За повече тоалетни и чешми в населените места на България

Тук става въпрос за две неща от първа необходимост. А достъпът до тях става все по-зле в последното десетилетие. Обществените тоалетни не се поддържат или директно се затварят, а чешмите пресъхват.

Положението се влоши дори още повече заради пандемията, защото това, което се ползва от много хора, може да стане източник на зараза. Да, ако не се поддържа и именно там е проблемът. В същото време много заведения затвориха или напълно, или предлагат храна само за вкъщи и това още повече влоши положението.

Когато излезеш навън и няма достъп до тоалетна и до чешма страдат:

Здравето ти;

Достойнството ти;

Удобството ти;

Графикът също. Можете да си представите какво отклонение се налагат от маршрута само и само за да стигнеш донякъде, където има това невероятно постижение на човечеството – тоалетна;

Природата – когато знаеш, че навън няма вода, си купуваш и носиш такава в бутилка. А когато физиологичните нужди се вършат некъдето трябва, няма как отпадните продукти да бъдат обработени и пречистени.

А липсата на тоалетни е изпитание дори за хората, които са напълно здрави и могат да търпят. А сега да се замислим за хората със здравословни проблеми, бременните, децата. Е, виждали сме ги доста да се крият по храстите (където изобщо ги има) и подминаваме тази гледка с разбиране. Да, ама това, което е трудно за проумяване е ЗАЩО. Не е особено трудно, да не говорим, че си е абсолютно задължително, да има общодостъпни тоалетни и чешми. В централните части на населените места, в парковете, около културните сгради.

За туристите това също е доста неприятно явление. Както и за екскурдоводите, които трябва да отговорят на въпроса къде може да се ползва.

Не знам колко пъти съм се сблъсквала из цялата страна с неприятната изненада от липсата на тоалетни В ПАРК. Там има толкова много хора, пределно ясно е, че са нужни такива места.

И един апел към собствениците на заведения – знам, че не сте задължени, но преди го виждах по-често и беше много удобно. Моля, сложете такса на тоалетните си, но ги направете свободни за ползване. Повечето хора нямат времето и/или парите да седнат да си поръчат нещо, за да ползват тоалетна. Ако могат обаче да си платят за нея, биха го направили. А Вие ще им спестите нервите и срама да търсят някоя достатъчно висок и гъст храст наоколо...

public_toilet.jpg

"Обичам да ми е чисто"    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам "Обичам да ми е чисто" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.