За повече тоалетни и чешми в населените места на България

Тук става въпрос за две неща от първа необходимост. А достъпът до тях става все по-зле в последното десетилетие. Обществените тоалетни не се поддържат или директно се затварят, а чешмите пресъхват.

Положението се влоши дори още повече заради пандемията, защото това, което се ползва от много хора, може да стане източник на зараза. Да, ако не се поддържа и именно там е проблемът. В същото време много заведения затвориха или напълно, или предлагат храна само за вкъщи и това още повече влоши положението.

Когато излезеш навън и няма достъп до тоалетна и до чешма страдат:

Здравето ти;

Достойнството ти;

Удобството ти;

Графикът също. Можете да си представите какво отклонение се налагат от маршрута само и само за да стигнеш донякъде, където има това невероятно постижение на човечеството – тоалетна;

Природата – когато знаеш, че навън няма вода, си купуваш и носиш такава в бутилка. А когато физиологичните нужди се вършат некъдето трябва, няма как отпадните продукти да бъдат обработени и пречистени.

А липсата на тоалетни е изпитание дори за хората, които са напълно здрави и могат да търпят. А сега да се замислим за хората със здравословни проблеми, бременните, децата. Е, виждали сме ги доста да се крият по храстите (където изобщо ги има) и подминаваме тази гледка с разбиране. Да, ама това, което е трудно за проумяване е ЗАЩО. Не е особено трудно, да не говорим, че си е абсолютно задължително, да има общодостъпни тоалетни и чешми. В централните части на населените места, в парковете, около културните сгради.

За туристите това също е доста неприятно явление. Както и за екскурдоводите, които трябва да отговорят на въпроса къде може да се ползва.

Не знам колко пъти съм се сблъсквала из цялата страна с неприятната изненада от липсата на тоалетни В ПАРК. Там има толкова много хора, пределно ясно е, че са нужни такива места.

И един апел към собствениците на заведения – знам, че не сте задължени, но преди го виждах по-често и беше много удобно. Моля, сложете такса на тоалетните си, но ги направете свободни за ползване. Повечето хора нямат времето и/или парите да седнат да си поръчат нещо, за да ползват тоалетна. Ако могат обаче да си платят за нея, биха го направили. А Вие ще им спестите нервите и срама да търсят някоя достатъчно висок и гъст храст наоколо...

public_toilet.jpg


"Обичам да ми е чисто"    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам "Обичам да ми е чисто" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )