавна и общинска собственост получават бюджетни средства за осъществяване на  дейността си както следва: за децата до 3 годишна възраст сумата е 1067 лева за издръжка на 1 дете в годишен аспект; от 3 до 4 години сумата е 1 644 лева. Държавните детски заведения, както знаете, не успяват да обхванат всички деца, чиито родители желаят те да посещават ясли и детски градини.  По данни на МОН към настоящия момент чакащите деца за прием в държавни и общински детски заведения – детски ясли и детски градини - са около 14 000 (четиринадесет хиляди деца). Това означава, че 14 000 семейства в работоспособна възраст са изправени пред трудности с отглеждането на децата си: трудности финансови, защото се налага наемането на детегледачки или заплащането на такса в частна детска ясла или градина, което натоварва семейния бюджет, трудности семейни, защото често се нарушава автономността на младото семейство ползващо помощта на баби и дядовци, които независимо от здравословното си състояние са принудени да помагат в отглеждането, трудности в професионалната сфера – балансът между семейния и професионалния живот на младите семейства е непостижим, защото живеят в несигурност относно бъдещето на децата си след като държавата ги е изоставила. Трудностите които срещат тези семейства с отглеждането на детето си, са често причина те да не планират следващо.

Тези 14 000 семейства са несправедливо ощетени, защото не са подпомогнати от държавните детски заведения в отглеждането на децата. Родителите на деца неприети в държавни детски заведения поради липсата на достатъчно места и избрали поради тази други причини частно детско заведение не получават никакви субсидии, каквито дефакто получават родителите на деца приети в държавни детски заведения под формата на ниска такса за целодневна грижа на децата. Дискриминацията и несправедливостта са очевидни. Тази несправедливост може да бъде поправена, ако се въведе съществуващият вече принцип „парите следват ученика“ в нашия случай детето и при яслите и детските градини. Частните детски заведения – ясли и градини от 1 до 5 годишна възраст – са 62 на брой за страната, а само в София са 54. В тях се възпитават около 2 000 деца. В тези детски заведения работи квалифициран персонал – медицински сестри, педагози, помощник-възпитатели, те създават работни места и са строго контролирани от държавни институции в работата си и приема на деца. Но ролята на държавата не трябва да се ограничава само до контрола, тя трябва да е и в грижата за всички български деца.

Ако се въведе принципа на равнопоставеност задължителен за всяка европейска социална и демографска политика, то задължително е да се осигури възможност на родителите да запишат децата си в детско заведение. Това може да стане когато неприетите в държавно детско заведение деца (от 1 до 5г.), които са постъпили в частно детско заведение  получат финансова помощ от държавата.

Предлагам това да се осъществи чрез промени в Закона за народната просвета, така че:

1. 1. На децата от частните детски заведения да се признава една точка предимство при кандидатстване от частно в държавно заведение.
  2. 2. В текста  на чл. 2 да се включат и детските ясли, така че да се обхванат всички заведения: Чл. 2. Системата на Народната просвета включва детски ясли, градини, училища и обслужващи звена.
  3. 3. Промяна в чл.19 на същия закон, в който да се включи текст за издръжката на децата, които не са приети в държавни или общински детски ясли или градини и записани в частни детски ясли или градини, се поема от държавния или общински бюджет при същите условия като тези на държавните или общински детски ясли или градини.

БЛАГОДАРЯ ЗА ПОДКРЕПАТА!!!