За конституционни промени, които да намалят ограниченията, свързани с т.н. "двойно гражданство"

Предложение:

Промяна в Конституцията, която разширява кръга на хората с пасивно избирателно право (включително да бъдат избирани за депутати и министри), като добавя  към него и българските граждани, притежаващи и други гражданства, но родени в България и живяли поне 15 години в нея.

Обосновка:

Изискванията към министри и депутати да нямат друго гражданство, освен българско, е особена отживелица, резултат от конфронтационното мислене в началото на прехода. Когато идеята за ЕС по онова време бе невъобразимо далече, а основния поток от напуснали български граждани бе към Република Турция. Може би това бе и основния мотив- да не се позволи на депутатите от ДПС да имат и турско гражданство. Едва ли някой си е представил днешната динамика, развитието на идеята за европейско гражданство, възможностите да се работи отдалечено и да се живее по света на повече места едновременно. Да, наистина има хора с придобито формално български гражданство – къде заради удобство, къде заради сантиментални причини. Политика на държавата трябва да бъде известни хора с български корени и произход да получават признание от държавните институции чрез награждаване с българско гражданство. Примерът с даването на гръцко гражданство на холивудските звезди Том Ханкс и Рита Уилсън (която, между впрочем, има точно толкова български корени, колкото и гръцки), примерът със световно-известния режисьор Тед Кочеф, който получи българско гражданство, са точно такива емоционални и сантиментални награди. Такива хора няма да стават министри и депутати, а ще бъдат посланици на добра воля. Огромна част от новото поколение имигранти е силно свързано с България, а новите технологии дадоха възможност да живеят виртуално в нея бувално всеки ден. Много от българите в чужбина имат далеч по-активно участие в дебати и предложения за българското бъдеще, отколкото значителна част от българите в България. Те могат пълноценно да бъдат използвани за развитието на страната си. Мнозина от тях имат изключително успешни кариери в страните от ЕС, в САЩ, в Канада, в Австралия и къде ли не. Те не са формални притежатели на българско гражданство, а носят България в сърцето си. В тая връзка е крайно наложително нашенските политически партии, които започнаха все по-силно да ухажват българските общности в чужбина, да престанат да се правят, че такъв проблем не съществува. Президентът също може да внесе в НС предложения за поправки в Конституцията, за да отпаднат ограниченията на двойното гражданство. Не за всички, не за тези, които са го продобили в последствие- къде заради удобство, къде заради далечен и по-близък български произход. Става въпрос най-вече  за онези български граждани, родени и израстнали в България, но принудени от обстоятелствата да потърсят житейски път, по една или друга причина, извън нея.

С подписването си упълномощавам Красимир Милушев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.