Изменение на насоките за дезинфекция в детските градини и училищата

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО Г-Н НИКОЛАЙ ДЕНКОВ, СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Относно: Изменение на Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидимична обстановка в детските градини и училищата през учебната 2021-2022 година

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕНКОВ,

Предлагаме дезинфектантите да бъдат заменени с почистващи продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности. 

МОТИВИ

Дезинфекцията в детските гради и училищата се извършва с дезинфектанти, включени в Регистъра на биоцидите. Например "Елфи Септик А", чиито активни вещества са: четвъртични амониеви съединения, бензил-С12-С16-алкилдиметил, хлориди. Поради всекидневната трикратна (преди началото на първата смяна, след приключване на първата смяна и преди началото на втората смяна, след приключване на втората смяна) дезинфекция и дезинфекцията на физкултурните салони през всяко междучасие с подобни дезинфектанти, а също поради недостатъчното проветряване в студени метеорологични условия зачестяват случаите на алергични реакции сред децата. Не само COVID-19, но и децата са чувствителни на редица дезинфектанти - хлорни, четвъртични-амониеви съединения и т.н. Дезинфекцията с хлор (използван като бойно отровно вещество от Първата световна война) на всеки час при наличие на потвърден случай на COVID-19 може да доведе до химическа пневмония. Симптомите на COVID-19 и химическата пневмония са идентични: кашлица, повишена телесна температура, задух и др.

Надяваме се, че като доктор на химическите науки ще приемете предложението.

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Nikolina Kirilova да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...