КОНКРЕТИКА И ДОБРОНАМЕРЕНОСТ СА НУЖНИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЗАДЪНЕНАТА УЛИЦА НА ОТНОШЕНИЯТА НИ С РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Отворена гражданска позиция и петиция (на български и македонски)

Смятаме, че настоящата криза в отношенията между Република България и Република Северна Македония има в основата си две преки причини: 1) неизпълнението на Договора за приятелство и добросъседство и конкретно неговия чл. 8, ал. 2 относно Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и 2) поставянето на допълнителни условия от страна на България, свързани с формулировката „език съгласно конституцията“. Последното противоречи на Договора предвид факта, че самият той е подписан „на официалните езици на Договарящите се страни – български език съгласно Конституцията на Република България и македонски език съгласно Конституцията на Република Македония“ (чл. 14).

Убедени сме, че без съживяването на Договора ще пострадат и двете държави – и Северна Македония, и България.

Основният проблем е преодоляване на явленията на национализъм и шовинизъм, както в междудържавните, така и в междуличностните отношения, наследени от периода на комунистическите управленияв България и Югославия. Този проблем може да се реши чрез защита на основното право на всеки човек на свободна мисъл, съвест и слово – понастоящем липсващи, поради наличието на забранени теми и факти, чието обсъждане води до силни шовинистични реакции. Този проблем е ключов за защитата на европейските ценности и пряко е свързан с членството на всяка една държава в Европейския съюз.

Поради  отсъствието на конкретика от страна на правителството на Р България, както в критиките към неизпълнението на Договора, така и по отношение на възможните решения, което отсъствие създава и основните проблеми,  предлагаме следните насоки за действие, за излизане от задънената улица:

·         Да се разпише ясно целта на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия. Тя би следвало да е установяване в пълнота на всички факти“ и на нищо друго. В никакъв случай Съвместната комисия не трябва да одобрява тълкувания и релативизации на фактите, както е понастоящем;

·         Да се подпише анекс към Договора с посредничеството на Европейската комисия, като ЕК също така бъде включена като посредник за изглаждане на разногласията при изпълнението на  договорните взаимоотношения; ·         Да се определи скорошен краен срок, в който Комисията ще подготви първата група от обсъдени събития и факти и в който срок страните ще включат резултатите (описаните исторически факти) в учебниците, университетските курсове в публичните университети и в публичните/държавните медии;

·         Съгласувано с двете страни и с ЕК да се включат в състава на Съвместната комисия независими международни експерти-арбитри (заедно с технически екип), така че да се улесни процеса на отсяване на реалните факти от измислените факти и от техните тълкуванията и за избягване  на некоректните обобщения. Целта на включването на тези „арбитри“ е да облекчат прекомерната обществена и политическа отговорност, с която са натоварени понастоящем учените, и която е постоянна пречка в работата на Комисията. Резултатите на Съвместната комисия да се одобряват и представят от арбитрите. Въпрос, тема или факт, посочен от индивидуален член на комисията да не може да бъде изключван от резултатите ѝ; ·         Работата на Комисията да стане изцяло публична, дейността ѝ да се интензифицира, като се определят ясни времеви и количествени критерии за изпълнение; ·

·         Езиковият въпрос от историческа и лингвистична гледна точка да се разгледа в Комисията; ·

·         В Анекса да бъде изрично посочено, че той представлява пътна карта за решаване на двустранните проблеми и че неговото изпълнение е условие за одобряване от България на присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, но не и за започване на преговорния процес; ·

·         В Анекса да се запише, че парламентите на двете държави одобряват съвместна декларация в която осъждат без изключение всички недемократични и антихуманни действия основани на нацистки или комунистически идеологеми в миналото и в двете държави, водещи до насилие над гражданите им в миналото,включително и до геноцид; ·

Съвместната декларация на двата парламента да поиска забраната за намеса в работата на Съвместната Комисия от страна на всякакви политически, институционални, партийни или обществени активисти и от Македония, и от България, а институциите на двете държави стриктно да изпълняват и въвеждат получените резултати. Доколкото е позволена намеса, тя е отразена в Договора и в Анекса към него; ·

При подписването на Анекса, България да оттегли своето вето за започване на преговори, както и условието за правно неизползване на термина „македонски език“.

Искаме да посочим на всички българи, че водещото във взаимоотношенията ни с Република Северна Македония е желанието да допринесем за нейната добра перспектива и благоденствие.

България не може да иска нищо лошо за Македония.   30 Ноември 2020

___________________________________________________________________

КОНКРЕТИКА И ДОБРА НАМЕРА СЕ ПОТРЕБНИ ЗА ИЗЛЕЗ ОД ЌОРСОКАКОТ ВО ОДНОСИТЕ СО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Отворена граѓанска позиција и петиција (на бугарски и македонски јазик)

Ние веруваме дека сегашната криза во односите меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија се заснова на две преки причини: 1) неспроведувањето на Договорот за пријателство и добрососедство и конкретно неговиот член 8, ст. 2 за Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања и 2) наметнување дополнителни услови од Бугарија во врска со формулацијата „јазик според Уставот“. Вториот е во спротивност со Договорот со оглед на фактот дека тој самиот е потпишан „на официјалните јазици на договорните страни - бугарски јазик според Уставот на Република Бугарија и македонски јазик според Уставот на Република Македонија“ (член 14). Убедени сме дека без заживување на Договорот ќе страдаат и двете земји – и Северна Македонија и Бугарија.

Главниот проблем е надминување на феномените на национализмот и шовинизмот, како во меѓудржавните, така и во меѓучовечките односи, наследени од периодот на комунистичкото владеење во Бугарија и Југославија. Овој проблем може да се реши со заштита на основното право на секоја личност на слободно размислување, совест и говор - во моментов недостасува поради постоење на забранети теми и факти, чија дискусија доведува до силни шовинистички реакции. Овој проблем е клучен за заштита на европските вредности и е директно поврзан со членството на секоја земја во Европската унија.

Поради недостаток на специфики од страна на Владата на Република Бугарија, како во критиките за неисполнување на Договорот, така и во однос на можните решенија, кои отсуство ги создаваат главните проблеми, ние ги нудиме следниве упатства за надминување на ќор-сокакот:

·         Јасно да се опише целта на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија. Тоа треба да биде „утврдување во целост на сите факти“ и ништо друго. Во никој случај Мешовитиот комитет не смее да одобрува толкувања и релативизација на фактите во моментот;

·         Да се потпише анекс кон Договора со посредништво на Европејската комисија и ЕК исто така да биде вклучена како посредник да ги решава несогласувањата во имплементација на договорните односи;

·         Да се определи краток рок во кој Комисијата ќе ја подготви првата група на настани и факти за кои се дискутира и рок во кој страните ќе ги вклучат резултатите (опишани историски факти) во учебници, универзитетски курсеви на јавни универзитети и во јавни / државни медиуми;

·         Во договор со двете страни и со ЕК, да се вклучат во составот на Заедничката комисија независни меѓународни експерти-арбитри (заедно со технички тим), за да се олесни процесот на пребарување на вистинските факти од измислените факти и нивните толкувањата и да се избегнат неточни резимеа. Целта на вклучување на овие „арбитри“ е олеснување на прекумерната општествена и политичка одговорност што моментално им се налага на научниците, што е постојана пречка за работата на Комисијата. Резултатите од Мешовитиот комитет ги одобруваат и презентираат арбитрите. Прашање, тема или факт наведени од индивидуален член на комисијата не можат да бидат исклучени од нејзините резултати;

·         Работата на Комисијата треба да биде јавно објавена, нејзината активност треба да се интензивира со утврдување на јасно време и квантитативни критериуми за спроведување;

·         Јазичното прашање од историска и јазична гледна точка, треба да се разгледа во Комисијата;

·         Анексот треба експлицитно да наведе дека тоа е мапа на патот за решавање на билатерални прашања и дека неговото спроведување е услов за одобрување на Бугарија за пристапување на Република Северна Македонија во ЕУ, но не и за почеток на процесот на преговори;

·         Треба да се запише во Анексот дека парламентите на двете земји одобруваат заедничка декларација со која без исклучок се осудуваат сите недемократски и нехумани активности засновани на нацистички или комунистички идеологии во минатото и во двете земји, што доведува до насилство врз нивните граѓани во минатото, вклучително и геноцид;

·         Заедничката декларација на двата парламента за барање забрана за мешање во работата на Мешовитата комисија од страна на кои било политички, институционални, партиски или јавни активисти и од Македонија и од Бугарија, и институциите на двете земји строго да ги спроведуваат и спроведуваат резултатите. До колку е дозволено мешање, тоа се рефлектира во Договорот и во Анексот на истиот;

·         По потпишувањето на Анексот, Бугарија да го повлече ветото за почеток на преговорите, како и условот за законско неупотреба на терминот „македонски јазик“.

Сакаме да им укажеме на сите Бугари дека водечки фактор во нашите односи со Република Северна Македонија е желбата да се придонесе за нејзините добри изгледи и просперитет. Бугарија не може да бара ништо лошо за Македонија.

Чрез подписа ми упълномощавам Andrey Kovatchev да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.