Искания за промени в избирателните правила и Конституцията

ДО
МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ


ДО 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ПРЕЗИДЕНТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ДО
ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Г-Н ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

ДО МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА
Г-Н КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ


Във връзка с протестите на българските граждани, започнали в началото на месец юли 2020 година, изразяващи недоволството от сегашния модел на управление и водените политики и в отговор на призива на управляващите (Министър – председателя г-н Бойко Борисов, г-н Томислав Дончев, министър Деница Сачева, министър Красимир Каракачанов, г-н Валери Симеонов и други), за деклариране на конкретни искания от страна на народа, както и по повод обявената на 06.08.20 г. от президентския екип „Стратегия за развитие на държавата” и готовността на президентската институция да чуе исканията и предложенията на българския народ, заявяваме че те са следните:

1. Промяна в избирателната система на страната:
• Премахване на партиите;
• Кандидатите за народни представители да се кандидатират самостоятелно, а не да бъдат издигани от инициативен комитет, партия, НПО, бизнесмени и т.н.;
• По-малък брой народни представители;
• По-кратки мандати – 3 годишни;
• Възможност за отзоваване.
В момента Народното събрание (законодателната власт) не се състои от народни, а от партийни представители. Няма реално разделение на властите. Най-широкопредставената партийна група в Народното събрание (НС) притежава законодателната власт. Когато се гласуват определени промени в законите или изцяло нови закони, реално те могат да бъдат гласувани само в полза на тази водеща партия и само с нейните гласува, тъй като в НС се гласува „партийно”, а не индивидуално. От най-застъпената партия в НС се излъчва и изпълнителната власт, което отново показва обвързаност между двете власти и липса на всякакво разделение между тях. Парламентарната квота във ВСС отново се излъчва от управляващата партия, като по този начин тя си гарантира и съдебна власт. Принципът за разделение и независимост на властите една от друга, деклариран в Конституцията, остава деклариран само на хартия. На практика такова разделение липсва, а това е удобно и в полза само на управляващата партия, не и на българския народ.
Всичко това навежда на мисълта, че когато е писана настоящата Конституция, нейното създаване или е било недомислено, или в следствие на работата на „зависими” специалисти и не в полза на обществото.
Искането ни за избор на народните представители е следното:
България е разделена на 28 административни области. По време на избори всяка област трябва да излъчи по 3-ма народни представители, които да отидат в парламента и да защитават народната воля. Как се случва това? Кандидатурите са индивидуални и равнопоставени, средата е конкурентна, а кандидатите за народни представители не се издигат за такива от партия, инициативен комитет и т.н., явяват се свободно и самостоятелно на изборите – като на интервю за работа, където всеки със съответните знания, умения, образование, опит и идеи може да ги изложи, а работодателят му да избере най-подходящия сред тях.
И тъй като във всеки град хората се познават най-добре, ще съумеят да изберат най-добрия според тях кандидат. Той се „явява на интервю за работа” пред тях. Излага идеите, целите си, своето образование и опит. Местните медии съдействат тази информация да стигне до максимално голям брой жители на областта. Кандидатите да са длъжни да осъществят широки срещи с избирателите преди изборите, да разговарят с тях лично. Задължително да бъдат провеждани и обществени дебати с участието на всички кандидати. Така хората ще гласуват за личности, не за партии. Ще изпратят в НС независими народни, а не партийни представители. При гласуване в пленарна зала партиите няма да гласуват „под строй”, а ще има свобода на мнение и идеи. Броят на депутатите, който е ненужно голям, ще се редуцира.
Тук, за да е налице истинско разделение на властите, вместо НС да избира министрите, същите могат да бъдат избирани пряко от народа на национално ниво, но отново при самостоятелно кандидатиране от тяхна страна, дебати, срещи и т.н. Или част от тях да бъдат избирани пряко от народа, част от съответната професионална сфера (работещите в сферата на образованието да избират министъра на образованието; работещите в медицинската сфера – министъра на здравеопазването и т.н.).
Много важно нещо тук е да се предвиди възможност за отзоваване („уволняване”) на избрания народен представител. Областта, която го е избрала , да има правото с определен брой подписи да го отзове от НС,ако не е доволна от работата му.
И за да се получи цялостно разделение на властите – парламентарната квота във ВСС да бъде премахната.
2. Задължително провеждане на референдуми по всички важни за обществото теми ( след широка и продължителна дискусия, беседи със специалисти и разяснения);
3. Дистанционно и машинно гласуване (след избор на най-сигурния начин, застрахован от манипулации);
4. Кандидатите да бъдат посочвани с имената си, не с номера;
5. Лица с двойно гражданство да имат правото да гласуват само в една от държавите на гражданството си – по избор (както всъщност гласуват на местно ниво всички българи. Нямаме право да гласуваме и по настоящ, и по постоянен адрес);
6. Образователен ценз за гласуване – завършено средно образование. Мярката не е дискриминационна, както твърдят някои организации. В Конституцията е записано, че образованието е задължително до 16-годишна възраст, а за много дейности, права и професии е предвиден образователен, възрастов и т.н. ценз. Ако мярката се счита за дискриминационна, логиката би била право на глас да имат и непълнолетните лица;
7. Актуализация на избирателните списъци с цел премахване на т.нар. „мъртви души”;
8. Премахване на парламентарната квота във ВСС;
9. Съдебна реформа, с която да се наблегне на кадровата политика, моралните и професионални качества на магистратите.
Смятаме, че това са минималните искания, които биха били в защита на интереса на българските граждани. В процеса на тяхното обсъждане и приемане, предложенията си могат да дадат и некомпрометирани и доказали се с високия си МОРАЛ практици и теоритици в съответните области. След като изпълнихме Вашето искане за депозиране на конкретни искания, очакваме скоро те да бъдат факт. Неразделна част от исканията е и настоящата подписка, декларираща, че те изхождат само и единствено от българския народ.

 


Екатерина Василева Василева    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Екатерина Василева Василева да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...