Отдаване на почит към жертвите на комунизма в училище

Комунистическият режим бе обявен за престъпен в България, а символите му бяха обявени за незаконни в официални нормативни актове в редица бивши комунистически страни в Европа, включително и в резолюция на Европейския парламент. Въпреки това вече близо две десетилетия зверствата и репресиите, на които е бил подложен българският народ в продължение на 45 години, не добиха нужната популярност сред поколението, родено след 1989 година. Днешните ученици и млади българи са принудени да разчитат на неофициални, често напълно манипулативни източници, за да се информират за този срамен и едновременно с това трагичен отрязък от историята на България. В училищата темата се преподава само в гимназиалния етап, и то често пъти без на учениците да се изяснява в пълнота античовешкият характер на този режим.

Децата ни имат право да познават историята си - да са наясно не само с великите и славни периоди, но също и с грешките, които предците им са допускали. Горди българи те могат да пораснат само ако преживеят и си обяснят провалите на миналото, за да продължат напред не с комплекси и с безпочвени твърдения за величие, а със смирение и жажда да докажат, че ще бъдат по-добри от предците си.

За да бъдем общество, имаме нужда от обща и недвусмислена оценка на грешките си. Отдаването на почит в училище към убитите, изселените, прокудените, репресираните българи след 1944 година ще провокира въпроси у децата, ще засили нуждата от социален диалог и ще ни принуди като зрели хора да им дадем честен отговор. Така ще допринесем за един решителен щрих в изграждането на тяхната, а и на нашата собствена национална идентичност.

Предлагам Министърът на образованието и науката да определи 1 февруари като Ден за отдаване на почит към невинните жертви на престъпния комунистически режим. Това може да става с полагане на венци пред паметници на жертви в различни градове, с излъчване на документални или художествени филми, показващи грозното лице комунизма, с акции като обявяване на литературни конкурси, конкурси за рисунки, посещение на музеи, срещи с близки на загинали дисиденти, четене на литературни творби на репресирани или убити от комунистите творци, въвеждане на темата в часа на класа още от началния етап и мн.др.

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Здравко Минчев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...