Петиция за създаване на възможност за предсрочно прекратяване на мандата (отзоваване) на народните представители

„Граждански коректив на властта“ изразяваме нашия призив да бъдат направени промени в Конституцията на Република България и в изборния кодекс. Тези промени са свързани със създаване на процедура за пряк вот за предсрочно прекратяване на мандата (отзоваване) на народните представители. Предлагаме тази процедура да бъде възможна с гласовете на ½ от избирателите в съответния район на депутата, като в последствие се стигне до избор на нов мандат.

Това ще бъде силен инструмент за осъществяване на граждански контрол върху политиците между изборите. Тези правила ще имат и превантивен ефект и ще дисциплинират народните представители, които в момента са на практика недосегаеми. Между отделните избори, гражданите няма да бъдат безсилни и да се налага да прибягват до протести или гражданско неподчинение, докато се насрочат нови избори. Вместо това ще могат да осъществят своя граждански коректив и да санкционират нехайните, противозаконни или престъпни действия на своите избраници, които с действията си не защитават интересите им.

Такива процедури и правила ще предотвратят политическа криза и агония, в която може да изпадне обществото по време на политически скандали, проверки и дела срещу политици, спиране на евро средства, заради съмнения в корупционни практики и др.

Подкрепете ни с подписа си и споделете, за да осъществим пряк и ефективен граждански коректив на властта!


ФГ "Граждански коректив на властта"    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам ФГ "Граждански коректив на властта" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...