Уважаеми дами и господа, предстои промяна на закона ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕП . Сега е момента да променим и чл.42

                                               ПОДПИСКА
                                                     ЗА


      Промяна на закона , който прави кметовете недосегаеми, независимо от нарушенията, които са направили .


     Конкретната ситуация в Сопот потвърди, че дори и при явно проявена некомпетентност и незачитане на установени норми от избрания кмет, липсва законов механизъм, за предсрочно прекратяване на мандата му.


Предвидените в закона възможности за прекратяване на мандата:
1 Чрез подаване на оставка.
2 След влязла в сила присъда.
Не са приложими при така съществуващите в страната реалности.


Настояваме за допълнение към Чл. 42 от закона за администрацията и местното самоуправление, като се добави възможноста за предсрочно прекратяване на мандата , чрез провеждане на допитване до всички избиратели по механизма на местния референдум, при следните условия:
1 Допитване да може да се провежда поне веднъж за целия мандат, във времеви интервал ограничен в рамките на втората и третата година.
2 Резултатите от референдума да имат задължителен характер.


Така ще се приближим до принципите на пряката демокрация. Тази възможност, колкото и да е висок прага на нейното реализиране, ще оказва положителен дисциплиниращ ефект върху избрания кмет , който и да е той.


Инициативен комитет:


Председател : Никола Пингелов
Членове : Лиляна Мукарева
Неделчо Тумбалиев


Никола Пингелов- Граждански комитет-гр. Сопот    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам Никола Пингелов- Граждански комитет-гр. Сопот да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Facebook