НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА КМЕТА ИВАН ПОРТНИХ И ОТЕГЛЯНЕ НА НОМИНАЦИЯТА МУ ОТ ПП ГЕРБ ЗА 4-РИ МАНДАТ КМЕТ НА ОБЩИНА ВАРНА

Открито писмо с искане на оставка на кмета Иван Портних и за отегляне на номинацията му от ПП ГЕРБ за 4-ри мандат кмет на Община Варна – подкрепенно от СНЦ „КЧИЗ“, СНЦ „Бъдеще за Варна“ и СНЦ “Защита на гражданите и държавата” /публикувано тук/

КЧИЗ.jpg

Уважаеми граждани на град Варна,
Уважаеми гражданско общество на град Варна,
Уважаеми не правителствени организации на град Варна,
Уважаеми Политически партии,

Ние, няколко не правителствените организации, като СНЦ „Клъстер Черноморска Икономическа Зона“, СНЦ „Бъдеще за Варна“ и СНЦ “Защита на гражданите и държавата“ сме се обединили от години към една обществена кауза за икономически просперитет на Варна и региона. От години наши експерти и общественици – без един лев общинско и без един лев държавно финансиране се борим и работим усилено за привличане на мащабни европейски инвестиции от Брюксел към стратегически проекти по „твърди“ мерки за Варна и региона – Втори Аспарухов мост, Клъстерен проект за нови индустриални зони, Проект за нов логистичен коридор през пристанище Варна, Изграждане на нова инфраструктура четири сезона и други стратегически проекти.

Днес след упоритата съпротива на Кмета на Варна – Иван Портних провалил всичките ни усилия за привличането на огромни финансови потоци насочени към подобряване структурата и икономиката на Варна, публично заявяваме, че търпението на гражданите на Варна приключи. Гражданите на Варна вече знаят за всички документирани от нас факти за съзнателното и системно саботиране от 2015 година на безвъзмездни европейски инвестиции от Брюксел към мащабни проекти за Варна и региона от партия ПП ГЕРБ, от Бойко Борисов и лично от кмета – Иван Портних.

Факт (1): От подадени общо 14 проектни предложения към ПП ГЕРБ изпълнителна и местна власт от наша инициатива: Няма получен нито един отговор и няма реализирана нито една експертна среща по нито едно проектно предложение. Време е да попитаме партия ПП ГЕРБ защо и по какви причини, вече близо 8 години – няма отговори по тези внесени предложения?

Факт (2): От съгласувани общо 2 срещи с чужди инвеститори (през 2015 и 2019 година) по наши инициативи с местната власт на Община Варна и кмета Иван Портних – ПП ГЕРБ имаме документирани 100% провалени срещи. Време е да попитаме Иван Портних, защо и по-какви точно причини бяга от пряка отговорност, задълженията си гласувани му и възложени му от гражданите на Варна, като кмет?

Факт (3): От съгласувана среща с експерти от Брюксел в МРББ : Имаме документиран отново провал през 2019 година в МРРБ – провалена поради неявяване на кмета на Варна – Иван Портних, неявяване на областен управител на Варна – Стоян Пасев и неявяване на зам.министър МРРБ – Николай Нанков. Време е да попитаме изпълнителната власт на ПП ГЕРБ по какви причини саботира срещите с експерти от Брюксел?

Факт (4): От 2019 година няма отговор на изпратено писмено запитване от Администрацията на Президента – г-н Румен Радев към Общински съвет- Варна и към кмет Иван Портних за причини за бавене на мащабни обществени проекти за Варна. Този отговор кмета Иван Портних и Общински съвет –Варна дължи на Нас- гражданите на Варна.

logopage1600-1200rumen.jpg

Във връзка с това документирано съзнателно саботиране на обществени проекти: Първо (1): Чрез това открито писмо, Ние гражданите на Варна искаме публично и незабавно оставката на кмета Иван Портних;

Второ (2): Отправяме публично искаме към партия ГЕРБ да оттегли незабавно и веднага, както вече направиха в София и в Бургас, кандидатурата на Иван Портних, като кмет и областен координатор на партия ГЕРБ от номинация в 4-ти мандат за местни избори 2023 година.

От преди години, още преди „избирането“ на Портних за Кмет на Варна, морската столица можеше да стане пристанищен град за пример, с икономически просперитет и с мащабни ЕС инвестиции от разцвет, както край Барселона, както край Валенция и както край Констанца, можеше. Защо, не се случи това господин Иван Портних?

Крайно време е Варна да има общо обединение на всички недоволни и възмутени от безчиствата и издевателствата над Варна от Герб и Портних:

1. На политически партии – не съгласни с разрухата на Варна провеждана от Герб през трите мандата на Портних;
2. На всички граждани на Варна - чрез подписване на петицията;
3. На не-правителствените организации срещу бездействието на този кмет, който от години съзнателно и методично унищожава бъдещето на нашият град.

Този призив за оставка остава отворен за присъединяване към него на Политически партии, Граждански организации и отделни граждани.

Откритото писмо и петиция – подкрепено досега от:
1) СНЦ „Клъстер Черноморска Икономическа Зона“
2) СНЦ „Бъдеще за Варна“
3) СНЦ “Защита на гражданите и държавата”.

Призоваваме гражданите на град Варна и гражданите на община Варна, да подпишат петицията в цел подписаната петиция да бъде внесена официално към ПП ГЕРБ!

Публикации в медии: Varna24.BG - Организации искат оставката на кмета на Варна
varna24.jpg

СНЦ "Клъстер Черноморска Икономическа Зона" в обществена полза    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам СНЦ "Клъстер Черноморска Икономическа Зона" в обществена полза да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.